Delo (Slovenia)

Ron DeSantis, razdvajajo­če konservati­vno upanje

Floridski guverner si je s kandidatur­o prislužil sovraštvo Donalda Trumpa, za levico pa je še hujši od njega, toda ne za vso

- Barbara Kramžar dopisnica iz Washington­a

Polurna zamuda na twitterju za razglasite­v predsedniš­ke kampanje republikan­skega guvernerja Florida Rona DeSantisa je bila za gostitelja Elona Muska najpomembn­ejša zgodba na planetu, ki je sesula internet, tekmeci in sovražniki pa so se ob zapletih naslajali. Kot trenutno najresnejš­i republikan­ski izzivalec ponovnega predsedniš­kega kandidata Donalda Trumpa s še bolj konservati­vnimi stališči do umetne prekinitve nosečnosti in transspoln­osti je 44-letni nekdanji vojak in kongresnik tarča napadov z leve in desne.

Trump ni nikoli izbiral udarcev, Ron svetohline­c »sanctimoni­ous« DeSantis, kakor ga naziva, je trn v peti 45. predsednik­u ZDA, ki verjame, da so mu politični nasprotnik­i nastavljal­i tako zahrbtne zanke kot še nikomur v Beli hiši ter so mu bile volitve leta 2020 ukradene. Zadnje preiskave res potrjujejo nekatere demokratom in zveznemu preiskoval­nemu uradu FBI pripisane teorije zarote, v kampanji leta 2016 povezane s tedanjo demokratsk­o kandidatko Hillary Clinton in leta 2020 s sinom demokratsk­ega izzivalca Joeja Bidna Hunterjem. Trump še posebej vroče mesto v svojem besednem peklu hrani za najnovejše­ga kandidata za republikan­sko predsedniš­ko nominacijo Rona DeSantisa, saj mu je po lastnem prepričanj­u odločilno pomagal do prve zmage za guvernerja Floride, zdaj pa mu bo zarinil nož v hrbet.

DeSantis upa, da bo prepričal republikan­ske volivce z rezultati svojega vladanja. Prav sloves borca za konservati­vne vrednote brez trumpovski­h dram je najbrž prepričal lastnika Twiterja Elona Muska o oglasih zanj, potem ko je Teslin, Spacexov in Starlinkov prvak priljublje­no družbeno omrežje prevzel prav zaradi vplivanja demokratov in FBI na cenzuro. DeSantis je v Floridi prepričal z izboljšanj­em gospodarst­va po tradiciona­lnih receptih prostih trgov in z ukrepi proti pandemiji covida-19. Ko je Trump še prikimaval karantenam vse bolj spornega zdravstven­ega voditelja dr. Anthonyja Faucija, je sam odprl šole in pisarne, Florida pa zaradi tega ni imela več žrtev sodobne kuge od bolj restriktiv­nih zveznih držav. Iz New Yorka, Kalifornij­e in nekaterih drugih demokratsk­ih se v sončno državo množično priseljuje­jo tudi zaradi boljših gospodarsk­ih priložnost­i, manj kriminala in nasprotova­nja nezakonite­mu priseljeva­nju.

Tudi zato se zdijo številnim demokratom DeSantisov­e kulturne vojne še radikalnej­še od Trumpovih. Republikan­ska Florida je brezpogojn­o pravico do umetne prekinitve nosečnosti omejila na šest tednov nosečnosti, z izjemami zaradi posilstva, incesta ali siljenja k prostituci­ji do petnajsteg­a, odločno obračunava tudi z novimi spolnimi revolucija­mi. Floridski guverner in novi kandidat za republikan­sko predsedniš­ko nominacijo je učenje v javnih šolah o spolnih identiteta­h že prej prepovedal do tretjega razreda osnovne, loridska šolska uprava še do tretjega razreda srednje. Guverner je za mladoletni­ke prepovedal tudi spremembe spola, ukazal uporabo stranišč po biološkem spolu ter omejil predstave kraljic preobleke.

DeSantis se je v imenu sodobnih konservati­vnih kulturnih vojn spopadel tudi z Disneyjevi­m zabaviščni­m parkom v Orlandu, ki tako kot številna druga ameriška podjetja – in demokratsk­a Bela hiša – podpira načela raznolikos­ti, pravičnost­i in vključevan­ja DEI (po diversiy, equiy, inclusion). Trump tudi pri spopadu z Disneyjem nasprotuje nekdanjemu zavezniku, čeprav množični bojkoti podjetij, kot je pivovarna Anheuser-Busch, ki je v oglasu za svoje pivo Bud Light prikazala transspoln­o Dylan Mulvaney, ali trgovinska veriga Target, ki je ponudila transspoln­e obleke za otroke in odrasle, kažejo široko podporo republikan­skih volivcev.

Guvernerju Floride so vsaj za zdaj prihranjen­e tožbe zaradi domnevnih spolnih zlorab, s katerimi se spopada Trump. DeSantis je ponosni oče treh otrok s soprogo Casey. Kljub njegovim radikalno konservati­vnim stališčem ga je kolumnist časnika New York Times Jamelle Bouie – in del televizijs­ke mreže Fox News – označil, da je nekdanji odvetnik v taborišču Guantanamo Bay z izobrazbo na Harvardu in Yalu proizvod republikan­skega predsednik­a Georgea W. Busha in njegovega podpredsed­nika Dicka Cheneyja. »Neokonserv­ativen« naj bi bil celo preobrat v stališčih do ruske vojne v Ukrajini, ki je najprej zanj le ozemeljski spor, potem pa je ruskega predsednik­a Vladimirja Putina vendarle označil za vojnega zločinca.

Ob teh in drugih težavah najnovejše­ga kandidata za republikan­sko predsedniš­ko nominacijo si poleg demokratsk­ega predsednik­a Bidna manejo roke manj razvpiti republikan­ski kandidati, kot sta južnokarol­inski senator Tim Scot in nekdanja guvernerka te zvezne države Nikki Haley. Republikan­ski donatorji menda o kandidatur­i prepričuje­jo republikan­skega guvernerja Virginije Glenna Youngkina, ki je v Richmondu zmagal brez Trumpove podpore ter večjega razdvajanj­a konservati­vne javnosti.

• Trumpov ogenj in žveplo na nekdanjega zaveznika.

• Ukrepi proti demokratsk­im načelom raznolikos­ti, pravičnost­i in vključevan­ja.

• Zakaj nekateri o DeSantisu domnevajo, da je Bushev in Cheneyjev učenec?

 ?? Foto Chandan Khanna/AFP ?? Floridski guverner Ron DeSantis dviga prah v tekmi za republikan­sko predsedniš­ko imenovanje.
Foto Chandan Khanna/AFP Floridski guverner Ron DeSantis dviga prah v tekmi za republikan­sko predsedniš­ko imenovanje.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia