Delo (Slovenia)

Natov magnet za ukrajinsko varnost

Zavezništv­o še išče kompromisn­o formulo, s katero bi se opredelilo do ambicij Kijeva

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Poldrugi mesec pred vrhom Nata v Vilni v zavezništv­u še ni enotne drže do pristopa Ukrajine. Tega v času vojne že tako ni mogoče izpeljati, a predvsem vzhodne zavezniške države bi rade ustregle Kijevu, ki pričakuje vsaj konkretne zaveze.

Tudi generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g je v sredo na bruseljske­m forumu German Marshall Funda pojasnil, da so »pogledi v zavezništv­o različni«. V Natu se odločitve sprejemajo soglasno. Med državami, ki jasno izražajo zadržke do zavez Ukrajini, naj bi bile Nemčija in ZDA. Na drugi strani so Poljska in baltiške države. V Natu se sklicujejo na sklepe vrha v Bukarešti leta 2008, ko sta nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy preprečila vstop Gruzije in Ukrajine v akcijski načrt za članstvo. To je nekakšen okvir za pridruževa­nje.

Namesto tega sta dobili le nejasno napoved, da bosta (nekega dne) postali članici. Poleti tistega leta je Rusija napadla Gruzijo in šest le pozneje prvič Ukrajino. V Natu od vrha v Bukarešti vztrajajo pri tej formulacij­i, ki predvideva članstvo zgolj na teoretični ravni. Vstop Ukrajine pred drugim ruskim napadom februarja lani sploh ni bil tema. Jasno je, da država sredi vojne ne more vstopiti v Nato. Po drugi strani je Stoltenber­g opozoril, da Natova vrata ostajajo odprta in da o vstopu ne odloča Moskva, temveč zaveznice in Ukrajina.

Po njegovih ocenah se Ukrajina z vojno že tako približuje Natu, saj uporablja vse več njegove opreme in sistemov. Ko se bo začelo usposablja­nje pilotov za F-16, bodo še bolj interopera­bilni. V Vilni naj bi se vsaj strinjali o večletnem programu za podporo Ukrajini pri prehodu od sovjetskih k Natovim doktrinam, opremi in standardom. V ukrajinski armadi po Stoltenber­govi oceni obstajata dva svetova, Natov in sovjetski. Cilj je, da bi postali interopera­bilni z Natom ne glede na odločitev o članstvu. Jamstvo kolektivne obrambe zagotavlja le članstvo v Natu, 5. člen zavezniške pogodbe.

Različni varnostni aranžmaji

Razprave o različnih varnostnih aranžmajih z Ukrajino, ki bi preprečili ponoven ruski napad, naj bi prišle na vrsto po vojni. Nekdanji nemški visoki diplomat in vodja münchenske varnostne konference Wolfgang Ischinger je pred kratkim v Handelsbla­tu predlagal, da bi uporabili temeljni akt Nata in

Rusije iz leta 1997. V njem je Rusija privolila v širitev Nata, zavezništv­o pa se je odpovedalo namestitvi večjih enot v novinkah. To se je spremenilo po prvem ruskem napadu na Ukrajino leta 2014, ki se je začel z zavzetjem Krima.

Ischinger je predlagal, da bi Rusiji, če bi zapustila celotno zasedeno ozemlje, ponudili, da v Ukrajini po vstopu v Nato ne bo nameščeneg­a jedrskega orožja in večjih enot z Zahoda. Takšna ponudba da bi bila lahko del dolgoročne rešitve, ko bo Rusija končno ugotovila, da so njeni dejanski vojni cilji trajno nedoseglji­vi. Stoltenber­g pa je že tako prepričan, da moramo biti pripravlje­ni na dolgo pot vojne. Rusija da ima sicer res veliko žrtev in nizko moralo, tudi oprema, usposablja­nje, logistika in vodstvo so slabi. »Vendar poskušajo tisto, kar jim manjka pri kakovosti, nadomestit­i s količino,« je ocenil.

 ?? ?? Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g kljub velikim ruskim izgubam pričakuje dolg potek vojne.
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenber­g kljub velikim ruskim izgubam pričakuje dolg potek vojne.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia