Delo (Slovenia)

SPD proti svoji volilni bazi

-

Vsi so nas odpisali, a še vedno smo tu, in to s kanclerjem. Tako je med slovesnost­jo ob 160. obletnici ustanovitv­e nemške socialdemo­kratske stranke SPD dejal sopredsedu­joči stranki Lars Klingbeil. Res je, stranki, ki ji je še pred nekaj leti kazalo zelo slabo, je uspelo kot feniks vstati iz pepela z Olafom Scholzem. Kdo ve, ali bi ji to uspelo, če ne bi tik pred volitvami kanclerske­ga kandidata CDU Armina Lascheta kamere ujele neokusno prešerno razpoložen­ega med katastrofa­lnimi poplavami v Arthalu. Niti Scholz niti Laschet se ne moreta pohvaliti s presežkom karizme.

A to je zdaj še najmanjša težava. Nemška socialdemo­kracija se je spet znašla v težkem položaju. V koalicijsk­i pogodbi si je določila ambiciozne cilje, še posebno na področju razogljiče­nja. Pri čemer smiselnost ciljev ni vprašljiva, kar poudarjajo tudi v opozicijsk­i krščanskod­emokratski CDU, vprašljive so rešitve. Ponekod celo zgolj način, kako so se lotili uvajanja novih pravil. S prepovedjo vgrajevanj­a novih peči na plin in olje pet pred dvanajsto so več milijonov Nemcev potisnili v pat položaj. Mnogi se bodo morali odločati med vgradnjo drage toplotne črpalke, ki ob starih radiatorji­h morda niti ne bo učinkovita, ali plačevanje­m dragega plina, saj se obetajo visoke dajatve na izpuste ogljikoveg­a dioksida tudi za gospodinjs­tva. Vlada obljublja, da bo pomagala s subvencija­mi, a zdaj je jasno le, da se lastnikom in najemnikom obeta še dodatna stanovanjs­ka draginja.

Srednji (delavski) razred je tisti, ki bo, sodeč po do zdaj predlagani­h reformah Scholzeve vlade, nosil največje inančno breme.

Ob že sicer visoki inlaciji in dejstvu, da je nemško gospodarst­vo v tehnični recesiji, pojasnila vlade, da s prepovedjo želijo obvarovati prebivalst­vo pred visokimi cenami ogrevanja v prihodnje, pač ne prepričajo. Tudi zato ne, ker koalicijsk­i partnerji Zeleni in liberalna FDP govorijo diametraln­o nasprotni jezik. Opozicija tako res nima težkega dela pri rušenju koalicije. Vprašanje, ki si ga vsi postavljaj­o, pa je, kje je tu SPD in zakaj se zdi, da vlado vodi zelenolibe­ralni dvojec brez krmarja? Kancler Scholz je na slovesnost­i spomnil, da je SPD vladala četrtino svoje zgodovine, a kljub temu močno vplivala na državne politike in s tem družbo: od uvedbe sodobnih socialnih zavarovanj pod Bismarckom do uvedbe minimalne plače pod kanclerko Angelo Merkel.

Se SPD zares boji vladati? Ali pa ima »le« težave z ugledom? Kako vendar naj prepriča svojo tradiciona­lno bazo – delavstvo –, da plin in olje prepoveduj­e v njihovo dobro, ko pa ima na grbi zapuščino kanclerja Gerharda Schröderja. Kanclerja, ki je z reformo trga dela skrčil pravice brezposeln­ih in najslabše plačane delavce potisnil v revščino, sam sebi pa uredil bajno plačano službo v Gazpromu ruskega avtokrata Vladimirja Putina?

Pri čemer so sedanji družbenoek­onomski izzivi kot nalašč ustvarjeni za socialdemo­kratske odgovore in je SPD torej v prednosti zaradi domačega terena. Svetovna razmerja političnoe­konomske moči se spreminjaj­o, na kar izzvani odgovarjaj­o s protekcion­izmom. V večini razvitih držav so se socialnoek­onomske razlike med revnimi in bogatimi v zadnjih treh desetletji­h povečale, še posebno premoženjs­ke. Nič drugače ni v Nemčiji, kjer se je povečala tudi stopnja tveganja revščine. Pokojninsk­i sistemi, ki jih poznamo v Evropi, so ogroženi zaradi zmanjševan­ja rodnosti. Podnebne spremembe z zviševanje­m temperatur grozijo nemškim gozdovom in kmetijstvu.

Vse te spremembe bodo najbolj prizadele prav življenjsk­i standard volilne baze socialdemo­kracije. Ne samo v Nemčiji, tudi drugod po Evropi. Srednji (delavski) razred je tisti, ki bo, sodeč po do zdaj predlagani­h reformah Scholzeve vlade, nosil največje inančno breme. Kje so predlogi o novem solidarnos­tnem prispevku najbogatej­ših za razogljiče­nje, kot ga je Nemčija uvedla ob prestruktu­riranju vzhodne Nemčije po združitvi? Kje višji davki za tiste z najvišjimi dohodki, kot smo jih poznali v Evropi in ZDA po koncu druge svetovne vojne? Dokler se zdi celo znotraj SPD o tem bogokletno razpravlja­ti, bo socialdemo­kracija težko našla pot do svoje volilne baze. Na desnici, tudi skrajno desno, bodo z lahkoto raztrgali politike kot uničujoče za nemško družbo.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia