Delo (Slovenia)

Zeleni prehod tudi priložnost za lizing

Lizing podjetjem lahko pomaga, da hitro dobijo denar in tako lahko izpopolnju­jejo delovna sredstva

- Milka Bizovičar

Industriji financiran­ja avtomobilo­v se obetajo velike spremembe, delež vozil, kupljenih s posojili, se zmanjšuje, vse več je lizinga. Kupci tako odgovarjaj­o na hiter razvoj tehnologij, ki jih ponujajo vozila, vključno s povečevanj­em ekonomično­sti porabe in s tem tudi manjšim okoljskim odtisom.

Nedavno objavljeno poročilo družbe McKinsey&Company navaja, da je v Nemčiji zdaj polovica vozil kupljena s posojili in 35 odstotkov z lizingom, leta 2030 pa bo po pričakovan­jih vsako drugo vozilo kupljeno na lizing oziroma temu podobnimi produkti. To bo močno povečalo trg rabljenih vozil po poteku lizinških pogodb. McKinsey ga ocenjuje na 390 milijard evrov v Evropi, kar je velika priložnost za ponudnike lizinga, »upravljanj­e preostale vrednosti vozil je 12 milijard evrov vredna priložnost«, so zapisali in spomnili na dodatne storitve, ki jih podjetja ob tem lahko ponudijo.

Krovna evropska organizaci­ja lizinških podjetij Leaseurope navaja, da najem avtomobilo­v in financiran­je z lizingom lahko pomembno pripomoret­a k zmanjševan­ju ogljičnega odtisa v Evropi in prizadevan­jem za proizvodnj­o ter uporabo energetsko učinkoviti­h izdelkov. »Stroški so ponavadi eden najpomembn­ejših dejavnikov, ki organizaci­jam pri posodablja­nju opreme onemogočaj­o, da bi investiral­i v še bolj zeleno opremo. Lizing podjetjem lahko pomaga, da hitro dobijo denar, izpopolnju­jejo delovna sredstva in ustrezajo hitro spreminjaj­oči se regulaciji. Z zagotavlja­njem najčistejš­e, najnovejše in najvarnejš­e opreme in vozil lizinška podjetja pomlajujej­o ter modernizir­ajo flote vozil in opreme v uporabi, hkrati pa zagotavlja­jo, da ti izdelki tudi po izteku lizinga ohranijo visoko vrednost za nove kupce oziroma uporabnike,« navaja Leaseurope.

Finančni še prevladuje nad operativni­m

V Sloveniji so lizinške družbe lani sklenile za dobrih 1,6 milijarde evrov novih poslov finančnega lizinga, od tega 930 milijonov potrošniko­m, poroča Združenje bank Slovenije, v prvem trimesečju letos so banke na novo odobrile za več kot 102 milijonov evrov lizinga, s čimer se nadaljuje trend hitre medletne rasti najmanj od leta 2016. Po podatkih Ba nke Slovenije je bilo lani sklenjenih največ poslov za financiran­je nepremični­n, znotraj tega so polovico pogodb prestavlja­li osebni avtomobili, dobro tretjino pa komercialn­a in tovorna vozila.

»Slovenija ima veliko penetracij­o finančnega lizinga – stranka si izposodi denar za nakup predmeta, ki po odplačilu postane njena last –, predvsem na segmentih osebnih in tovornih vozil, pri financiran­ju opreme je precej manjša. Operativni lizing – stranka najame predmet in ga po dogovorjen­i dobi uporabe vrne – je pri nas še slabo razvit, pričakujem­o pa strukturne spremembe, ki se že dogajajo. Povpraševa­nje podjetij po najemih vozil je vsak dan večje in na tem področju je priložnost, da se lizing spremeni in vključi celovite storitve, predvsem na področju mobilnosti,« je pogled na slovenski trg predstavil Andrej Pucer, direktor NLB Lease&Go.

Fleksibiln­ejši od posojila

Skupina NLB je z ustanovitv­ijo družbe leta 2020 ponudbo lizinga premičnin spet opredelila kot strateško dejavnost po tem, ko je leta 2017 zaradi zahtev evropskega regulatorj­a, vezanih na dokapitali­zacijo banke, morala ustaviti poslovanje NLB Leasinga. »Normalno je, da je lizing v portfelju storitev bančno-finančnih skupin, kot je Skupina NLB, s ponovno implementa­cijo smo zaokrožili ponudbo. Lizing bančne storitve dopolnjuje, bančne skupine ga priporočaj­o predvsem zato, ker omogoča fleksibiln­ejše financiran­je, na primer glede zahtevane višine lastne udeležbe,« je dejal.

NLB Lease&Go je lani tudi prek NLB banke, ki ima dovoljenje Banke Slovenije za posredovan­je pri lizinških poslih, s podjetji pri nas sklenil nove posle v vrednosti 120 milijonov evrov, kaj je desetodsto­tni tržni delež v tem segmentu. Skoraj 44 odstotkov poslov je bilo vezanih na financiran­je osebnih avtomobilo­v (v dveh tretjinah primerov rabljenih), 36 odstotkov na težka gospodarsk­a vozila (od tega 73 odstotkov novih), 14 odstotkov na opremo, preostalo pa predvsem na nova lahka gospodarsk­a vozila. Bilančna vsota družbe je presegla 216 milijonov evrov, kar je za 94 milijonov evrov več kot leto poprej.

»Naša vloga je razvijati in distribuir­ati ponudbo lizinga – najprej v Sloveniji, priložnost­i pa bomo iskali tudi na drugih trgih jugovzhodn­e Evrope, kjer posluje Skupina NLB in je dovolj velik potencial za vstop na trg. Cilj je, da naše lizinške družbe v prihodnjih letih postanejo vodilne na področju premičnin in prevzamejo pomembno vlogo na področju mobilnosti,« je poudaril Andrej Pucer. Pri razvoju veliko pozornosti namenjajo digitalni uporabnišk­i izkušnji, storitve pa ponujajo v osmih večjih mestih v Sloveniji, poleg tega za zdaj poslujejo tudi v Srbiji in Severni Makedoniji.

 ?? Foto Uroš Hočevar ?? Podjetja v Sloveniji z lizingom najpogoste­je financiraj­o vozni park osebnih avtomobilo­v in težka gospodarsk­a vozila.
Foto Uroš Hočevar Podjetja v Sloveniji z lizingom najpogoste­je financiraj­o vozni park osebnih avtomobilo­v in težka gospodarsk­a vozila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia