Delo (Slovenia)

Brez dviga cestnin bi morali razmišljat­i o dokapitali­zaciji

Vlada je na predlog Darsa povišala cene za 6,8 odstotka

- Nejc Gole

Vlada je na predlog Darsa za 6,8 odstotka podražila vinjete. S podražitvi­jo 15. junija bodo višje cestnine že to poletno sezono plačevali tujci, ki bodo potovali po Sloveniji, večino Slovencev pa bo višji strošek doletel ob nakupu letne vinjete prihodnje leto. »Treba je zagotoviti dolgoročno inančno vzdržnost Darsa, da bomo lahko izpeljali vse zastavljen­e projekte,« je odločitev argumentir­ala ministrica za infrastruk­turo Alenka Bratušek. Dars si je več zadnjih let prizadeval za povišanje cen, saj je bilo zadnje decembra 2013. Dars je lani s prodajo vinjet zbral 195 milijonov evrov prihodkov. V družbi ocenjujejo, da bodo s podražitvi­jo do konca tega leta dobili 5,3 milijona evrov dodatnih prihodkov od prodaje elektronsk­ih vinjet, če bo količinsko prodaja ostala enaka kot v drugi polovici leta 2022, prihodnje leto pa 14,6 milijona evrov dodatnih prihodkov na letni ravni.

Upravljave­c avtocest s prodajo vinjet ustvari 38 odstotkov vseh prihodkov. Pomembnejš­a postavka so le še prihodki od cestnin tovornega prometa, ki pomenijo dobro polovico vseh prihodkov. Dars je sicer lani ustvaril 517 milijonov evrov vseh prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 135,1 milijona evrov. Zakaj je potrebna podražitev vinjet, smo vprašali predsednik­a uprave Darsa Valentina Hajdinjaka.

Kaj dodatni prihodki od prodaje pomenijo za Dars?

Dars je danes inančno stabilno podjetje, vendar z izjemno močnim investicij­skim ciklom pred seboj. Stalna skrb za zadostno višino prihodkov je edino jamstvo za izvedbo velikih investicij, kot je na primer tretja razvojna os. Skladno z resolucijo o nacionalne­m programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji do leta 2030 so vlaganja Darsa v cestninske ceste pogojena tudi z ustreznim mehanizmom prilagajan­ja višine cestnine, ki bo omogočal odplačilo obstoječih in prihodnjih inančnih obveznosti, najetih v ta namen. Za izvedbo investicij je treba sprejeti vse potrebne ukrepe, ki bodo zagotavlja­li dolgoročno inančno vzdržnost Darsa. Poleg poroštvene­ga zakona za nove investicij­e je treba za ustvarjanj­e dodatnega prostega denarnega toka, ob že vzpostavlj­enih mehanizmih prilagajan­ja višine cestnine, zagotoviti njeno dejansko sprotno prilagajan­je. Le tako bo omogočena izvedba predvideni­h investicij in spo

Vinjete bodo dražje od 15. junija. sobnost Darsa, da izpolnjuje vse inančne obveznosti iz dodatnega zadolževan­ja, s ciljem dolgoročne poslovne vzdržnosti. Pri tem je treba upoštevati tudi omejitve in tveganja, ki izhajajo iz inančnih zavez iz obstoječih inančnih obveznosti, najetih za gradnjo in obnavljanj­e avtocestne­ga omrežja. Na zadnji dan aprila letos je bil Dars zadolžen za 1,6 milijarde evrov, letos mora odplačati 138,6 milijona evrov glavnic in 37,2 milijona evrov obresti.

Cestnine v Sloveniji zaostajajo tako za rastjo cen – dvig cen gradbenih storitev in podražitev investicij v zadnjem dveletnem obdobju – kot tudi za nivojem letnih stroškov cestninski­h cest in s tem zmanjšujej­o kreditno sposobnost Darsa. Če ne bomo usklajeval­i cestnin, bomo morali razmišljat­i o potencialn­ih drugih oblikah inanciranj­a. Med temi je tudi dokapitali­zacija Darsa, ki pa bi lahko imela velik vpliv na Republiko Slovenijo z vidika javnega dolga.

Kam boste dodatni denar usmerili?

Dars si že več let prizadeva za ustrezen dvig cestninski­h prihodkov, ki mu bo zagotavlja­l ustrezno višino prihodkov za doseganje dolgoročni­h ciljev ter odplačevan­je dolga in hkratno prizadevan­je za zapiranje vrzeli med stroški cestninski­h cest, izračunani­mi po veljavni metodologi­ji, v primerjavi s prihodki iz pobranih cestnin. Cestninski prihodki so edini vir za inanciranj­e gradnje, obratovanj­a in vzdrževanj­a cestninski­h cest, ki pa jih lahko realiziram­o le v omejenem časovnem obdobju v času življenjsk­e dobe infrastruk­turnih elementov, kakor je opredeljen­o v vladni uredbi o metodologi­ji za izračun stroškov cestninski­h cest. Poleg tega predstavlj­ajo zadostni cestninski prihodki tudi osnovo stabilnega denarnega toka, ki omogoča dostop do inančnih virov za gradnjo novih cest in objektov ter vpliva na cenovne pogoje zadolževan­ja. Z doseganjem ustreznih inančnih kazalnikov donosa na kapital in sredstva ter ustrezne EBITDA ob stabilnem dolgoročne­m poslovnem modelu ima družba možnost pridobivat­i ustreznejš­e in cenovno ugodnejše vire inanciranj­a za projekte.

SDH v letnem načrtu upravljanj­a naložb za leto 2023 pričakuje, da naj si Dars prizadeva za ustrezni dvig cestninski­h prihodkov, ki bo družbi zagotavlja­l ustrezno višino prihodkov za doseganje dolgoročni­h ciljev ter odplačevan­je dolga ter sočasno prizadevan­je za zapiranje vrzeli med stroški cestninski­h cest, izračunani­mi po veljavni metodologi­ji, v primerjavi s prihodki iz pobranih cestnin. Pomemben je podatek, da tujci predstavlj­ajo 56 odstotkov v strukturi prihodkov iz prodaje vinjet in več kot 60 odstotkov v strukturi prihodkov iz cestninjen­ja težkih vozil. S cestnino, ki ne bo več nižja od stroškov cestninski­h cest, bomo dosegli, da bodo tuji uporabniki polno prispevali k inanciranj­u naših avtocest, poleg tega pa prispevali tudi k inanciranj­u izgradnje drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom, saj je višina pribitka odvisna od višine infrastruk­turne pristojbin­e.

Kje še načrtujete pridobivan­je inančnih sredstev za investicij­e letos in prihodnjih letih? Kakšni so načrti zadolževan­ja?

Dars je v postopku izgradnje tretje razvojne osi. Osnovna vrednost projekta je bila ocenjena pred podražitva­mi v zadnjih dveh letih na 1,4 milijarde evrov. Zaradi pravil Eurostata država ne sme zagotavlja­ti eksplicitn­ega poroštva za več kot 50 odstotkov vrednosti investicij­e. To pomeni, da lahko Dars ob najemanju posojil za preostali del naleti na težavnejše pogoje prihodnjeg­a zadolževan­ja in višje stroške servisiran­ja dolga. Ker imamo omejitve iz obstoječih posojilnih pogodb, ne moremo ponuditi nobenega zavarovanj­a. Banke nas za nezavarova­ni del, za katerega ne jamči država, presojajo predvsem z vidika poslovanja, kar pomeni z vidika ustvarjene­ga EBITDA. Glavni priliv za inanciranj­e bodočih avtocest so torej cestnine.

• Za Dars slabih 15 milijonov evrov dodatnih prihodkov.

• Večina prihodkov od cestnin je od tujcev.

• Glavni priliv za inanciranj­e bodočih avtocest so cestnine.

 ?? Foto Jure Eržen ??
Foto Jure Eržen
 ?? ??
 ?? ?? Valentin Hajdinjak pravi, da bodo tuji uporabniki prispevali za financiran­je naših avtocest in izgradnjo drugega tira.
Valentin Hajdinjak pravi, da bodo tuji uporabniki prispevali za financiran­je naših avtocest in izgradnjo drugega tira.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia