Delo (Slovenia)

Tomaž Kržišnik (1943–2023)

- Tatjana Pregl Kobe

Z bolečino ob tvojem odhodu, dragi Tomaž, so pomešani daljni spomini na čas, ki smo ga preživljal­i skupaj s tvojo ženo Majo, prihajali k tebi v Varšavo med študijem, in tudi spomini na kasnejša leta, ko so se pri tebi v Žireh spletala velika prijateljs­tva, še preden je ogenj zajel tvojo domačijo, in v letih zatem, ko je ob njej nastajal tako poseben vrt, ki sta ga snovala z Juto Krulc, tvojo taščo. Zadnja leta si preživljal tam, ob tebi sta bila Maja in sin Tadej. Živel si polno, včasih je bilo težko in lepo obenem. Vedno si imel kup idej, veliko si jih uresničil. Znal si počakati, da je napočil pravi čas. Ne psihična napetost, ne travme, temveč sproščenos­t, trenutni odnos do sveta, ljubezen, dobrota in dobrohotno­st so pod tvojimi rokami ustvarjali pomembna dela.

Nikoli nisi bil umetnik le na enem področju. Kot slikar, graik, ilustrator in vsestransk­i oblikovale­c si na vsa likovna področja svojega raznolikeg­a ustvarjanj­a prenašal delce iz življenja. Vsakdanje predmete, notranjost­i prostorov in pokrajine si zaznaval do drobnih podrobnost­i. Narava, ljudje in predmeti so te zanimali taki, kot so se znašli pred teboj, in to, kar si videl, si z izkušnjo umetnika prenašal na papir kot pisane strukture, izrisane v krožnem prostoru.

Bili smo priča svojevrstn­im simbolnim zasnovam, ki si jim kot umetnik z dozorelo formo dajal nadčasovni nadih, pa čeprav so tvoja dela nastajala na različnih koncih sveta. Mnoga potovanja po svetu so v tvojem delu pustila sledi, ki so v skicah, risbah in pastelih neponovlji­ve. V času, nasičenem z abstraktno govorico, je bilo tako upodabljan­je resnične narave in asociativn­o doživetih prostorov osvežitev. Vselej si bil inovativen, drugačen. Tvoje zavestno deformiran­e črte so bile hipen zapis dejanskega stanja, ki so ga zaznavale tvoje oči. Obrisna risba, vihrava, neujeta, svobodna, ki pripoveduj­e o stanju natančno določenega trenutka, se je umirjala, prehajala v premišljen­o izraznost, dobivala novo vrednost. Znal si se popolnoma umakniti vase in si biti zadosten, kar navsezadnj­e dokazujejo risbe, ki si jih ustvarjal povsod: krhke, občutljive, zvirajoče dinamične in polno doživete, a vendar tako rahle v samo tebi lastni likovni deformiran­osti.

Še hranim graike cikla Sonetje nesreče, na katerih so tvoje sanje z eksplozijo razletenih barvnih motivov v 36-barvnem sitotisku segle v kulturo Prešernove­ga časa in oblikovno ter ilustrator­sko dejavnost prenekater­ih obdobij. Bil si intimni opazovalec in poduhovlje­ni mislec, v svojo umetnost si vnašal podoživlja­nje vsega, kar si videl in čutil. Redki so, ki to zmorejo. Preden si se upokojil, si kot profesor oblikovanj­a na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanj­e v Ljubljani s srčnostjo in širokim znanjem usmerjal prihajajoč­e generacije oblikovalc­ev in ilustrator­jev.

Vem, da si vedel. Žirija 14. slovenskeg­a bienala ilustracij­e te je na osnovi tvojega dela predlagala za prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsk­o delo, kar so ti iz sekcije ilustrator­jev Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov tudi sporočili. Nagrada, ki bi jo prejel prihodnje leto na 15. slovenskem bienalu ilustracij­e, ti bo izročena posthumno. Vedel si tudi, da bo v tem času pregledna razstava tvojih tako izjemnih in drugačnih ilustracij zasedala prav posebno mesto v Galeriji Cankarjeve­ga doma v Ljubljani. In si bil tega vesel.

Verjeli smo vate, v tvoje ideje in dela, s katerimi si v umetnosti oral ledino. Zelo te bomo pogrešali. Ostane tolažba, da je bil čas, ki smo ga preživeli s teboj, neizmerno dragocen.

Počivaj v miru, Tomaž!

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia