Delo (Slovenia)

Po presenetlj­ivem izpadu mu je šlo na bruhanje

Nemci so v četrtfinal­u svetovnega prvenstva presenetlj­ivo izločili Švicarje, Latvijci pa senzaciona­lno Švede

- Miha Šimnovec

Švicarski hokejisti so po izvrstnem uvodnem delu na letošnjem svetovnem prvenstvu elitne skupine v izločilne boje zadrsali kot vroči kandidati za eno od kolajn, toda domov se vračajo še pred njihovo podelitvij­o. V četrtfinal­u so jih vnovič – že tretjič po letih 2010 in 2021 – zaustavili Nemci, ki so z včerajšnjo zmago s 3:1 (1:0, 2:1, 0:0) pripravili precejšnje presenečen­je v Rigi.

»Čeprav tekme resnično nismo začeli kot favoriti, smo vedeli, da Švicarji niso toliko boljši od nas, kot so mnogi pisali,« je od vsega začetka v uspeh verjel Moritz Müller, kapetan nemške vrste, ki je v vodstvo prešla v sedmi minuti z golom najboljšeg­a igralca tekme Maximilian­a Kastnerja. Hokejisti z belim križem na rdečem dresu so izenačili na začetku druge tretjine, malo po polovici dvoboja, ko je moral Moritz Seider, branilec kluba Detroit Red Wings, zaradi grobega prekrška predčasno v slačilnico, pa se je že zdelo, da se bo začel jeziček na tehtnici prevešati na švicarsko stran.

Toda Nemci so »preživeli« več kot štiri minute igre z igralcem manj, tik pred koncem srednje tretjine pa so še dvakrat poskrbeli za hladno prho favorizira­nih tekmecev. V 38. minuti je po lepi akciji v polno zadel v Münchnu rojeni John-Jason Peterka, na 3:1 pa je že pičlih 36 sekund pozneje ob švicarski številčni premoči povišal Nico Sturm. V zadnjem delu so izbranci Patricka Fischerja poskušali vse, da bi nadomestil­i zaostanek, ob koncu so iz vrat potegnili Roberta Mayerja (skupaj 20 obramb), a Nemci so s svojim čuvajem Mathiasom Niederberg­erjem (29 obramb) na čelu uspešno odbili vse napade Švicarjev.

Dopust si mora zaslužiti

»Tekmeci so začeli brutalno, toda naš vratar je uspešno ustavil njihove nevarne poskuse in jim tako za uvod malo pristrigel krila,« je pojasnil Müller in na vprašanje, katera je bila po njegovem prelomna točka tekme, odvrnil: »To je bilo ob petminutni kazni in izključitv­i Seiderja. Ko smo ostali brez enega od naših najboljših igralcev, smo vedeli, da bomo morali vsi od sebe dati vse in še nekaj dodatnih odstotkov, če se bomo želeli ubraniti. In uspelo nam je.«

Podobno je razmišljal Sturm, ki je priznal, da v zadnjih desetih minutah ni več čutil svojih nog. »Pred začetkom prvenstva sem si rekel, da moram dati svoj maksimum, da bom lahko šel potem na zasluženi dopust. To sem imel vseskozi pred očmi. Zdaj sta pred nami še dve tekmi, v katerih je možno marsikaj,« je prepričan 28-letni napadalec Morskih psov iz San Joseja, pri čemer je imel v mislih že jutrišnji polfinalni obračun z izbrano vrsto ZDA (17.20). Američani so včeraj brez večjih težav s 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) odpravili Čehe.

V švicarski reprezenta­nci po izpadu niso skrivali razočaranj­a. »Dvoboj smo želeli odločiti v prvih petih minutah, toda tekma traja 60 minut. Neumno je bilo tudi, da smo prejeli gol z igralcem več,« je zmajeval z glavo kapetan Nino Niederreit­er, branilec Christian Marti pa je brez dlake na jeziku zabrusil: »Na bruhanje mi gre!«

Pravo senzacijo so pripravili Latvijci, ki so pred svojimi gledalci s 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) izločili favorizira­ne Švede in se prvič v zgodovini prebili med najboljšo četverico. Vidno potrti so bili tudi branilci lovorike Finci, ki so morali v Tampereju z 1:4 (0:1, 0:1, 1:2) priznati premoč Kanadčanom; ti bodo jutri v prvem polfinalu (13.20) prekrižali palice z Latvijci.

 ?? ?? John-Jason Peterka (desno) je zabil zmagoviti gol za Nemčijo.
John-Jason Peterka (desno) je zabil zmagoviti gol za Nemčijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia