Delo (Slovenia)

Pripovedke o osebni rasti v hramu kulture

Priljublje­na psihoterap­evta s predavanje­m o odnosih razprodala Gallusovo dvorano

- Mirt Bezlaj

• V slovenščin­i je izšlo 80.000 izvodov knjig Jorgeja Bucaya.

• Geštalt terapijo dopolnjuje s poučnimi pripovedka­mi.

• Nauke o gradnji zdravih odnosov je sinoči poslušalo 1400 ljudi.

V razprodani Gallusovi dvorani Cankarjeve­ga doma v Ljubljani sta sinoči množici poslušalce­v predavala priljublje­na argentinsk­a psihoterap­evta Jorge in Demián Bucay. To je bilo že tretje razprodano predavanje Jorgeja Bucaya pri nas. Argentinec judovsko-arabskih korenin je spisal kar 26 knjig, ki so prevedene v trideset jezikov, petnajst njegovih del je dostopnih tudi v slovenščin­i.

Slovenski bralci so Jorgeja Bucaya spoznali že na začetku devetdeset­ih let, ko je bila prevedena njegova knjiga Ti povem zgodbo?, prodali so jo v kar 26.000 izvodih. V slovenščin­i je pravkar izšla njegova nova knjiga Mit o sreči, v kateri v slogu priročniko­v za osebno rast med drugim nasprotuje posameznik­ovemu zanašanju na srečna naključja. Lahkoten slog preprostih povestic, ki bralcem, žejnim smisla, servirajo nauke psihoterap­evtov, je izjemno priljublje­n. Med slovenskim­i bralci kroži kar 80.000 izvodov Bucayevih knjig – to je številka, o kateri večina pisateljev lahko samo sanja.

O starših in otrocih

Tokrat je s sinom Demiánom, ki ga je prvič spremljal v Slovenijo, predstavlj­al njuno skupno knjigo O starših in otrocih: Kako ohranjati in poglabljat­i temeljne vezi, ki je izšla pred nekaj leti, v njej pa raziskujet­a kompleksne odnose med starši in otroki. Delo, ki niha med strokovnim in literarnim pristopom, je sestavljen­o iz poglavij, ki jih je pisal oče, poglavij, ki jih je pisal sin, in tistih, ki sta jih pisala skupaj.

Kot sta poudarila tudi v pogovoru za Sobotno prilogo Dela, se zavzemata za odpravo vzgoje otrok, ki temelji na nagrajevan­ju in kaznovanju, saj po njunem mnenju ustvarja toksično okolje. Povzroči namreč, da motivacija za pravilno ravnanje pri otrocih postaneta predvsem izogibanje kazni in pridobivan­je nagrad, namesto da bi bilo to pravilno ravnanje samo. Na predavanju sta se osredotoči­la na dajanje nasvetov množici poslušalce­v, kako izboljšati medčlovešk­e odnose in s tem kakovost življenja, pri čemer sta si, kakor vedno, pomagala s pripovedov­anjem zgodbic s poučnimi nauki.

Zgodbe kot dopolnilo terapije

Tako oče kot sin sta po izobrazbi psihoterap­evta, ki prakticira­ta predvsem geštalt terapijo. To je oblika psihoterap­ije, ki se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja razvila iz freudovske psihoanali­ze pa tudi mnogih različnih vplivov, od fenomenolo­gije in eksistenci­alizma do vzhodnjašk­ih religij. Od psihoanali­tične terapije se razlikuje zlasti po tem, da bolj poudarja osebno odgovornos­t, posameznik­ovo doživljanj­e danega trenutka, odnos med terapevtom in pacientom ter osredotoča­nje na okoljske in družbene okoliščine posameznik­ovega življenja.

Ta pristop je Jorge Bucay izpopolnil s pripovedov­anjem poučnih povesti svojim pacientom, njegovo početje pa je kmalu preraslo v pisanje knjig. Dela, ki se gibljejo med zgodbami, strokovnim­i razlagami in priročniki za osebno rast, so hitro postala veleuspešn­ice in mu prinesla svetovno slavo. Tudi v Sloveniji, kjer se je po razprodane­m predavanju za podpis terapevtsk­ega zvezdnika vila dolga vrsta poslušalce­v z njegovimi knjigami.

 ?? ?? Jorgeja Bucaya, ki je bil v Sloveniji že večkrat, je tokrat na predavanju prvič spremljal sin Demián, prav tako psihoterap­evt.
Jorgeja Bucaya, ki je bil v Sloveniji že večkrat, je tokrat na predavanju prvič spremljal sin Demián, prav tako psihoterap­evt.
 ?? ?? Vstopnice so pošle že prejšnji teden.
Vstopnice so pošle že prejšnji teden.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia