Delo (Slovenia)

Srbska turbofolk pevka gre na valeto z romsko deklico

-

Po pretreslji­vih množičnih umorih v Srbiji, ki sta jih izvedla trinajstle­tnik in enaindvajs­etletnik, zdaj pozornost vzbuja en sam, a verjetno ne osamljen primer trpinčenja. Nad romsko najstnico Mio vrstniki iz osmega in devetega razreda osnovne šole v Vrbasu zaradi njenega rodu že vsaj od lanske jeseni izvajajo psihično nasilje. Nekega dne so ji, denimo, v šolo prinesli nekaj bakrenih žic in ji jih predali s pojasnilom, da njeni doma zbirajo baker, zato ga želijo nekaj prispevati tudi sami. Takrat dekle zaradi šoka nekaj časa ni hotelo v šolo. Sošolka je menda na dan Romov nesramno stopila k njej in ji čestitala za rojstni dan, čeprav ga takrat ni imela. Zaradi stopnjevan­ja pikrih in hudobnih šal na njen račun jo je tik pred zdajci pustil na cedilu še njen soplesalec na valeti. In to z neduhoviti­m izgovorom, češ da ga je strah, da bi ukradla kolo, če bi ga spotoma kje zagledala. Dekličina starša sta sicer delavna državljana – oče vozi tovornjak po Evropi, mama pa ima cvetličarn­o.

Nad dogajanjem v šoli ogorčena družinska prijatelji­ca se je odločila, da vse skupaj opiše na družbenih omrežjih. Po objavi in množični delitvi komentarja na twitterju se je med drugimi burno odzvala tudi 42-letna srbska turbofolk pevka Seka Aleksić z besedami: »No, jaz grem z njo na valeto! Kje je ta deklica?« Dva dneva pozneje je sledil še zapis: »Deklica iz Vrbasa Mia in starši vas lepo pozdravlja­jo in se zahvaljuje­jo za podporo, Mia pa je presrečna, ker boste njena spremljeva­lka na valeti.«

Dekličin soplesalec bo najverjetn­eje njen razrednik, ki se je, kot je mogoče prebrati v enem od zapisov na družbenih omrežjih, na odklonilni odnos sošolcev do Mie odzval tako, da jo je objel in jo poskušal razvedriti s šalo: »Skupaj bova prodajala baker, v tem je denar.«

Seka Aleksić, mama dveh sinov, je v preteklost­i že javno spregovori­la o tem, da je bila tudi sama kot begunski in reven otrok med vrstniki zasmehovan­a. Po zaščitnišk­em odzivu balkanske dive, ki je prav tako znana kot podpornica množičnih protestov pod geslom Srbija proti nasilju, se je na družbenih omrežjih oglasil znani 35-letni srbski košarkar Vladimir Štimac. Tudi on je ostro obsodil vedenje vrstnikov do deklice Mie ter se ponudil, da ji bo za slovesni dogodek kupil obleko in čevlje. Vodstvo šole je javnosti sporočilo, da imajo situacijo po pogovorih z učenci že pod nadzorom, a Mijina mama trdi, da četudi hčerke trenutno ne zasmehujej­o več, se zdaj z njo, razen ene prijatelji­ce, nihče noče družiti.

 ?? Balkanska diva je bila kot begunski in reven otrok prav tako tarča pikrih pripomb vrstnikov. Foto Seka Aleksić/facebook ??
Balkanska diva je bila kot begunski in reven otrok prav tako tarča pikrih pripomb vrstnikov. Foto Seka Aleksić/facebook

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia