Delo (Slovenia)

Delno povračilo stroškov za najem kredita

-

Prejšnji teden sem med vožnjo z avtomobilo­m po naključju slišal nasvete nekega pravnika, ki je po radiu govoril o možnostih predčasneg­a poplačila kredita.

Zaradi dviganja obresti pri svetovnih bankah naše banke zvišujejo obroke tistim kreditojem­alcem, ki so vzeli kredit po spremenlji­vi obrestni meri. Pravnik je predlagal, naj stranka s takšnim kreditom, da bi se izognila naraščanju višine obroka, razmisli in naj z novim kreditom po iksni obrestni meri v celoti povrne prejšnji kredit. Povedal je tudi, da ji ob tem pripada povrnitev dela stroškov odobritve prejšnjega kredita in morda tudi del stroškov zavarovanj­a. Ti skupni stroški niso majhni. Poslušalce je poučil, da to velja že nekaj let.

Poznam več ljudi, ki so najeli kredite, in nekaterim sem povedal, kaj sem slišal po radiu. Znancu, ki je to možnost omenil, je banka res vrnila delne stroške za dve posojili, ki ju je pred nekaj leti predčasno vrnil. Drugi je pri svoji banki po telefonu dobil zagotovilo, da bo dobil povrnjene stroške na transakcij­ski račun. Tretji znanec je v banki dobil naslov, na katerega je poslal zahtevek, rečeno mu je bilo, da bo zadeva urejena v 14 dneh. Vsi trije so me počastili s pijačo, bili so zelo veseli, da sem jim to povedal.

Nobena od teh bank ni sama obvestila mojih znancev, da jim pripada delno povračilo stroškov, če in ko predčasno odplačajo kredit. Prav zato sem napisal to pismo, da bo čim več ljudi v podobni situaciji (so predčasno v celoti vrnili kredit), izvedelo, kaj lahko naredijo in kaj jim pripada.

Marjan Stokanovič, Novo mesto

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia