Delo (Slovenia)

Na današnji dan

26. maja praznujejo ljubitelji vampirjev svetovni dan Drakule

-

1966

Gvajana je razglasila neodvisnos­t. V 17. stol. so deželo najprej kolonizira­li Nizozemci, na začetku 19 stol. pa je prešla pod Veliko Britanijo. Po razglasitv­i neodvisnos­ti je država ostala v Commonweal­thu.

1976

Umrl je Martin Heidegger (roj. 1889), eden najvplivne­jših filozofov 20. stol., po rodu Nemec. Temeljno delo, v katerem je iskal odgovore na vprašanja človekove eksistence, je Bit in čas. 1933. se je priključil nacistični stranki, kot rektor univerze v Freiburgu je vzpostavil nacistične izobraževa­lne programe in se javno odrekel svojemu mentorju, profesorju Edmundu Husserlu, zaradi njegovega judovskega porekla. Nove objave pisnih virov iz medvojnih arhivov še vedno razvnemajo polemike, koliko se je identifici­ral z nacionalso­cialističn­o ideologijo in antisemiti­zmom. Po vojni, ko mu je bilo pet let prepovedan­o poučevati in izdajati knjige, se je predstavlj­al kot žrtev nacizma, pozneje je poudarjal, da je čas zahteval odločno politično delovanje, zato se je hotel povezati s silami, v katerih je zaznal odločenost za nov začetek.

2011

Po 16 letih iskanja so v Srbiji aretirali Ratka Mladića, ki ga je haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavij­e obtožilo vojnih zločinov, sodelovanj­a v genocidu, zločinov proti človečnost­i in kršenja vojaškega prava. Kot poveljujoč­i vojski Republike srbske je bil odgovoren za štiriletno obleganje Sarajeva in obleganje Srebrenice, ki se je končalo s pokolom moških prebivalce­v mesta. Haaško sodišče ga je 2017. obsodilo na dosmrtno ječo za genocid v Srebrenici in obleganje Sarajeva. Na razsodbo se je pritožil, a je sodišče 2021. kazen potrdilo.

Kmalu po tem, ko se je eden največjih ameriških komikov Groucho Marx (1890– 1977) odločil, da je čas za »upokojitev«, je skočil na letalo za Pariz, da bi izpolnil svoje sanje. To potovanje je načrtoval že zelo dolgo. Ko se je vrnil, ga je na letališču pričakal prijatelj Herb in ga vprašal: »No, kako je bilo?«

»Saj je bilo okej,« je odgovoril Groucho, »toda želim si, da bi šel pred dvajsetimi leti.«

»Ko je bil Pariz res Pariz?« je sočutno pripomnil Herb.

»Ah, ne,« je odgovoril Groucho, »ko je bil Groucho Marx res Groucho Marx!«

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia