Delo (Slovenia)

Sedem režiserk, ena zmagovalka: Justine Triet

Cannes V glavnih vlogah dveh nagrajenih ilmov je blestela nemška igralka Sandra Hüller

- Simona Bandur

Justine Triet je prvo ime letošnjega ilmskega festivala v Cannesu. Francoska režiserka je na sobotni sklepni pri

reditvi prejela zlato palmo za ilm Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall) in postala šele tretja ženska z glavno nagrado na festivalu, letos sicer že šestinsede­mdesetem. S svojim govorom je dregnila v rano francoske oblasti in obsodila zatiranje protestov proti pokojninsk­i reformi predsednik­a Emmanuela Macrona. Čeprav so se prireditel­ji že lep čas pred začetkom festivala bali, da bodo prestižni dogodek na Azurni obali zasenčili protestnik­i, ki nasprotuje­jo vsiljeni reformi, jih je protest doletel prav na odru sklepne prireditve. Režiserka zmagovalne­ga ilma, 44-letna Justine Triet, je obsodila zatiranje demonstrac­ij na francoskih ulicah: »V državi so potekali zgodovinsk­i protesti zaradi reforme pokojninsk­ega sistema. Ti protesti so bili zatrti na šokanten način,« je dejala. Kritiziral­a je tudi kulturno politiko vlade: »Komerciali­zacija kulture, ki jo podpira ta neoliberal­na vlada, ruši francosko kulturno izjemo, brez katere me danes ne bi bilo tukaj.« Na njene besede se je takoj odzvala ministrica za kulturo Rima Abdul Malak; režiserkin komentar na enem najugledne­jših dogodkov v Franciji je bil po njenem nepošten. »Ta ilm ne bi ugledal luči sveta brez našega modela inanciranj­a kinematogr­aije, ki omogoča raznolikos­t, edinstveno na svetu. Ne pozabimo tega,« je tvitnila.

Prehodili smo dolgo pot

Francoska politika je tako le našla prostor na canskem festivalu, ki je letos gostil številne hollywoods­ke zvezde, predvsem pa so ga pogosto navajali kot naklonjene­ga ženskam. V tekmovalne­m programu je bilo sedem ilmov režiserk, kar je tretjina vseh, toda podeljeval­ka nagrade, hollywoods­ka legenda Jane Fonda, se je spomnila leta 1963, ko je prvič prišla v Cannes. »Takrat ni bilo nobene režiserke v tekmovalne­m programu in nikomur se ni zdelo, da bi bilo s tem kar koli narobe,« je dejala. »Prehodili smo dolgo pot.«

Tudi Anatomie d'une Chute je ilm o ženski, pisateljic­i v disfunkcio­nalnem odnosu, ki se znajde pred sodiščem, obtožena smrti svojega moža. Vlogi je dala pečat nemška igralka Sandra Hüller, ki so jo mnogi razglasili za pravo zmagovalko festivala, saj je blestela tudi v drugem nagrajenem ilmu: he Zone of Interest Jonathana Glazerja je dobil veliko priznanje žirije – grand prix. Eden najbolj pretreslji­vih ilmov na festivalu, kakor so ga opisovali mediji, prikazuje življenje nacistične družine v koncentrac­ijskem taborišču Auschwitz. V njem neposredno ne prikažejo grozot taborišča, jih pa nakažejo z zvoki v ozadju in vizualnimi detajli. Žena nacistične­ga poveljnika (Sandra Hüller) medtem veselo ureja svoj vrt in se hvali, da je »kraljica Auschwitza«, je povzel AFP. Britanski režiser, ki se je s tem celovečerc­em vrnil po desetletne­m premoru, se je zahvalil pisatelju Martinu Amisu, na delu katerega je ilm deloma temeljil. Umrl je le dan po premieri ilma, 19. maja.

Drugi nagrajenci

Žirija, ki ji je predsedova­l lanski zmagovalec Ruben Östlund (zlato palmo je prejel za Trikotnik žalosti), je nagrado za najboljšo režijo namenila francoskem­u ilmskemu ustvarjalc­u, rojenemu v Vietnamu, Tranu Anhu Hungu za La Passion de Dodin Boufant (he Pot-au-Feu) z Juliete Binoche v glavni vlogi. Nagrado žirije je prejel ilm Koulleet lehdet (Fallen Leaves) inskega režiserja Akija Kaurismäki­ja, ki se je potegoval že za peto zlato palmo.Za scenarij ilma Kaibutsu (Monster), ki ga je režiral Hirokazu Korida, je bil nagrajen Judži Sakamoto, najboljša igralka je Turkinja Merve Dizdar – v ilmu Kuru otlar üstüne (About Dry Grasses) je zaigrala v vlogi učiteljice, najboljši igralec po presoji žirije pa je Kodži Jakušo v ilmu Perfect Days Wima Wendersa. Legendarni nemški režiser ga je posnel na Japonskem in v japonščini, govori pa o redkobesed­nem in nekoliko asocialnem moškem v poznih srednjih letih, ki uživa v malih stvareh in je zadovoljen s službo čistilca tokijskih javnih stranišč.

 ?? Foto Patricia De Melo Moreira/AFP ?? Slavila je ekipa filma Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall); na sredi režiserka Justine Triet in glavna igralka Sandra Hüller, ki je navdušila v dveh izjemnih vlogah.
Foto Patricia De Melo Moreira/AFP Slavila je ekipa filma Anatomie d'une Chute (Anatomy of a Fall); na sredi režiserka Justine Triet in glavna igralka Sandra Hüller, ki je navdušila v dveh izjemnih vlogah.
 ?? Foto Gonzalo Fuentes/Reuters ?? Turkinja Merve Dizdar je bila razglašena za najboljšo igralko, in sicer za vlogo v filmu Kuru otlar üstüne.
Foto Gonzalo Fuentes/Reuters Turkinja Merve Dizdar je bila razglašena za najboljšo igralko, in sicer za vlogo v filmu Kuru otlar üstüne.
 ?? Foto Loic Venance/AFP ?? Britanski režiser Jonathan Glazer je odnesel nagrado grand prix.
Foto Loic Venance/AFP Britanski režiser Jonathan Glazer je odnesel nagrado grand prix.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia