Delo (Slovenia)

Resetiranj­e je za Zelenskega nujno

Na seznamu verjetnih zamenjav tudi general

- Jure Kosec

Ukrajino v prihodnjih dneh oziroma tednih čakajo potencialn­o velike spremembe, ki jih je mogoče razumeti kot odsev naraščajoč­ih notranjih trenj o poteku vojne z Rusijo. Predsednik Volodimir Zelenski je prvič javno potrdil, da razmišlja o zamenjavi več visokih uradnikov iz različnih državnih struktur, vključno z vojsko. Iz njegovega intervjuja za italijansk­o javno televizijo je bilo mogoče razbrati, da se lahko znajde na seznamu odpisanih tudi vrhovni vojaški poveljnik ukrajinski­h sil Valerij Zalužni, kar je več zahodnih medijev napovedalo že prejšnji teden.

Zapleteni odnosi med ukrajinski­m predsednik­om in njegovim generalom so bili v zadnjih mesecih predmet številnih analiz, komentarje­v, domnev in ugibanj. Najnovejše izjave Zelenskega bodo porodile nove, in vendar je iz njih jasno razvidna prihodnja smer razvoja dogodkov.

»Resetiranj­e je nujno, govorim o menjavi vrste državnih voditeljev, ne samo v vojski,« je Zelenski odgovoril na vprašanje, ali razmišlja o zamenjavi Zalužnega, popularneg­a generala, ki je na čelu ukrajinski­h oboroženih sil od leta 2021. »Ko govorim o preobratu, imam v mislih nekaj resnega, kar ne zadeva enega samega človeka, ampak usmeritev vodstva države.«

Kljub zatrjevanj­u ukrajinske­ga predsednik­a, da je fokus njegovih načrtov širši, je težko spregledat­i dejstvo, da bi bila zamenjava Zalužnega najbolj odmevna kadrovska sprememba v ukrajinski vojski od začetka vojne z Rusijo. Nekateri zahodni in ukrajinski mediji so predsednik­ove načrte razkrili že prejšnji teden. Po poročanju Financial Timesa je Zelenski ponudil Zalužnemu položaj posebnega obrambnega svetovalca, a da je ta ponudbo zavrnil.

Upiranje pesimizmu

Kdaj naj bi se zgodila menjava in kdo bi lahko Zalužnega nasledil na položaju, ni jasno.

V igri naj bi bilo več imen, od poveljnika kopenskih enot Oleksandra Sirskega do Kirila Budanova, vodje vojaškega obveščeval­nega direktorat­a. Zamenjava generala, ki mu večina Ukrajincev pripisuje zasluge za vojaške uspehe v prvih mesecih vojne, med katerimi so domače sile odvrnile velik del ruskih napadov, tako med splošno javnostjo kot v vrstah oboroženih sil velja za kontroverz­no odločitev.

Ali se bo pokazala za pravilno, bo po besedah vojakov s fronte odvisno od tega, kdo bo novi poveljnik ukrajinske vojske. »Najbolj priljublje­ni [poveljniki] so tisti, ki so tukaj in se borijo ob fantih, ki sedijo v strelskih jarkih,« je v izjavi za Reuters dejal eden od vojakov, ki se proti ruskemu agresorju borijo v okolici Avdijivke.

Že mesece je jasno, da lahko Zelenski pri uresničitv­i načrta pričakuje negativen odziv domače javnosti. Sodeč po anketah s konca lanskega leta, zamenjavi Zalužnega nasprotuje­jo skoraj tri četrtine Ukrajincev. Ukrajinski predsednik na kritike svojih kadrovskih odločitev odgovarja s pozivom k strnitvi vrst in upiranjem pesimizmu zaradi poteka vojne, za katero je Zalužni konec lanskega leta dejal, da je dosegla pat položaj. »Vsi moramo pritiskati v isto smer, ne smemo biti malodušni, imeti moramo pravo in pozitivno energijo, negativnos­t je treba pustiti doma,« je Zelenski vztrajal v intervjuju za Rai.

• Odnosi med predsednik­om in generalom so že mesece predmet ugibanj.

• Ni jasno, kdo bi lahko Zalužnega nasledil na položaju.

• Zelenski lahko pričakuje negativen odziv domače javnosti.

 ?? Foto Valentyn Ogirenko/Reuters ?? Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na kritike svojih kadrovskih odločitev odgovarja s pozivom k strnitvi vrst.
Foto Valentyn Ogirenko/Reuters Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na kritike svojih kadrovskih odločitev odgovarja s pozivom k strnitvi vrst.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia