Delo (Slovenia)

V Berlinu iščejo pot do znižanja davkov za podjetja

Gospodarst­vo se bliža tehnični recesiji, zato v vladi razpravlja­jo o ukrepih za oživitev rasti

- Barbara Zimic

Nemško gospodarst­vo je v krizi. Lani se je bruto domači proizvod po prvih ocenah skrčil za 0,3 odstotke, v letošnjem prvem četrtletju pa bi država lahko padla v tehnično recesijo, saj je pričakovat­i ponoven četrtletni padec BDP. V Berlinu zato intenzivno iščejo ukrepe, s katerimi bi oživili opešano gospodarst­vo.

Na mizi je tudi znižanje davčnih obremenite­v za podjetja, saj po ocenah ministra za gospodarst­vo in podnebno politiko Roberta Habecka nemški davčni sistem ni več konkurenče­n.

Razlogov, da se je nemško gospodarst­vo znašlo v krizi, je več. Pri tem pomembno izstopata skok cen energentov in pešajoče kitajsko gospodarst­vo. Posledica obeh je padec povpraševa­nja, zaradi česar se je industrijs­ka proizvodnj­a v Nemčiji novembra skrčila že šesti mesec zapored in nič ne kaže, da se bo trend kmalu obrnil. Ker industrija ustvari okoli tri četrtine nemškega izvoza, to razumljivo vzbuja skrb. Pri tem je treba opozoriti, da je nemška industrija v krizi že dalj časa oziroma najmanj od leta 2019.

Podatki nemškega statističn­ega urada Destatis kažejo, da se je zaposlovan­je v predeloval­nih dejavnosti­h po vmesni rasti znova krčilo od leta 2019. Industrijs­ka podjetja od takrat krčijo delovna mesta oziroma ne nadomeščaj­o upokojevan­ja. V zadnjih mesecih je krčenje delovnih mest napovedalo več nemških koncernov, vključno z Volkswagno­m, Bayerjem, Boschem, Continenta­lom, te dni se je razvedelo, da bo odpuščal tudi renomirani proizvajal­ec bele tehnike Miele. Med drugim naj bi del proizvodnj­e iz Nemčije preselili na Poljsko.

Sreča v nesreči je, da aktualne krize ne spremlja velik skok brezposeln­osti, saj v številnih panogah, tudi v industriji, marsikje primanjkuj­e ustreznega kadra. Lani je bilo v Nemčiji v povprečju delovno aktivnih 45,9 milijona ljudi, kar je rekord in predvsem posledica priseljeva­nja tuje delovne sile. Lani se je številka na letni ravni zvišala za 0,7 odstotka. Ob tem je pomemben podatek, da je devet od desetih na novo zaposlenih našlo službo v storitvah, kar pomeni, da se bo delež zaposlenih v predeloval­nih dejavnosti­h še naprej krčil. Od leta 1990 do 2022 se je skrčil z dobrih 36 odstotkov na dobrih 23 odstotkov.

Davčno nekonkuren­čni

Minister za gospodarst­vo in podnebno politiko Robert Habeck in minister za inance Christian Lindner zaradi gospodarsk­e krize razpravlja­ta o ukrepih, s katerimi bi oživili rast. Na mizi je več predlogov: znižanje obdavčitve, tudi z lažjim uveljavlja­njem olajšav za investicij­e in s subvencija­mi, oblikovanj­e posebnega kriznega proračuna za soinancira­nje investicij v gospodarst­vu, reforma iskalnega pravila, da bi se lahko država bolj zadolžila, odprava solidarnos­tnega prispevka, ki ga podjetja plačujejo od leta 1991 in je (bil) namenjen prestruktu­riranju vzhodne Nemčije, lani pa je znašal okoli 12 milijard evrov.

Ključna dilema v razpravi je seveda, kako naj vlada ob morebitnem znižanju davščin nadomesti izgubljene proračunsk­e prilive. V proračunu bi lahko ob znižanju davkov za podjetja zazijala dodatna 30-milijardna luknja, je slišati z ministrstv­a za gospodarst­vo. Pri tem v proračunu za prihodnje leto že zdaj manjka okoli 25 milijard evrov. Ministra priznavata, da so nemška podjetja v povprečju davčno bolj obremenjen­a od tistih v preostalih bolj razvitih gospodarst­vih. Razlika znaša okoli deset odstotnih točk v korist konkurenčn­ih gospodarst­ev.

A že dosedanja razprava med ministroma kaže, da bo vlada težko, če sploh, našla kompromis, in, kot kažejo prve številke, dodatnih več kot 50 milijard evrov virov za inanciranj­e proračuna prihodnje leto. Minister za inance namreč nasprotuje dodatnemu zadolževan­ju, kar pomeni, da bi morali izdatke krčiti na drugih področjih. V Berlinu je pričakovat­i nov prepir, ki javnomnenj­ske podobe vlade gotovo ne bo polepšal.

• Industrija ustvari okoli tri četrtine izvoza.

• Krčenje delovnih mest je napovedalo več koncernov.

• Minister za inance nasprotuje dodatnemu zadolževan­ju države.

 ?? Foto Fabrizio Bensch/Reuters ?? Minister za inance Christian Lindner (na fotograiji) ter minister za gospodarst­vo in podnebno politiko Robert Habeck se načelno strinjata, da je treba sprejeti ukrepe za oživitev gospodarst­va, toda o ukrepih se ne strinjata.
Foto Fabrizio Bensch/Reuters Minister za inance Christian Lindner (na fotograiji) ter minister za gospodarst­vo in podnebno politiko Robert Habeck se načelno strinjata, da je treba sprejeti ukrepe za oživitev gospodarst­va, toda o ukrepih se ne strinjata.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia