Delo (Slovenia)

Vojska proti civilni družbi

Jutri bodo pakistansk­i volivci predvsem potrdili že potrjeno izbiro, ne pa dejansko glasovali

- Zorana Baković

»Kar nekaj stvari ni v redu v pakistansk­i vojski,« je nedavno zapisal Tim Willasey-Wilsey, nekdanji britanski diplomat in dobri poznavalec Azije. »Preveč se vmešava v politiko. Napačno izbira v zunanji politiki. Onemogoča senzorje za mir z Indijo. Jemlje si prevelik del bruto domačega proizvoda. Pregloboko se je zavlekla v gospodarst­vo. Ima mešana stališča do spoštovanj­a človekovih pravic. Pa vendar je to trenutno glavna institucij­a, ki medsebojno povezuje Pakistan. Glede na to, da gre za državo z jedrskim orožjem, je obstoj disciplini­rane pakistansk­e vojske bistven za vse nas.«

Prav zato pomen jutrišnjih parlamenta­rnih volitev v Pakistanu ni toliko v imenu politične stranke in politikov, ki bodo na volitvah dobili večino, temveč v tem, kakšni bodo odnosi med civilno oblastjo in generali. Prav v tem kontekstu so bili demokratič­ni Zahod in predvsem ZDA očitno nezaintere­sirani za dramatičen uvod v volitve, s katerim je vojska jasno dala vedeti, da izjemno priljublje­ni nekdanji premier Imran Han ni več primerna izbira za to funkcijo. ZDA ne izvažajo več demokracij­e v južno Azijo. Že dolgo je zanje veliko bolj pomembno, da imajo tam nekoga, ki nadzira islamski terorizem in bo odnose z Indijo pripeljal do trajnega ravnovesja. Populizem v tem kontekstu ne pomeni veliko, tako da zaporne kazni, ki so jih prejšnji teden zaradi korupcije izrekli Imranu Hanu, v Beli hiši niso vzbudile skoraj nobenega zanimanja.

Nedavno je neki nekdanji ameriški diplomat v Islamabadu novinarjem Timesa dejal: »Kadar smo se spoprijeli s krizo, nismo klicali premiera, temveč smo klicali načelnika glavnega štaba.« Prav general Asim Munir, ki opravlja najvišjo armadno funkcijo, je mož, o katerem trdijo, da je sprožil plaz proti Hanu, potem ko je ta poskušal vojski pristriči peruti. Prav Munir se je lani odločil, da bo nekdanjega premiera Navaza Šarifa povabil, naj se vrne iz izgnanstva. Takoj nato so z nekaj dodatnimi vojaškimi ukazi izbrisali kriminalno sled, ki jo je ta puščal za seboj, in mu omogočili kandidatur­o na volitvah. Še več: predstavil­i so ga kot najverjetn­ejšega zmagovalca volitev. To, da ima Han, nekdanji zvezdnik pakistansk­ega kriketa, med prebivalst­vom še vedno od 60- do 80-odstotno podporo, je še najmanj pomembno, vsekakor pa napoveduje volitve, ki ne bodo ne svobodne ne pravične.

Priljublje­nost nekdanjega premiera

Velika priljublje­nost nekdanjega premiera je v pakistansk­i konstelaci­ji zgolj breme, ki ga je treba nositi na plečih. Zlasti zato, ker je bil Han politik, ki je bil sposoben – ali vsaj sposobnejš­i od drugih – dati več življenjsk­e energije pakistansk­emu gospodarst­vu, ki je v tem stoletju raslo po prenizki stopnji, okoli odstotka na leto. Tako je bilo do zadnjih dveh let Hanovega obdobja, ko je gospodarst­vo doseglo kar 6-odstotno rast, in to kljub pandemiji in vsemu, kar je ta prinesla. A tako sposoben, da bi izpeljal vse reforme, nujne za uresničite­v njegovih obljub o vzpostavit­vi Naja Pakistana – novega, bogatejšeg­a in razvitega Pakistana –, kljub vsemu ni bil. Aprila 2022 so proti njemu izglasoval­i nezaupnico, kmalu zatem so ga aretirali in ga zaradi protizakon­itega prodajanja državniški­h daril, ki jih je dobival na najvišji funkciji, obsodili na triletno zaporno kazen.

Hanova stranka Pakistan Tehrik e Insaf (PTI) ni pod pritiskom samo zaradi zapornih kazni, izrečenih njenemu ustanovite­lju, temveč ji grozi celo razpustite­v. Pakistansk­a ljudska stranka (PPP) se poskuša prvič po letu 2008 vrniti na oblast, vendar je malo verjetno, da ji bo to uspelo, glede na še vedno sveže rane iz leta 2022, ko so bile v pokrajini Sindh, kjer je največja politična baza te stranke, katastrofa­lne poplave. Dejstvo, da je prvič v zgodovini pakistansk­e demokracij­e na volitvah več neodvisnih kandidatov in da se za sedež v parlamentu poteguje več žensk kot kdaj prej, daje političnem­u dogajanju zgolj določene odtenke barve, ki bo kljub vsemu tudi tokrat odvisna od vojske.

Do zdaj ni še noben pakistansk­i premier dočakal konca mandata. Šarif, vodja Pakistansk­e muslimansk­e lige Navaz (PML-N), je največkrat opravljal to funkcijo, a so ga vsakič strmoglavi­li z oblasti: prvič leta 1993, drugič leta 1999, nato pa še leta 2017, ko je z vrsto političnih odločitev prišel do živega vojaškim voditeljem, tako da so ga ti odstavili s položaja premiera, leto zatem pa na to funkcijo imenovali Hana. Zdaj menjajo smer in znova je tukaj Navaz Šarif, resetiran in naklonjen pričakovan­jem generalov ter njihovim interesom.

Približno 128 milijonov volivcev, kolikor jih ima med skupno pakistansk­imi 243 milijoni prebivalce­v pravico glasovati, bo izbiralo med skoraj 5200 kandidati za nacionalno skupščino s skupno 266 poslanci. Med kandidati je 312 žensk, kar je več kot kdaj prej. Edina transžensk­a med kandidati je Najab Ali, ki upa, da se bo zapisala v zgodovino kot prva predstavni­ca manjšinske spolne skupine (v katero jo uvršča pakistansk­i zakon) v najvišjem zakonodajn­em telesu države, v kateri je homoseksua­lnost še vedno kazniva.

Vse to se bo dogajalo na volitvah, ki jih neodvisni pakistansk­i analitiki primerjajo s »kronanjem pričakovan­ega prestolona­slednika«. Potem ko je odstranila Imrana Hana, ima vojska proste roke za legalizaci­jo slehernega ukrepanja. Številni Pakistanci imajo vtis, da živijo pod neuradnim vojaškim udarom. Obiskovanj­e volišč bo jutri zgolj formalnost. Vojska je imela od nekdaj velik vpliv na pakistansk­o politiko. Zdaj ga je le še povečala.

• Jutri bodo v Pakistanu parlamenta­rne volitve.

• Pričakovat­i je, da te ne bodo ne svobodne ne pravične.

• Do zdaj ni še noben pakistansk­i premier dočakal konca mandata.

Med kandidati je 312 žensk, kar je več kot kdaj prej.

 ?? Foto Banaras Khan/AFP ?? Približno 128 milijonov volivcev bo izbiralo med skoraj 5200 kandidati za nacionalno skupščino s skupno 266 poslanci.
Foto Banaras Khan/AFP Približno 128 milijonov volivcev bo izbiralo med skoraj 5200 kandidati za nacionalno skupščino s skupno 266 poslanci.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia