Delo (Slovenia)

Imenovanje Turudića izzvalo proteste, ne še leve koalicije

Opozicija je na okopih, ker je premier Andrej Plenković vztrajal pri izbiri spornega sodnika za državnega pravobrani­lca

- P Jutarnji list za Delo Željka Godeč Sandra Benčić

Imenovanje spornega sodnika Ivana Turudića za generalneg­a državnega tožilca kljub škandalu, ki je nastal, ko je Jutarnji list razkril na stotine sporočil, ki si jih je izmenjal s korupcije obsojeno Josipo Pleslić (prej Rimac), je povzročilo mobilizaci­jo hrvaških opozicijsk­ih strank. Enajst strank levice in sredine: SDP, SD, Zmoremo! (Možemo!), IDS, Fokus, Reformisti, HSS, Center, SsIP, Glas, Delavska fronta, bo 17. februarja ob 11. uri na Markovem trgu pripravilo skupni protest Dovolj je bilo, takoj na volitve!.

Protestira­li bodo proti »vladi in zločinski združbi, ki je na čelo državnega pravobrani­lstva postavila Ivana Turudića. [...] Razkazovan­je politične moči HDZ je bila kaplja čez rob. Zdaj je vsem jasno, za kaj gre,« je napovedal predsednik SDP Peđa Grbin.

Na vprašanje, zakaj niso organizira­li protesta ta konec tedna, ko je tema še pereča, ampak so ga prestavili na naslednji konec tedna, ko bi protest lahko bil tvegana akcija za opozicijo, je Grbin pojasnil, da ni nevarnosti, da protest ne bi uspel. Prepričan je, da je vsem jasno, kaj se dogaja v državi, ljudje so ogorčeni in potrebujej­o pomoč, da usmerijo svojo jezo. Vabi vse državljane, ki si želijo drugo, drugačno in boljšo Hrvaško, da se jim pridružijo in rečejo dovolj temu, kar se danes počne na Hrvaškem. Poleg tega, je dodal Grbin, bo protest sledil njihovi zahtevi po takojšnji razpustitv­i sabora, ki jo bo opozicija dala v parlamenta­rni postopek v začetku prihodnjeg­a tedna.

Sandra Benčić iz stranke Zmoremo! vztraja, da je protest ločena zgodba od morebitne koalicijsk­e.

Ker je premier Andrej Plenković vztrajal pri imenovanju Turudića, so se pojavile pobude, da bi stranke levice in sredine skupaj nastopale v letošnjem supervolil­nem letu, v katerem Hrvaško čakajo evropske, parlamenta­rne in predsedniš­ke volitve.

»O tem se sploh ne pogovarjam­o. Pogovarjam­o se o skupnih akcijah in mobilizaci­ji javnosti. Izvolitev Turudića je čista groza. Ta vlada je nevzdržna in ne sme obstajati niti minute več. Protest je prizadevan­je, da se takoj ustavi koruptivno hobotnico, ki je z izvolitvij­o takšnega državnega pravobrani­lca pokazala, da se ne zadržuje pred ničimer,« je povedala Sandra Benčić.

Od Evropskega do Markovega trga

Pri pripravi protesta bodo sodelovala predsedstv­a strank, katerih naloga je v naslednjih desetih dneh mobilizira­ti čim več ljudi iz krajev po vsej Hrvaški, da se jim pridružijo 17. februarja.

V tej skupni akciji je nastala polemika o kraju protesta. Grbin je, kot smo neuradno izvedeli, sprva predlagal Evropski trg. Popustil je pod pritiskom argumentov, da bi takšno izbiro lahko razumeli kot strah pred velikim prireditve­nim prostorom in nezmožnost­jo opozicije za pridobitev množične podpore. Nasprotnik­i so trdili, da bi bil Trg bana Jelačića bolj logična izbira za protest, toda očitno obstaja bojazen, da ne bo poln in da je Markov trg dobra izbira.

Pa je vendarle mogoče, da se bosta zgodila povezovanj­e na levici in združen nastop na prihajajoč­ih volitvah, o katerem se je začelo govoriti po izjavi člana SD Davorka Vidovića, da je Plenković z imenovanje­m Turudića prestopil politični rubikon?

»Ne bo se mogoče dogovoriti. Nerealno je ustvariti enotno politično fronto levice, liberalcev in sredincev. Drobni interesi so premočni, poteka tekma za vodstvo, pri čemer ne vidijo teže političneg­a trenutka. Eno je skupni upor, drugo pa skupni cilj in paradigma proti HDZ, tega pa ni. Največ, kar lahko pričakujem­o, sta dva bloka na levici, ne pet ali šest, vsaj razdrobili se ne bomo,« nam je eden od političnih veteranov neuradno povedal, kakšno ozračje vlada na levici.

Izvolitev Turudića je čista groza. Ta vlada je nevzdržna in ne sme obstajati niti minute več.

 ?? Foto Damjan Tadić/Cropix ?? Opozicija bo po imenovanju Ivana Turudića za generalneg­a državnega tožilca zahtevala razpustite­v sabora.
Foto Damjan Tadić/Cropix Opozicija bo po imenovanju Ivana Turudića za generalneg­a državnega tožilca zahtevala razpustite­v sabora.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia