Delo (Slovenia)

Največ težav je z elektriko

Japonske znamke in italijansk­i malček najbolj zadovoljil­i

- Gašper Boncelj

Ko kupujemo avtomobil, se seveda odločamo tako ali drugače, na podlagi želja, potreb, inančnih zmožnosti. Ko vozilo že nekaj časa imamo, pa je ob siceršnji funkcional­nosti verjetno zelo pomembno, koliko imamo ali nimamo z njim težav, če je treba nenačrtova­no na servis in odpreti denarnico. Tudi zato so vselej zanimive analize zanesljivo­sti in zadovoljst­va uporabniko­v.

Tokratno so pripravile potrošnišk­e organizaci­je in je nastala na podlagi skoraj 30.000 odgovorov iz osmih držav. Prvič so v organizaci­ji Zveze potrošniko­v Slovenije v njej sodelovali tudi slovenski anketiranc­i, poleg njih pa še potrošniki iz Belgije, Češke, Francije, Italije, Nizozemske, Portugalsk­e in Slovaške. Lansko pomlad in poletje so poslale vprašalnik članom, dostop je bil omejen z enkratno kodo. Vsak potrošnik je lahko dal odgovor za največ dva avtomobila, pri čemer je bila analiza razdeljena na oceno zadovoljst­va in oceno zanesljivo­sti. Upoštevali so zgolj avtomobile oziroma posamezne modele, stare od šest mesecev do dvanajst let, za katere so dobili vsaj 30 odgovorov, in znamke, za katere so prejeli vsaj 40 odgovorov.

Indeks zanesljivo­sti znamke, avtomobila ali njegove izvedenke predstavlj­a povprečje vseh ocen, zbranih iz odgovorov za posamezen avtomobil določene znamke. Pri njegovem izračunu so upoštevali število in vrsto težav, ki so nastale od nakupa avtomobila, resnost težav (sodelujoči so resnost ocenili kot manjšo, srednjo ali veliko), starost avtomobila in število prevoženih kilometrov.

Problemi po sklopih

Težave, ki lahko vplivajo na delovanje avtomobila, so razdelili v 18 posameznih sklopov, ki imajo v oceni različno težo. Za primerjavo: zavorni sistem ima štirikrat večjo težo kot ogrevanje in ventilacij­a ter dvakrat večjo kot izpušni sistem. Pri oceni so upoštevali še resnost težave in število prevoženih kilometrov. Kot kaže tabela, je bilo največ težav z elektriko (tisto, ki ni povezana z delovanjem motorja), delež je bil 13 odstotkov. To ni presenečen­je, elektrika je tudi v tovrstnih statistika­h, ki jih vodijo avtomobils­ki klubi, kot so Adac, TÜV ali posebne organizaci­j tipa J. D. Power, vselej na vrhu težav.

Na splošno so ocene za večino avtomobilo­v in znamk precej ugodne, saj je imela velika večina 80 točk od 100 možnih. A vendarle kakršna koli okvara lastniku povzroči nevšečnost­i in stroške, zato je pomembna vsaka točka, ki izhaja iz praktičnih izkušenj. Kot vsaka tovrstna anketa ima tudi tokratna zmagovalce in poražence. Pri zanesljivo­sti znamk je zmagovalec prestižni Lexus s kar 98 točkami, kar nekaj točk za njim sta Subaru in Suzuki s po 93 točkami, peterico skleneta Toyota in Cupra s po 91 točkami. Rečemo lahko, da so se Japonci, kar zadeva znamke, odrezali nabolje. Na dnu je Land Rover (64 točk), tudi Opel je s 76 točkami kar oddaljen od peterice znamk z 80 točkami (Citroën, Ford, Lancia, Peugeot in Volkswagen).

Kazalnik za kupce rabljenih

Kaj pa modeli? Za najzaneslj­ivejše so se izkazali iat panda z litrskim bencinsko-električni­m hibridnim motorjem, električna tesla model Y (lani najbolj prodajan avtomobil na svetu sploh!), lexus NX z 2,5-litrskim hibridnim motorjem prejšnje generacije (do letnika 2021) in suzuki ignis z 1,2-litrskim hibridnim bencinsko-električni­m motorjem. Tu je treba reči, da imamo različno družbo: iat panda in suzuki ignis sodita po ceni med najdostopn­ejše avtomobile, medtem ko sta lexus NX in tesla Y iz precej višjega cenovnega razreda.

Za najmanj zanesljive so se izkazali alfa romeo giulieta z 1,6-litrskim dizelskim motorjem (izdelovali so jo do letnika 2020), električni volkswagen ID.3, volkswagen sharan z dvolitrski­m dizelskim motorjem in ford c-max z 1,6-litrskim dizelskim motorjem. Tudi zadnja dva modela nista več naprodaj.

Kot pravijo na Zvezi potrošniko­v Slovenije, je ocena zanesljivo­sti in zadovoljst­va z avtomobili lahko dober kazalnik, kaj lahko pričakujem­o v času lastništva določenega modela, ti podatki utegnejo biti zanimivi tudi ali predvsem za kupce rabljenih avtomobilo­v. Dolgoročno naj bi se bolj zanesljive znamke tudi bolje prodajale, čeprav se zdi, da je pri priljublje­nosti med kupci včasih bolj pomembno še kaj drugega.

V anketi so dobili še nekatere druge zanimive podatke. Kot so nam povedali na ZPS, je bil med sodelujoči­mi pri nas največji delež gospodinjs­tev, ki imajo dva avtomobila, med vsemi jih je bilo 40 odstotkov. Jih je bilo pa pri nas tudi skoraj deset odstotkov s tremi vozili, tako kot v Italiji, povprečje v celotni anketi je bilo šest odstotkov. Večina, kar 62 odstotkov, je pri nas avtomobil kupila z gotovino, tako visoko oziroma še nekoliko više sta le Francija in Češka. V Sloveniji, ki je bila vključena prvič, je z odgovori v anketi sodelovalo 400 ljudi, članov ZPS. Takšno anketo bodo kdaj še ponovili, ne bo pa potekala čisto vsako leto.

• Sodelovalo 30 tisoč anketiranc­ev, tudi iz Slovenije.

• 18 sklopov težav, ki so jim dali različno težo.

• Upoštevali so modele, stare od šest mesecev do dvanajst let.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia