Delo (Slovenia)

Do barbike ne čuti nostalgije

-

Čez mesec dni bo znano, ali bo film Barbie nominirani kostumogra­finji Jacqueline Durran prinesel tretjega oskarja. Doslej je bila nominirana devetkrat, tudi za Dianino (film Spencer) in Batmanovo garderobo ( Batman, 2022), kipca je prejela za Ano Karenino leta 2013 in Čas deklištva pred štirimi leti, pri katerem sta prav tako sodelovali z Greto Gerwig, režiserko in scenaristk­o Barbie. Prav zaradi nje je privolila v nalogo, je povedala za Guardian, saj do barbike ne čuti nostalgije. Odraščala je v Londonu in študirala na Kraljevem kolidžu za umetnost, izkušnje s prodajo vintage oblačil v Camdenu na Portobello Road pa so ji pomagale do dela v kostumogra­fski hiši Angels na West Endu. Ni si mislila, da bo kdaj snovala kostumogra­fije, dokler je nekega dne ni k temu spodbudila limonada, katere naslova ni hotela razkriti. V nasprotju z drugimi liki, ki jih je oblekla, se Barbie po njenem oblači izključno z mislijo na tisto, kar počne, in veliko njenih oblek je »nehote seksi«.

Obleče se za na plažo, zabavo, dobrodelni dogodek … Kot je dejala za Vogue pred meseci, je bila ključna podoba Barbie iz Malibuja, navdih je črpala iz petdesetih in šestdeseti­h let prejšnjega stoletja po vzoru Brigitte Bardot, ki se ji je zdela idealna ženska s plaže, barvne kombinacij­e pa značilne za francosko riviero v zgodnjih šestdeseti­h letih. Njeni sodelavci so vsak dan po londonskih trgovinah brskali za oblačili v določenih odtenkih, za pripravo in izdelavo neštetih videzov so imeli samo enajst tednov, zato je ekipa med snemanjem še vedno ustvarjala kostume, kar je bila prednost, saj so lahko dodajali nove. Naslanjala se je tudi na resnična oblačila, ki so jih za barbike sešili pri Mattelu, pri čemer so veliko bolj prepoznavn­a tista izpred desetletij, Margot Robbie pa je oblekla tudi marsikaj Chaneloveg­a. Od leta 2018 je njihova ambasadork­a, Jacqueline Durran pa je sodelovala s Chanelom že pri Pokori, Ani Karenini in Spencerju. Ko je šla v Chanelov arhiv v Pariz, je odkrila, da je Karl Lagerfeld oblikoval kolekcijo Barbie v devetdeset­ih letih za supermanek­enke, tako je filmska Barbie oblekla Lagerfeldo­v kostim, ki ga je nosila Claudia Schiffer, po arhivski pa so pri Chanelu na novo izdelali rožnato obleko, v kateri se Barbie vrne in upa, da jo Ken še vedno ljubi. Kostumogra­finji je najljubša rožnata obleka Coco Beach z dodatki – nakitom z logotipom, torbico in čevlji –, številni Barbiejini videzi pa so imeli pridih osemdeseti­h let, saj so režiserki, veliki oboževalki Barbie, stvari iz tega časa, ko se je igrala s temi lutkami, zelo všeč.

Za Kenov videz so bila ključna barvita športna oblačila iz osemdeseti­h let, med drugim disko in kavbojski kompleti, veliko so kupovali na trgu retro športnih oblačil, Jacqueline Durran se je zgledovala tudi po ikoničnih moških, denimo Sylvestru Stallonu v krzneni jakni z začetka osemdeseti­h let. Viralne so postale Kenove spodnjice, ki se jih je domislil filmski Ken Ryan Gosling po vzoru tistih Calvina Kleina.

 ?? Foto Reuters ?? Doslej je prejela dva oskarja, za Ano Karenino leta 2013 in Čas deklištva pred štirimi leti.
Foto Reuters Doslej je prejela dva oskarja, za Ano Karenino leta 2013 in Čas deklištva pred štirimi leti.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia