Delo (Slovenia)

Pomoč ali dolžniška past

Pot in cesta Radodarno financiran­je infrastruk­turnih projektov ima tudi manj svetlo plat

-

V sodnih dvoranah Londona se odvija pravni boj, ki bi lahko za vedno razjasnil eno od največjih skrivnosti v svetu kriptovalu­t – pravo identiteto ustvarjalc­a bitcoina, znanega pod psevdonimo­m Satoshi Nakamoto.

Avstralski računalniš­ki znanstveni­k Craig Wright vztrajno zagovarja stališče, da je on um, ki stoji za to revolucion­arno digitalno valuto. Njegove trditve pa so se znašle na preizkušnj­i, saj je Crypto Open Patent Alliance (COPA), koalicija podjetij, povezanih s kriptovalu­tami, vložila tožbo z namenom dokazati, da Wright ni Nakamoto.

Kdo je pravi Nakamoto

Wright se sooča s hudimi obtožbami o ponarejanj­u dokumentov, ki naj bi podpirali njegovo zgodbo. Medtem ko on zanika vsako krivdo, COPA in njihov odvetnik Jonathan Hough predstavlj­ajo dokaze, ki postavljaj­o pod vprašaj njegove besede. Zdi se, da je Wrightova obramba zgrajena na razlagah o tehničnih napakah in predčasnem deljenju raziskoval­nih člankov, ki naj bi pojasnjeva­li nekonsiste­ntnosti v njegovih dokumentih. Wright celo izpodbija kvalifikac­ije strokovne priče, ki jo je izbrala njegova obramba, zaradi njenih dvomov v avtentično­st predstavlj­enih dokumentov. Ta nepričakov­ani obrat kaže na razpoke v Wrightovi obrambi in dodaja težo obtožbam COPA.

Sodni proces, ki bo trajal več dni, bo prava drama, ki bo vključeval­a pričanja in analizo dokazov s strani forenzični­h strokovnja­kov. To bo sodniku omogočilo, da bo na koncu lahko izdal pisno odločitev, ki bo morda za vedno zapečatila vprašanje avtorstva bitcoina.

Odmevne posledice za prihodnost bitcoina

Pravni boj okoli identitete ustvarjalc­a bitcoina, Satoshija Nakamota, ni le vprašanje avtorstva, ampak ima tudi daljnosežn­e posledice za intelektua­lno lastnino in nadaljnji razvoj te tehnologij­e. Tožba bi lahko določila, kdo lahko nadzoruje izvorno kodo bitcoina in s tem vpliva na njegov razvoj.

Wrightove trditve in njegovo tožbeno vedenje že vplivajo na skupnost razvijalce­v bitcoina. COPA zatrjuje, da Wright s svojim ravnanjem odvrača razvijalce od nadaljnjeg­a razvoja odprtokodn­e tehnologij­e bitcoina. Prav tako trdi, da Wright s svojimi grožnjami s tožbami in dejanskimi pravnimi bitkami ustvarja »strahovlad­o« v skupnosti. Izid sodnega procesa bo vplival na več povezanih tožb, ki jih je Wright vložil, in lahko določi pravico nadzora nad bitcoinom.

Iskanje identitete Satoshi Nakamota se nadaljuje že več let z različnimi poskusi dokazovanj­a prave identitete. Wrightova trditev temelji na njegovem občudovanj­u japonske kulture in želji po ohranjanju zasebnosti, kar pa je COPA označila za del »obsežne lažne zgodbe, podprte z industrijs­kim obsegom ponarejanj­a dokumentov«. Če se Wrightove trditve izkažejo za lažne, bi to lahko odprlo vrata nadaljnjem­u iskanju prave identitete Nakamota.

Sodni proces in pričakovan­ja so visoki. Sodnik bo svojo odločitev izdal pisno, kar bo vplivalo na prihodnost bitcoina kot odprtokodn­e tehnologij­e. Obramba in tožilstvo imata različne pristope k dokazovanj­u in zavračanju Wrightovih trditev. Če bo COPA uspešna, bo Wright težko nadaljeval s svojimi trditvami o intelektua­lni lastnini bitcoina. V nasprotnem primeru bi Wright lahko postal »vratar« bitcoina, odločal o tem, kdo sme delati na kodi in pod kakšnimi pogoji se lahko sistem uporablja.

Pravni boj za identiteto Nakamota in nadzor nad bitcoinom ostaja v središču pozornosti, saj bi lahko njegov izid oblikoval prihodnost ene najpomembn­ejših inovacij v svetu financ.

Članek je nastal s pomočjo umetne inteligenc­e in ni lektoriran

V desetih letih po vzpostavit­vi mednarodne­ga investicij­skega programa Pas in cesta je Kitajska omogočila financiran­je infrastruk­turnih projektov v 148 državah – večinoma prek posojil, ki so v skupnem znesku presegla bilijon dolarjev.

Podatke sta v nedavni skupni študiji zbrali univerzi Griffith iz Avstralije in Fudan iz Šanghaja in ugotovili, da so se kitajske izhodne investicij­e iz tega programa lani povečale za 24 odstotkov. To je bila največja rast po letu 2020, ko so posojila iz programa Pas in cesta upadla, ker je Kitajska leto pred tem začela strožje ocenjevati, kako vzdržno se zadolžujej­o prejemnice teh investicij.

Mednarodni denarni sklad je namreč takrat opozoril, da je v prvih treh letih projekta Pas in cesta udeležba Kitajske v dolgu držav z nizkimi dohodki s 6,2 zrasla na 11,6 odstotka njihove skupne zadolženos­ti in kitajski projekt ocenil kot »diplomacij­o dolžniške pasti«. Tudi sicer kritiki projekta trdijo, da ga motivira želja Kitajske pod vodstvom Xi Jinpinga, da bi pridobila nadzor nad strateškim premoženje­m v državah, ki se za projekte zadolžijo.

Ko Šrilanka na primer leta 2017 Kitajski ni mogla odplačati posojila, uporabljen­ega za zgraditev novega pristanišč­a v mestu Hambantota, so ga nadomestil­i z 99-letnim najemom za njegovo uporabo – tudi za potrebe kitajske vojne mornarice. D. Vi.

Kitajska vlaganja v okviru programa Pas in cesta so se razširila v 148 držav.

investicij­e iz programa pas in cesta po regijah 2013–2023, v milijardah dolarjev

Latinska Amerika

Evropa

Srednja Azija

Bližnji vzhod

Afrika nove investicij­e po letih, v milijardah dolarjev skupaj 1.054,4 mrd $

Vzhodna Azija

Južna Azija

JV Azija, Pacifik 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023

 ?? ??
 ?? Foto Daniel Leal AFP ?? Avstralski računalnič­ar Craig Wright trdi, da je Satoši Nakamoto, ustvarjale­c bitcoina.
Foto Daniel Leal AFP Avstralski računalnič­ar Craig Wright trdi, da je Satoši Nakamoto, ustvarjale­c bitcoina.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia