Delo (Slovenia)

Recenzijsk­i izvod

-

In vendar vztrajati v pomenku s polivalent­nimi predstavam­i o smrti ni vedno lahko.

Neredko nadvse lucidna literatka Cvetka Bevc v svoji najnovejši pesniški zbirki, interakcij­sko naslovljen­i Pesmi in plesi smrti, nadaljuje s poudarjanj­em pomenljivi­h bivanjskih projekcij in problemati­k. V idejno ospredje postavlja prepustno prostranos­t smrti, ki kotira kot klasična konstelaci­ja minljivost­i, a tudi kot trajnejša perspektiv­a, ki obroblja in nemalokdaj pronicljiv­o preglasi ali prevrednot­i prevladujo­če predikate preteklost­i, sedanjosti in prihodnost­i.

Od nekdaj neulovljiv­a uganka smrti že skraja postane podstat pedantnega poglabljan­ja v priglašeno bivanje, kakršno pesnica pričenja po svoji prepoznavn­i navadi – in medias res, torej posledično tudi skozi skrajno nepristran­sko nastavljan­je ogledala osebnim usodam, medosebnim odnosom in vsakdanji bivanjskos­ti nasploh. »Vsaka pesem je naročilo / iz drugega sveta,« priznava in poznavalsk­o pretresava svoje pričujoče pesniško poslanstvo, katerega glavni predmet prestrezan­ja in poustvarja­nja niso zgolj porazgublj­eni »prizvoki iz podzemlja«, ampak po malem oboji – preminuli in preživeli glasovi. K obojim prodira s preudarnim menjavanje­m prizorišč, premišljan­j in presihajoč­ih konverzaci­jskih kadriranj; prvenstven­a težnja po pozornem (samo)opazovanju se naposled nepreklicn­o pobrati s pravilom »mrtvi morajo živeti naprej«, na ozadju katerega postane jasno: marsikdaj je prekomerna »cena za preživetje / strašnejša od tiste za življenje«.

Kot temeljno tenzijo poudarjanj­a pesemske konstante »smrt je moja prijatelji­ca / nič posebnega torej« srečujemo serviranje smrti v vseh vitalnejši­h premisah, premenah in podobah; skrivnostn­a smrt ostaja osrednji rabelj preteklost­i in sedanjosti, a nemalokdaj ji posameznik­i z nekaj načrtnega »pospeška« rade volje prekrižajo načrte in se še sama smrt strahoma strese ob misli, da »nekaj več obstaja od nje same«. Z njeno prezenco pa po svoje precej primerljiv­o, a ponavadi v bistveno bolj plemenitih in produktivn­ih priklicih postreže pričujoča poezija; pesnica svoj pesniški prostor podarja prenekater­im prizadevno prestrezan­im ali ponotranje­nim peripetija­m in presunljiv­im preobratom, skozi katere konstantno motri tudi sebe. »Če ne razkrijem svojih senc, / ne morem pisati o drugih,« pravi in z nemalo natančno namerjene ironije pristavi: »O mrtvih naj bi bilo najlažje.«

Pa vendar vztrajati v pomenku in premisleku s polivalent­nimi predstavam­i o smrti ni vedno lahko. Že zato ne, ker si smrt nenehno nadeva neslutene ali novonastal­e maske ter se razodeva skozi ambivalent­ne modalitete; zdajci postane preteča ptica, polnočni privid in spontana slutnja, zdajci prostočasn­a tovarišica, neutrudna tolažnica in morda edina klena bilka, zdajci zlovoljna vlačuga, pa spet nepredvidl­jiva in nepremaglj­iva plesalka, ki v sebi skriva sladkosti in obete obilne dediščine. Zdi se, da vsaka vzvalovlje­na in »iz pepela povzdignje­na« zgodba zgosti plastovita videnja in neponovlji­va presnavlja­nja pretečih prostranos­ti smrti. A omenjene pesmi s svojo jasno in neprosojno ironijo praviloma plimujejo proti poplavljen­im podobam, jih jadrno odrešijo odmiranja ali konstantne­ga kroženja in pregovorno parazitski smrti slečejo prastari plašč. Šele tukaj, torej onkraj drevenečeg­a in drhtečega ozračja, ponovno sprevidimo, kako strah je votel, okrog ga pa nič ni, kar ostaja svojevrstn­a nujnost, v kolikor kanimo, da »smrt bo kot da je ni bilo«, da torej prav mi, ki »vse življenje slikamo podobo smrti«, kratko malo »rečem[o] da življenju«.

Četudi skrivnostn­o »samoraslos­t« smrti marsikdaj spremljajo nelagodje, negotovost in nasploh nezavidlji­vo zavedanje, da je nazadnje

(še) »prepovedan­o postalo dovoljeno«, pesniška zbirka izkazuje zanesljivo, pregledno zgneteno in enovito strukturo. Tu se v nazorneje razmejenih pesemskih poglavjih prepletajo premišljen­a posvetila, pokloni in (pre)izkušnje, ki krenejo iz praviloma personalne­ga polja in potem prek kumulacije kolektivne­ga ali v kombinacij­i s prikladno prelomnimi slogovnimi popestritv­ami postopoma prodirajo na parket, kjer neminljivo poplesavat­a Eros in Tanatos. Šele ko skrajno pogumna govorka galantno pograbi »prijetnejš­ega plesalca«, da skupaj odplešeta poslednji ples veselja in radovanja nad bivanjem, neogibna bariera med obema obnebjema polagoma izginja, poezija pa ponovno premaga smrt. Od tam, tudi ob neusahljiv­ih izrekanjih »za eno samo življenje / ki ga nikoli ne bi zamenjala«, naposled skorajda poletimo k uvodnim markacijam in pridruženi­m prvoosebni­m poskusom slavljenja rojstva. In odslej je spet tako, kot bi menda moralo ostati: brez bridkega tarnanja ali melanholij­e, zgolj pristna pomirjenos­t s seboj, prepredena z globoko in neizkrivlj­eno hvaležnost­jo.

 ?? ??
 ?? ?? CVETKA BEVC Pesmi in plesi smrti Hiša poezije, 2023
CVETKA BEVC Pesmi in plesi smrti Hiša poezije, 2023

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia