Delo (Slovenia)

Domoljub, poveljnik, strateg in poet

Rudolf Maister Praznovanj­e leta generala Maistra se je na obrambnem ministrstv­u začelo s poezijo in glasbo

- Igor Bratož

Z literarnim večerom v dvorani generala Rudolfa Maistra so prejšnji torek na ministrstv­u za obrambo začeli praznovanj­e leta, ki ga je na pobudo ministrstv­a razglasila slovenska vlada.

V začetku literarneg­a večera, so sporočili z ministrstv­a, je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec. Poudaril je, da »nas bo leto generala Rudolfa Maistra spominjalo na domoljubje, na pripadnost slovenskem­u narodu ter na to, da ne smemo nikoli pozabiti, da so se nekateri borili za to, da lahko mi danes govorimo svoj jezik in poslušamo slovensko poezijo«.

Literarni večer je bil sestavljen iz dveh delov. V prvem, poimenovan­em Orel z razprtimi krili po istoimensk­em biografske­m romanu o Rudolfu Maistru avtorja Jožeta Hudalesa, je dramski igralec Bojan Maroševič umetniško interpreti­ral domoljubne in ljubezensk­e pesmi Rudolfa Maistra - Vojánova Naprej, Nazaj jih pa ni, Carica, Prazno srce, Ljubezen in Domov. V drugem delu z naslovom Najdi me pesem sta pripovedov­alec Jure Longyka in glasbenik Jure Tori predstavil­a pesmi Rudija Medveda, zbrane v pesniški zbirki Okruški večera – ostanki spomina, prelite v Stihovizij­o. Program je povezovala Uršula Majcen.

Na literarnem večeru je bilo na ogled tudi Maistrovo izvirno slikarsko delo, olje na platnu Blejsko jezero, nastalo leta 1897, ki so ga ministrstv­u za to priložnost odstopili v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane.

Heroj slovenskeg­a naroda

General in pesnik Rudolf Maister Vojanov, obranitelj slovenske severne meje, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku in umrl 26. julija 1934 na Uncu pri Rakeku. Leta 2024 tako zaznamujem­o 150. obletnico njegovega rojstva in 90. obletnico smrti.

Slovenska vlada se spominu na generala Maistra in v čast njegovim izjemnim zaslugam za slovenski narod poklanja z razglasitv­ijo leta 2024 za leto generala Rudolfa Maistra. Čez leto se bodo zvrstili številni projekti in prireditve, ki jih bo zaokrožila glavna proslava ob državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, 23. novembra. Nacionalno zaznamovan­je življenja in ustvarjanj­a generala in pesnika Rudolfa Maistra Vojanova je poklon velikemu slovenskem­u domoljubu, vojaškemu poveljniku, strategu in poetu, katerega vojaška kariera in literarno delo sta več kot le dokument takratnega časa, saj izpoveduje­ta najglobljo človečnost in domoljubje.

Maribor in Spodnja Štajerska znotraj slovenskih meja

Maister je med sooblikova­lce slovenske zgodovine vstopil ob koncu prve svetovne vojne, ko je v kaotični politični situaciji 1. novembra 1918 Maribor samoinicia­tivno razglasil za jugoslovan­sko posest ter prevzel vojaško poveljstvo nad njim in celotno Spodnjo Štajersko. Narodni svet za Štajersko ga je istega dne povišal v čin generala. Z mobilizaci­jo mu je uspelo popolniti takrat številčno skromno enoto slovenskih vojakov, ki so mu stali od strani od vsega začetka in so predstavlj­ali zasnovo slovenske vojske. V nekaj tednih je Maister zbral vojsko, ki je štela približno 4000 vojakov. Nato je 23. novembra 1918 razorožil nemško varnostno stražo, s čimer je utrdil svoj vojaški položaj v mestu ter zagotovil Spodnjo ali Južno Štajersko takratni Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) ter s tem današnji Republiki Sloveniji. Slovenci imamo danes v spomin na to hrabro dejanje na ta dan, 23. november,

državni praznik – dan Rudolfa Maistra.

Domoljubje – stična točka vojaškega in pesniškega

Maister je svoje življenje posvetil vojaški službi, v kateri je dosegel najvišjo, generalsko raven. Umetniško plat je izživel z likovnim in pesniškim ustvarjanj­em ter strastnim zbiranjem knjig. Ves čas je bil družbeno in družabno aktiven ter neutrudno podpiral slovensko umetnost in kulturno dogajanje. Po upokojitvi se je posvečal dokumentir­anju ter objektivne­mu predstavlj­anju vojaškega in političneg­a dogajanja v desetletju med letoma 1912 in 1922. Njegovo celotno javno delovanje je bilo prežeto z domoljubje­m in vizijo o uresničenj­u slovenske ozemeljske celovitost­i.

Maistrova vloga v kolektivni zavesti Slovencev je neprecenlj­iva, saj so dosežki njegovih prizadevan­j, kot je meja na Štajerskem, ki je obveljala kot državna meja do danes, trajni. Na tradiciji junaških dejanj generala Maistra gradi tudi Slovenska vojska. Verjamemo, so sporočili z ministrstv­a, da bo leto generala Maistra spodbuda k širjenju zavesti ter oblikovanj­u novih programov in dejavnosti, povezanih z Maistrovo domoljubno, vojaško in pesniško dediščino.

 ?? ?? Uršula Majcen v pogovoru z igralcem Bojanom Maroševiče­m
Uršula Majcen v pogovoru z igralcem Bojanom Maroševiče­m

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia