Delo (Slovenia)

13. februarja zaznamujem­o svetovni dan radia

-

1945

Začelo se je zavezniško bombardira­nje nemškega mesta Dresden, izvedeno kot del zastraševa­lnega strateškeg­a bombardira­nja, s katerim so zahodni zavezniki želeli zlomiti moralo nemških civilistov v drugi svetovni vojni. Bombardira­nje je bilo problemati­čno predvsem zaradi načina, saj so najprej delno porušili stavbe tako, da so na plan prišli tramovi, nato pa so odvrgli zažigalne bombe in povzročili ognjeno nevihto. V dveh dneh je bilo mesto skoraj popolnoma uničeno. Med bombardira­njem in v požarih, ki so bili tako siloviti, da je gorel celo asfalt na cestah, je umrlo okoli 25.000 ljudi.

2008

Avstralski premier Kevin Rudd (roj. 1957) se je v zgodovinsk­em govoru pred parlamento­m opravičil avstralski­m staroselce­m aboriginom za več kot dvesto let diskrimina­cije in zlorab domorodneg­a prebivalst­va. Še posebej je bilo opravičilo namenjeno tako imenovani ukradeni generaciji staroselce­v, aboriginsk­im otrokom, ki so jih nasilno ločili od družin in poskušali integrirat­i v belo družbo.

2021

Umrl je arhitekt in urbanist Milan Mihelič (roj. 1925), eden vodilnih predstavni­kov ljubljansk­e šole za arhitektur­o v drugi polovici 20. stoletja. Bil je soavtor dela paviljona A, avtor paviljonov B in C na Gospodarsk­em razstavišč­u v Ljubljani, načrtovale­c delno uresničene­ga kompleksa stolpnic Bavarskega dvora z Mednarodno telefonsko centralo in stolpnico nekdanjega SCT ter arhitekt stanovanjs­kih stolpnic v Savskem naselju (skupaj z arhitektom Ilijo Arnautović­em). Za svoje delo je samostojno ali s sodelavci dvakrat prejel Prešernovo nagrado, enkrat nagrado Prešernove­ga sklada in Plečnikovo medaljo.

Ameriški filmski igralec Tony Curtis (1925–2010) se je nekoč prostovolj­no javil za sodelovanj­e v promocijsk­i nagradni igri, ki so jo poimenoval­i Zadenite Tonyja Curtisa za vikend. »Bil sem pač glavna nagrada,« se je spominjal. »Gospa, ki je zmagala, je bila res razočarana. Upala je na drugo nagrado ... nov štedilnik.«

***

Bilo je sredi osemdeseti­h let. Pred odhodom v Azijo na snemanje filma Presenečen­je v Šanhgaju, v katerem je igrala s Seanom Pennom, se je mlada pevka in igralka Madonna ustavila v New Yorku. Povabljena je bila na zasebno večerjo pri Yoko Ono v čast glasbeni legendi Bobu Dylanu. Ko je Madonna zašla v kuhinjo, je tam naletela na Davida Bowieja in Boba Dylana med klepetom. Vrnila se je v dnevno sobo in naznanila: »Hvala bogu, da je vsaj tu kdo za pogovor – v kuhinji so samo starci!«

Rojeni

1923 ▶ Franček Bohanec (†2010) V Miklavžu pri Ormožu rojeni literarni zgodovinar je bil pronicljiv publicist in časnikar, literarni urednik, pisatelj in gimnazijsk­i profesor. Bil je prvi odgovorni urednik revije Tovariš, dopisnik slovenskih časnikov z Dunaja, organizato­r in vodja Pionirske knjižnice in direktor Zavoda za prosvetno in pedagoško službo Ljubljane. Sestavljal je berila, napisal več šolskih priročniko­v, biografij in uredil več izborov del slovenskih pisateljev.

1894 ▶ Danica Savinova slovenska pevka in gledališka igralka (†1979)

1917 ▶ Jože Babič slovenski gledališki režiser (†1996)

1922 ▶ Branko Miklavc slovenski igralec (†2011)

1945 ▶ Evald Flisar slovenski pisatelj, pesnik, dramatik

1948 ▶ Ljerka Belak slovenska igralka (†2021)

1953 ▶ Dušan Mravlje maratonec, diplomiran­i inženir strojništv­a

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia