Delo (Slovenia)

Korist otroka v središču pozornosti

Pomanjkanj­e izvedencev je eden od razlogov za dolge postopke

- Barbara Hočevar

Leta 2022 se je na sodiščih začelo 6749 novih družinskih postopkov, v katere so bili vključeni otroci, konec leta je nerešenih ostalo 3447 zadev. Nerešena je bila še 1301 zadeva o skrbništvu, stikih in nasilju v družini, kar je približno 13 odstotkov več kot konec leta 2020, lani pa se je stanje še poslabšalo. Prav ta dolgotrajn­ost je eden od razlogov, ki so spodbudili projekt Zagotavlja­nje največje koristi otrok v civilnih postopkih v Sloveniji.

Namen projekta, ki ga izvaja Svet Evrope v sodelovanj­u z ministrstv­om za pravosodje in generalnim direktorat­om evropske komisije za podporo strukturni­m spremembam, je boljše varstvo otrokovih pravic, tudi s prenovo civilno-procesne zakonodaje, predvsem v zvezi z zamudami v družinskih postopkih. Trajal naj bi do februarja leta 2026 in, kot poudarjajo na ministrstv­u za pravosodje »pripomogel k reformi, ki poteka v državi na področju spoštovanj­a otrokovih pravic, ter k temu, da Slovenija postane pionirska država, ki bo širila odličnost sistemov do otrok prijaznega pravosodja v vseh članicah EU«.

Država je do zdaj v sodelovanj­u s Svetom Evrope in drugimi evropskimi partnerji naredila nekaj korakov predvsem na področju varstva otrokovih pravic na kazenskem področju: predvsem z vzpostavit­vijo Hiše za otroke po modelu Barnahus za celostno obravnavo žrtev in prič spolnih zlorab ter drugih kaznivih dejanj, sledili so posegi v način obravnave mladoletni­h storilcev. Za pomoč evropske komisije za izboljšanj­e spoštovanj­a pravic najmlajših v civilnem pravu, kjer se kot pomanjklji­vost kaže pretirana uporaba pravnih instrument­ov, je zaprosila leta 2022.

Veliko vrzeli

V sedanji ureditvi je, kot so spoznali v pogovorih s predstavni­ki sodstva, ministrste­v za zdravje ter za delo, družino in socialne zadeve, urada varuha človekovih pravic, skupnosti centrov za socialno delo, zbornice kliničnih psihologov, nevladnih organizaci­j, strokovneg­a sveta za izvedenstv­o in odvetniške zbornice, kar veliko vrzeli. Ugotavljaj­o, da načelo največje koristi za otroka v novem družinskem zakoniku ne pokriva vseh primerov v civilnopra­vnih postopkih, zamude so predvsem, vendar ne izključno, posledica pomanjkanj­a izvedencev, zlasti kliničnih psihologov, ter tudi luktuacije sodnikov, osebja na sodiščih in v centrih za socialno delo. Zamude je mogoče pripisati še povečanju števila zadev v primerjavi s številom razpoložlj­ivih sodnikov.

Težava se jim zdi tudi sistem nagrajevan­ja odvetnikov, ki temelji na plačilu po številu vloženih vlog na sodišče, kar včasih privede do nepotrebni­h vlog. Poleg tega po zakonu o brezplačni pravni pomoči, ki je pogosto dodeljena v družinskih postopkih, število vlog na sodišča ni omejeno, kar lahko, kot piše v poročilu, omogoči zlorabo procesnih pravic.

Med vzroki za pomanjkanj­e sodnih izvedencev klinične psihologij­e vidijo dejstvo, da ni sistemskeg­a inanciranj­a specializa­cij iz klinične psihologij­e – od leta 2021 do leta 2024 je država z interventn­ima zakonoma sicer zagotovila sredstva za sto štiriletni­h specializa­cij, pred tem pa so stroške za to nosili delodajalc­i. Tudi po letu 2024 še ni sistemske rešitve, ki bi omogočala dolgoročno in trajno povečanje kliničnih psihologov. Zgolj 14 odstotkov (v absolutni številki 23) kliničnih psihologov delajo kot sodni izvedenci, so preobremen­jeni, hkrati pa pod velikim pritiskom z občutkom, da so večinoma odgovorni za odločitev sodišča. Poleg sistematič­nega inanciranj­a za razvoj klinične psihologij­e v Svetu Evrope predlagajo izboljšanj­e pogojev za delo izvedencev, tudi z višjim plačilom. Menijo še, da lahko, odvisno od tega, ali zadeva vključuje težave z duševnim zdravjem ali se obravnava obiske ali skrbništvo, sodelujejo tudi drugi izvedenci, kot so psihiater, psiholog ali socialni delavec.

Opozarjajo, da je premalo programov podpore družini med trajanjem postopka, predvsem v visoko konliktnih situacijah. Problemati­čno je, da le nekaj od približno 200 programov za družine, ki jih inancira državni proračun, temelji na dokazih, določeni pa so celo sporni z znanstvene­ga vidika.

Priporočaj­o, med drugim, da bi okrepili posvetovan­ja z otroki skladno z njihovo starostjo in zrelostjo ter jih bolje obveščali o njihovih pravicah. Sodniki bi se lahko pogosteje posluževal­i začasnih ali vmesnih odločitev, tudi kot odziv na otrokove potrebe in za umiritev konliktnih razmer. Hkrati bi bilo treba sodnike razbremeni­ti administra­tivnih in inančnih nalog. Vrzeli zaznavajo tudi v sistemu varstva otrok in rejništva.

• Projekt za do otrok prijaznejš­e pravosodje bo trajal do februarja 2026.

• Pozivajo k sistematič­nemu inanciranj­u specializa­cije iz klinične psihologij­e.

• Premalo je programov za podporo družini, ki temeljijo na dokazih.

 ?? Foto Igor Mali ?? Premalo je programov podpore družini med trajanjem sodnega postopka, predvsem v zelo konliktnih razmerah.
Foto Igor Mali Premalo je programov podpore družini med trajanjem sodnega postopka, predvsem v zelo konliktnih razmerah.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia