Delo (Slovenia)

Kako lahko najbolje skrbimo za hrbtenico?

Katarina Nina Vrbinc, dipl. iziot., Center za krepitev zdravja, ZD Ljubljana

- Andreja Žibret Ifko

Zakaj nastanejo bolečine v hrbtu?

Bolečine v hrbtu so pogost pojav, ki lahko prizadene ljudi vseh starosti. Med različnimi vrstami bolečin v hrbtu so tiste, lokalizira­ne v ledvenem delu, verjetno najpogoste­jše. Te bolečine niso omejene zgolj na starejše, pojavljajo se tudi pri mlajših, predvsem delovno aktivnih. Vendar vzroki zanje niso nujno enaki pri vseh starostnih skupinah. V delovnem okolju bolečine v ledvenem delu hrbta pogosteje mučijo tiste, ki opravljajo sedeče delo ali dvigujejo bremena.

Kaj je najpogoste­jši vzrok?

Vzroki so zelo različni, od prenapetos­ti mišic do resnejših zdravstven­ih težav, kot so hernija diska, osteoartro­za, vnetja ali strukturne nepravilno­sti. Pri mlajši populaciji se bolečine v hrbtu najpogoste­je pojavijo zaradi čezmerne obremenitv­e, ki je posledica ponavljajo­čih se gibov, poškodbe ali nepravilne­ga dvigovanja bremen. Nasprotno pa se starejši spoprijema­jo z bolečinami v hrbtu zaradi degeneraci­je hrbtenice, procesa, povezanega s staranjem. To je naraven proces, prizadene tako rekoč vsakega človeka, ki doseže višjo starost. Starejši bi morali posebno pozornost nameniti ohranjanju gibljivost­i hrbtenice, in sicer z redno telesno vadbo, ki vključuje tudi krepitev mišic, in aktivnim življenjsk­im slogom, ki podpira zdravje hrbtenice.

Ali izioterapi­ja pri kronični bolečini v hrbtu pomaga?

Uspešnost izioterapi­je je močno odvisna od vsebine, ki jo zajema. Če je izioterapi­ja zasnovana na z dokazi podprti praksi, kjer se izvajajo vaje za krepitev globokih stabilizat­orjev hrbta, lahko prinese želene rezultate. Drugi izikalni agensi, na primer elektroter­apija, ultrazvok, magnetoter­apija in podobno, so zgolj dopolnilo, ključna je vadba za krepitev mišic.

V praksi se srečujemo s težavo, da večina pacientov ni pripravlje­na vlagati časa v izvajanje in pravilno učenje vaj za krepitev globokih stabilizat­orjev hrbta ali krepitev mišic nasploh. Namesto tega se mnogi odločijo za izikalne agense, ki pa brez usmerjene vadbe za krepitev mišic ne prinesejo želenih rezultatov.

Ali lahko sami upočasnimo proces staranja hrbtenice?

Za učinkovito upočasnjev­anje staranja hrbtenice so ključni preventivn­i ukrepi: aktiven življenjsk­i slog, redna telesna dejavnost, pravilno dvigovanje bremen, ergonomsko urejeno delovno mesto z aktivnimi odmori in skrb za pravilno držo. S temi ukrepi lahko precej zmanjšamo tveganje za bolečine v hrbtu in hkrati prispevamo k obvladovan­ju procesa staranja hrbtenice. Sistematič­no izvajanje teh pristopov lahko pomaga ohranjati zdravo hrbtenico in preprečuje morebitne težave v prihodnost­i.

Kdaj pa je treba poiskati strokovno pomoč?

Pomoč je treba poiskati vedno, ko imamo težave. Če bolečine omejujejo funkcijo ali se spoprijema­mo z akutno bolečino, pri kateri je prisotna urinska oziroma fekalna inkontinen­ca ali pride do senzorični­h oziroma motoričnih izpadov, je treba v 24 urah obiskati urgenco. Če pa gre za bolečine v hrbtu, ki niso hude, vendar vztrajajo dlje časa, je priporočlj­ivo poiskati nasvet strokovnja­ka, diplomiran­ega izioterape­vta, ki izvede individual­ni izioterape­vtski pregled in strokovno individual­no obravnavo, ki temelji na z dokazi podprti praksi. Fizioterap­evti imamo strokovno znanje, potrebno za proučitev vzroka za nastanek bolečine, poudariti pa je treba, da je ta pristop ključen za dolgoročno obvladovan­je bolečin v hrbtu.

V praksi se srečujemo s težavo glede ozaveščanj­a o pomenu izvajanja vaj za krepitev mišic. Želim si, da bi ljudje spoznali, da imajo lahko nadzor nad svojo bolečino, če se le potrudijo in začnejo usmerjen vadbeni program za krepitev mišic.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia