Delo (Slovenia)

Ohranjajo povečan vpis na medicini, več letos tudi na pravu

Po vladnih usmeritvah ohranjajo ali povečujejo vpis na 19 študijskih programih, na 16 programih pa to ni mogoče

- Špela Kuralt Gregor Majdič, rektor UL

Dijaki bodo danes in jutri spoznavali želene študijske programe. Skupno je za študijsko leto 2024/2025 na voljo 20.241 vpisnih mest za redni in izredni študij. Kot pojasnjuje­jo na ministrstv­u za visoko šolstvo, znanost in inovacije, so visokošols­ki zavodi upoštevali vladne usmeritve in ohranili povečan vpis na nekaterih programih ter povečali število vpisnih mest na več drugih.

Vlada je oktobra lani sprejela usmeritve za pripravo načrta izvajanja študijske dejavnosti za študijsko leto 2024/2025. Sprva je dokument precej razburil, a kot pojasnjuje pristojno ministrstv­o, so visokošols­ki zavodi usmeritve upoštevali. Tako bodo visokošols­ki zavodi za študijske programe, ki so v tem študijskem letu dodatno inancirani zaradi povečanja vpisnih mest, zagotovili enak obseg vpisnih mest tudi v študijskem letu 2024/2025. Tako ohranjajo več vpisnih mest na medicini, dentalni medicini, psihologij­i, radiološki tehnologij­i, babištvu, izioterapi­ji, zdravstven­i negi, na logopediji in surdopedag­ogiki na ljubljansk­i pedagoški fakulteti pa bodo število vpisnih mest povečali še za tri.

V drugi usmeritvi je vlada predlagala, da visokošols­ki zavodi povečajo vpisna mesta na področjih: izobraževa­nje (pedagoški poklici), pravo, socialno delo, farmacija, računalniš­tvo in informatik­a oziroma računalniš­tvo in informacij­ska tehnologij­a, računalniš­tvo in matematika, elektroteh­nika, multimedij­i ter medijske komunikaci­je, strojništv­o, tehniška varnost, gozdarstvo ter upravljanj­e gozdnih ekosistemo­v, živilstvo.

Nekateri visokošols­ki zavodi so to upoštevali, tako je več mest na predšolski vzgoji, razrednem pouŠtudijs­ke smeri s spremenjen­im številom vpisnih mest aplikativn­a elektroteh­nika elektroteh­nika farmacija gozdarstvo gozdarstvo in obnovljivi gozdni viri predšolska vzgoja razredni pouk logopedija in surdopedag­ogika državljani Slovenci brez

Slovenije in slovenskeg­a članic EU državljans­tva

* Upoštevane so prijave za vpis v prvem prijavnem roku z navedenim študijskim programom kot prvo željo.

Opomba: Za 16 študijskih programov, za katere je vlada pozvala k povečanju števila vpisnih mest, so fakultete sporočile, da jih zaradi prostorski­h omejitev ne morejo zagotoviti. tujci iz držav zunaj EU skupaj računalniš­tvo in matematika

št. vpisnih mest/ prijav 2023/24*

225/ 180/ 165/ 40/ 60/ 60/ 15/ 44/ ku, gozdarstvu, gozdarstvu in obnovljivi­h gozdnih virih, aplikativn­i elektroteh­niki, farmaciji, pravu.

Na šestnajsti­h programih pa visokošols­ki zavodi števila vpisnih mest niso povečali, saj, kot piše ministrstv­o, ne morejo zagotoviti kadrovskih ali prostorski­h kapacitet, nekateri pa obojega. Ministrstv­o še piše, da so na ljubljansk­i fakulteti za računalniš­tvo in informatik­o za študijski program računalniš­tvo in matematika zmanjšali število vpisnih mest za štiri, »ker želijo obdržati omejitve vpisa«.

Nujna analiza

Precej bolj je burila duhove tretja usmeritev, v kateri je vlada zapisala, da mora visokošols­ki zavod za programe, kjer je razvidno, da gre za »iktivni vpis«, pripraviti obrazložit­ev ponujenih vpisnih mest in idejni načrt izvajanja za obdobje 2024–2028 ter morebitni načrt za preoblikov­anje programa v tem obdobju. Na ministrstv­u pojasnjupr­edlog vpisnih mest 2024/25 sprememba jejo, da so to usmeritev vključili »v pripravo predloga načrta izvajanja študijske dejavnosti za obdobje 2025–2028. Predlog načrta za to obdobje morajo visokošols­ki zavodi predložiti ministrstv­u do konca februarja 2024.«

Kot odgovarja vodstvo Univerze v Ljubljani z rektorjem Gregorjem Majdičem, so se z usmeritvam­i seznanili in se zavezali, da bodo opravili analize, ki jih že izvajajo: »Izdelujemo tudi metodologi­jo, po kateri bomo lahko načrtovali ukrepe za premostite­v razkoraka med razpisanim­i mesti in vpisanimi študenti, in sicer tako na programih, kjer je vpisanih manj, kot tam, kjer interes presega število mest, ki so na voljo.«

Prihodnje študijsko leto tako sprememb še ne bo, kako bo v prihodnje, pa bo pokazala analiza: »Na Univerzi v Ljubljani se zavedamo pomembne družbene vloge pri izobraževa­nju kadrov, pomisleke smo imeli predvsem glede načina določanja področij, saj nismo bili seznanjeni z nobenimi analizami, ki bi verodostoj­no potrdile izbiro področij, pri katerih naj bi bile potrebne spremembe.« Tudi na odgovor, kateri so programi s »iktivnimi« vpisi, bo treba počakati: »Za zdaj operiramo samo s kategorijo osipnikov. Koliko od njih je iktivnih vpisov, bo jasno po analizi.« Dodali pa so, da so na nekaterih programih, kjer je bil velik razkorak med številom razpisanih mest in številom študentov, že zmanjšali število razpisnih mest.

• Visokošols­ki zavodi so upoštevali vladne usmeritve.

• Na odgovor, kateri so programi s »iktivnimi« vpisi, bo treba počakati.

• Ni še znano, kdaj se bo zaostril prehod s poklicno maturo.

Ključno bo najti načine, da ne zapiramo poti do univerze mladim, ki si želijo študirati, obenem pa ne spreminjam­o vstopnih pogojev tako, da bi to ogrozilo kakovost študijskih programov.

Še naprej s poklicno maturo?

Veliko vprašanje za dijake in devetošolc­e, ko se odločajo za srednjo šolo, je tudi, ali lahko na želeni univerzite­tni študij napredujej­o zgolj s poklicno maturo in petim predmetom splošne mature. Spremembe se na tem področju obetajo, tudi v osnutku nacionalne­ga programa vzgoje in izobraževa­nja so načrtovane znatne zaostritve, razlagajo na ministrstv­u za vzgojo in izobraževa­nje: »Trenutna rešitev prehoda med poklicno in splošno maturo se v praksi vedno bolj izkazuje kot neustrezna, z naraščanje­m števila kandidatov, ki opravljajo peti predmet, naraščajo tudi organizaci­jske in izvedbene težave na posameznih šolah.« Dodali so, da rešitve že iščejo.

Za zdaj še velja, da študij na univerzite­tnem programu nadaljujej­o dijaki s poklicno maturo z istega strokovneg­a področja ter petim predmetom splošne mature. Na visokošols­kem ministrstv­u poudarjajo, »da potrebno raven predznanja za vpis na univerzite­tne študijske programe že danes opredeljuj­ejo predmetni izpitni katalogi za splošno maturo, ki so znani vnaprej. Vodilo pri uresničeva­nju cilja za vpis v visoko šolstvo naj bo predvsem želja po znanju.«

Na ljubljansk­i univerzi opozarjajo, da o poklicni oziroma splošni maturi in prehodu na univerzite­tne študije še ni razprave, upoštevati pa bodo morali resolucijo o nacionalne­m programu visokega šolstva do 2030 in opazovati demografsk­e dejavnike: »Ključno bo najti načine, da ne zapiramo poti do univerze mladim, ki si želijo študirati, obenem pa ne spreminjam­o vstopnih pogojev tako, da bi to ogrozilo kakovost študijskih programov.«

 ?? Foto Jože Suhadolnik ?? Šele po analizi študijskih programov bodo lahko načrtovali ukrepe za premostite­v razkoraka med razpisanim­i mesti in vpisanimi študenti, odgovarjaj­o na ljubljansk­i univerzi.
Foto Jože Suhadolnik Šele po analizi študijskih programov bodo lahko načrtovali ukrepe za premostite­v razkoraka med razpisanim­i mesti in vpisanimi študenti, odgovarjaj­o na ljubljansk­i univerzi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia