Delo (Slovenia)

Polona v najljubšem kraju kot v nočni mori

Naslov med mešanimi dvojicami Franciji, Slovenija z 18. mestom krepko pod pričakovan­ji

- poročevale­c z Moravskega Siniša Uroševič,

Tekma mešanih dvojic na velikih biatlonski­h tekmovanji­h nima dolge zgodovine. Prvič so jo na svetovnem prvenstvu izpeljali pred štirimi leti v Anterselvi in takrat se je zmage veselila vodilna velesila biatlona Norveška. Najboljša je bila tudi lani v Oberhofu,ko je bila slovenska naveza Jakov Fak-Polona Klemenčič na lepem 7. mestu. Tokrat pa je bilo njuno 18. mesto krepko nižje od pričakovan­j. Naslov najboljših sta tokrat osvojila Francoza Qunetin Fillon Maillet in Lou Jeanmonnot.

V dobre pol ure trajajoči tekmi, kjer se je posebej pomembno izogibati dodatnim nabojem za zgrešene tarče, predvsem pa kazenskim krogom, se tokrat Klemenčiče­vi ni razpletlo po načrtih. Glavni trener slovenske vrste Ricco Gross, s katerimi bomo v prihodnjih dneh objavili daljši pogovor s prizorišča največjega biatlonske­ga tekmovanja v tej zimi, pa se je prav namenoma in brez kakršnegak­oli dvoma odločil prav za to tekmovalko in ne denimo Anamarijo Lampič.

»Pri mešanih dvojicah je hitro in natančno streljanje posebej pomembno in v tem je Polona bolj zanesljiva kot Anamarija,« nam je v pričakovan­ju tekme dejal nemški strokovnja­k, ki zdaj drugo sezono zapored vodi slovensko izbrano vrsto.

In za našo navezo se je tekma začela dobro, Fak je pokril vseh pet tarč, v drugo porabil dva dodatna naboja, predal kot 10., kar pa je bilo še vedno povsem spodobno izhodišče za nadaljevan­je tekme, toda dva Polonina kazenska kroga sta nato sesula načrte o novi odmevni uvrstitvi slovenske mešane dvojice.

»Za povrh pa je prav Nove Mesto moje najljubše biatlonsko prizorišče. Tu sem prvič nastopila na tekmi pod streho mednarodne zveze, tu sem se prvič uvrstila v zasledovan­je, nekoč dobro tekmovala na mladinskem svetovnem prvenstvu. Kar ne gredo mi v račun te napake, ki sem si jih tokrat privoščila,« je poudarila in razlog spodrsljaj­a pripisala neučakanos­ti ter prehitrim odločitvam na strelišču. Pri svojih dveh postankih v zaključku tekme pa se je izkazala z brezhibnim­i desetimi streli, toda kaj več od 18. mesta takrat ni bilo več mogoče doseči.

Vesela Francoza, razočarana Norvežana

Za učinek na omenjenih zadnjih dveh postankih jo je pohvalil tudi Fak (»Sam imam že dovolj izkušenj tudi s takšnih tekem, Polona pa si jih še nabira.«), ki pa je napovedal zelo aktivni petek, ko sicer v Areni Vysočina, prizorišču prvenstva, ne bo tekme. Pred njim sta namreč še dva nastopa v posebej cenjenih preizkušnj­ah: najprej v sobotni štafeti, nato pa bo kot edini slovenski reprezenta­nt tekmoval v nedeljskem skupinskem štartu.

Več kot 18.000 navzočih (zdaj skupno število obiskovalc­ev tega SP znaša 152.000) je ploskalo zmagovalce­ma iz Francije, vesela sta bila srebrna Italijana Tommaso Giacomel in Lisa Vitozzi, vsaj malce razočaranj­a pa na 3. mestu nista mogla skriti favorizira­na Norvežana Johannes hingnes Bø in Ingrid Landmark Tandrevold.

Na Moravskem bo danes prost dan, sledi pisana sobota z dvojnim štafetnim sporedom.

Zdaj razmišljam le o sobotni štafeti, upam pa, da bo ostalo še kaj moči v motorju za nedeljski skupinski štart.

Jakov Fak

 ?? Foto Joe Klamar/AFP ?? Na meglenem Moravskem so sinoči najbolj rajali francoski privrženci.
Foto Joe Klamar/AFP Na meglenem Moravskem so sinoči najbolj rajali francoski privrženci.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia