Delo (Slovenia)

Luč pred oknom spalnice

-

Miha Piber se za svetlobno onesnaževa­nje ni zanimal, dokler mu ni občina pred hišo v slepi ulici postavila svetilke in je postal »piščanec v baterijski reji«. Šestmetrsk­a svetilka je s 30 vati svetila naravnost v spalnico. »Ukradli so mi noč,« pravi Piber. Občina mu je poslala le prospekt svetilke, ki je povzročila razdor med sosedi. Tožba proti občini je bila zavržena, dosegli pa so poravnavo. Svetilki so zmanjšali moč na 15 vatov, nanjo so tudi namestili senčilo. Zanimivo, da nižja svetilka po pojasnilih občine ni mogoča, ker bi lahko vanjo trčilo tovorno vozilo, lahko bi tudi zaslepila voznika. vini Zemlja ni bila tako osvetljena,« pravi Trilar.

Opozoril je na to, da je začela prevladova­ti LED tehnologij­a, kar pomeni več modre svetlobe, ki se do trikrat bolj sipa kot svetloba toplih barv.

Žuželke s hrbtom v tla

Dolžina dneva je najbolj stabilen in nespremenl­jiv dejavnik okolja, pravi Trilar. V naravnih razmerah je nebo vedno svetlejše kot tla, podnevi in ponoči. Žuželke hrbtno stran obračajo proti nebu oziroma proti svetlobi. Od 3600 opisanih vrst metuljev v Sloveniji je le 180 vrst dnevnih. Žuželke letijo pod točno določenim kotom proti daljnim virom svetlobe, soncu, luni ali zvezdam. Tak kot ohranijo tudi, ko jih zmotimo. V bližini umetnih virov svetlobe se žuželke ujamejo v svetlobo in krožijo s hrbtom proti luči do onemoglost­i. Pri talni svetilki se obrnejo na hrbet in treščijo na tla.

Trilar je povedal, da v Nemčiji pod svetilkami umre 60 milijard žuželk na leto, v svetlobno onesnaženi­h zavarovani­h območjih pa se je njihova masa zmanjšala za 75 odstotkov.

Žuželke so glavni plen netopirjev, v Sloveniji imamo 32 vrst. Zatočišč z osvetljeni­mi preletnimi odprtinami ne marajo, nekatere vrste se tudi izogibajo osvetljeni­h poti, kar pomeni daljše ali onemogočen­e lete do prehranjev­ališč. Netopirje sicer varuje domača in mednarodna zakonodaja, je razkrila Maja Zagmajser iz biotehnišk­e fakultete in dodala, da bi morali v območjih netopirjev razsvetlja­vo ugasniti dve uri po sončnem zahodu.

Rakotvorna menjava dneva in noči

Mehanizem notranje ure je uravnan z naravno izmenjavo dneva in noči in je enak v skoraj vseh organizmih, tudi v človeku, je povedala Damjana Rozman z medicinske fakultete. Dan je čas aktivatorj­ev, denimo kortizola, noč pa čas razgradnje in melatonina. To deluje kot orkester, brez dirigenta sledi bolezen.

Večizmensk­o delo že Svetovna zdravstven­a organizaci­ja deinira kot kancerogen­o. »Nočna svetloba je novi dejavnik tveganja za presnovne bolezni in tudi za raka,« je dejala Damjana Rozman. Notranja biološka ura je najbolj občutljiva na kratke valovne dolžine, kot je modra svetloba, ki jo oddajajo LED svetilke.

Jurij Stare, ki je pred več kot desetimi leti oblikoval spletno stran s prikazom svetlobneg­a onesnaženj­a, je opozoril, da so sateliti še slepi za velik del modre svetlobe, tako vidijo le del spektra LED svetilk. Sateliti vidijo veliko zmanjšanje svetlobneg­a onesnaževa­nja, ki ga dejansko ni. Zato je treba podatke preveriti na tleh. Dodal je, da se za raziskovan­je svetlobneg­a onesnaževa­nja nameni le milijardin­ka sredstev, ki so porabljena za svetlobno onesnaževa­nje.

Kar 38 svetilk na kilometer

Veljavna uredba o svetlobnem onesnaževa­nju uporablja enoto vat, kar je težava, saj LED svetilke porabijo manj elektrike za enako osvetljeno­st kot klasične žarnice. Projektant­i pa so podivjali, menijo poznavalci.

V Selški dolini, ob regionalni cesti najnižjega reda, so postavili 38 svetilk na kilometer. Iz Stožic se je širila nenavadna svetloba, ko so skrbeli, da si trava hitreje opomore. Ministrstv­o za okolje, podnebje in energijo pa je iz postopka priprave nove uredbe izključilo poznavalce svetlobneg­a onesnaženj­a, je dejal Aleš Šubic.

Andrej Mohar iz organizaci­je Temno nebo je opozoril, da več kot 70 odstotkov evropskih avtocest ni razsvetlje­nih, tudi v Nemčiji in Avstriji ne. Pri nas vsa ta razsvetlja­va pomeni vsaj 200 milijonov evrov dodatnih stroškov. Občine osvetljuje­jo poti, da bodo otroci varno prišli v šolo, a nihče več ne hodi v šolo, vsi se pripeljejo. »Nobenega dokaza ni, da enakomerna osvetljava povečuje varnost,« pravi Mohar in dodaja, da se v rahlem dežju svetloba na šipi razprši in precej zmanjša vidljivost. »Dve trezni mladi ženski sta v takih razmerah

 ?? Fotografij­i Aleš Šubic ?? Razsvetlja­va, ki po nepotrebne­m obremenjuj­e občinske proračune, škodi rastlinam in živalim.
Fotografij­i Aleš Šubic Razsvetlja­va, ki po nepotrebne­m obremenjuj­e občinske proračune, škodi rastlinam in živalim.
 ?? ?? Osvetljeva­nje izvozov je pri nas pretirano, orientacij­e pa ne izboljšuje.
Osvetljeva­nje izvozov je pri nas pretirano, orientacij­e pa ne izboljšuje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia