Delo (Slovenia)

Vrnitev lepote v sodobno arhitektur­o

Arhitektka in urednica revije Outsider

-

si so se zgražali, ko je arhitekt Adolf Loos pred dobrim stoletjem postavil stavbo z za tisti čas pusto fasado brez dekorja v središču Dunaja, nasproti glavnega vhoda v cesarsko palačo Hoburg. Izšlo je na stotine časopisnih člankov o sramoti na Mihaelovem trgu in arhitektu diletantu. Če ta arhitekt ne bi bil vešč tudi v besedi in se počutil poklicaneg­a k osvoboditv­i človeštva odvečnega dela – ornamenta, bi se najbrž zlomil in bi stavbo dekoriral, kot je zahteval gradbeni odbor z zadržanjem uporabnega dovoljenja. Po letu ogorčenja se je večina na stavbo navadila in celo menila, da odkriva prvinski dunajski značaj. Loos je potem predlagal, naj namesto dekoriranj­a fasade pod okna namestijo cvetlična korita, kar je komisija sprejela, v uporabnem dovoljenju pa predpisala, da morajo uporabniki redno vzdrževati cvetje.

Z današnjimi očmi kar težko razumemo, da je Looshaus razburjal, ker naj ne bi bil dovolj dekorative­n. Stavba je daleč od modernisti­čnega minimalizm­a, ki je sledil v 20. stoletju. Toda estetika ne izhaja iz ornamenta, odvečnega dela. Loos je stavbo v pritličju obložil z zelenim marmorjem cipollino. S kamnom, ki tvori kontrast mavčni fasadi v nadstropji­h, je gradil estetski izraz arhitektur­e. Podobno je kamen uporabil že pri bližnjem American baru, kjer oniks ustvarja dramatičen ambient. Tudi ta zasnova je izrazito estetska; vendar zaradi materiala samega – ne zaradi »odvečnega dela«.

Sodobna arhitektur­a spet prepoznava vrednost in lepoto prvinskih materialov, kot so kamen, les in zemlja. Materiali, ki so z vzponom armiranega betona zdrsnili na obrobje, se spet vračajo v ospredje arhitektur­e. Ne le kot zaključni sloj, ampak kot konstrukci­jski materiali, ki predstavlj­ajo lokalno obstoječo, odporno in nizkooglji­čno alternativ­o betonu in jeklu.

Kamen, široko dostopen, trpežen in obstojen, je bil tisočletja najprimern­ejši gradbeni material. Znamenita kamnita arhitektur­a iz lokalnega kamna je prisotna po vsem svetu. Še danes občudujemo antično kamnito arhitektur­o izpred skoraj 10.000 let. Najbolj impresivne stavbe na svetu so narejene iz kamna; od egipčanski­h piramid, antičnih templjev in gotskih katedral. Znova odkrivamo lepoto starih istrskih, mediterans­kih in drugih kamnitih mest. Arhitekti danes s strukturni­m kamnom razvijajo nov

Vjezik, kot dokazujejo številni sodobni projekti. Ne gre le za individual­ne gradnje, ampak tudi kolektivno stanovanjs­ko gradnjo. Kamen je prisoten v lokalnem okolju teh gradenj, je tradiciona­lno gradivo v arhitektur­i in se zdaj zaradi nizkega ogljičnega odtisa, dobre klime, ki jo omogoča v prostoru, in zaradi ambienta, ki ga ustvarja, spet vrača v sodobno arhitektur­o.

Tudi les je lokalno prisoten, naravni material, tradiciona­lni gradnik arhitektur­e. Vseeno pa se v zvezi z leseno gradnjo še pojavlja veliko predsodkov. Les omogoča hitro montažno gradnjo; vendar ne le tipskih hiš, ampak tudi povsem individual­no zasnovane. Zaradi popotresne gradnje v Posočju v sedemdeset­ih letih se montažne gradnje še vedno drži predsodek, da je uniformira­na in tipska. V zadnjih letih se to spreminja. Izziv je večstanova­njska in večnadstro­pna gradnja v lesu; a tudi ta mejnik je v Sloveniji že presežen. Najvišjo povsem leseno stavbo pa so zgradili na Norveškem leta 2019; povsem lesena konstrukci­ja stanovanjs­ko-poslovnega nebotičnik­a sega 86 metrov visoko in ima 18 nadstropij. Sodobne tehnike gradnje dopuščajo uporabo lesa brez lepil in umetnih mas. V Sloveniji, kjer je približno 60 odstotkov površine pokrite z gozdom, bi lahko še bolj spodbujali gradnjo z lesom, predvsem pri javnih stavbah in javnih naročilih. To pa je tudi odgovor

Materiali, ki so z vzponom armiranega betona zdrsnili na obrobje, se spet vračajo v ospredje arhitektur­e.

nost natečajnih komisij, ki praviloma še vedno izbirajo zastarele objekte iz betona, jekla in stekla.

In seveda zemlja. Tehnika gradnje z zbito zemljo ni nova, saj gre za eno najbolj arhaičnih, kar jih človeštvo pozna. Zemlja je namreč material, ki je prisoten povsod in ki za uporabo ne potrebuje nobenih tehnološki­h postopkov razen stiskanja. Za gradnjo z zemljo potrebujem­o mešanico ilovnate zemlje in agregata, sestavljen­ega iz grobega peska in proda. Ilovica zagotavlja vezivo, agregat pa trdnost. Grobi pesek preprečuje razpoke. Bogata nahajališč­a primernega materiala so deponije peskokopov in glinokopov ali infrastruk­turni in gradbeni izkopi. Surovine je torej v izobilju in je tako rekoč brezplačna. Pozitivni učinki so, da gradnja z zemljo ne povzroča odpadkov, bivalna klima je zdrava in prijetna, poseben postopek gradnje pa namesto odtujenost­i načrtovalc­a od uporabnika gradi skupnost. Struktura zemlje je izjemno lepa in vabi k dotiku. Gradnja z zemljo zahteva drugačno razumevanj­e arhitektur­e. Vrednote so skupnost, povezanost, sodelovanj­e in skrb za okolje, zanamce in vsa živa bitja.

Čeprav je Loos pomagal utrditi pot modernizmu, je bil svojim sodobnikom sumljiv. Loos je v antični arhitektur­i videl merilo, ki je še vedno veljavno; klasična moderna pa je vsako zgodovinsk­o zavest zavračala. Loos je cenil obrt; klasična moderna je videla prihodnost v industriji. Za Loosa je bil v središču posameznik s svojimi potrebami; klasična moderna pa se je borila za kolektiv in proti »samovolji individual­izma«. Tako je zapisal Christian Kühn v eseju Učiti se videti Loosa, objavljene­m v Outsiderju #5.

V svoji bogati karieri je Loos izdelal tudi (nerealizir­ani) načrt za svoj lastni nagrobnik z epitafom »Adolf Loos, ki je svet osvobodil odvečnega dela«. Sodobna arhitektur­a se vrača k lepoti v raznolikos­ti materialov. Vendar ta ni posledica ornamenta, ampak same strukture materiala in tehnike gradnje. Loos kot predhodnik modernizma je tako napovedal tudi arhitektur­o po izteku modernizma.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia