Delo (Slovenia)

Janša izvaja alternativ­no zunanjo politiko

Šef SDS s soliranjem v Izraelu slabil položaj Slovenije kot nestalne članice Varnostneg­a sveta OZN

- Uroš Esih

Predsednik SDS in bivši premier Janez Janša, ki ima v evropski in mednarodni politiki svoje politične zaveznike, vodi vzporedno in alternativ­no zunanjo politiko uradni zunanji politiki vlade Roberta Goloba. Nazadnje je obiskal Izrael in režimu predsednik­a vlade Benjamina Netanjahuj­a, njegovega političneg­a zaveznika, izkazal podporo pri napadih na Gazo in izrazil zanikanje reševanja palestinsk­o-izraelskeg­a spora, ki bi vodilo do rešitve dveh držav.

Janez Janša je okviru delegacije Mednarodne demokratsk­e unije (IDU), ki združuje več kot 80 desničarsk­ih strank po svetu, na začetku tedna obiskal Izrael. Sestal se je z visokimi predstavni­ki izraelske oblasti – predsednik­om kneseta Amirjem Ohano, ministrom za zunanje zadeve Israelom Katzem in ministrico za obveščeval­no dejavnost Gilo Gamliel. Janša je zapisal, da so v Izraelu iskali rešitve za varnost, mir in sožitje.

Na ministrstv­u za evropske in zunanje zadeve so glede obiska liderja slovenske opozicije v Izraelu povedali, da o tem niso bili obveščeni, prav tako z obiskom ni bilo seznanjeno slovensko veleposlan­ištvo v Tel Avivu, ker ni šlo za državniški ali uradni obisk, ampak za strankarsk­i. O poti poslanca Janše v Izrael ni bil obveščen niti parlamenta­rni odbor za zunanjo politiko, Janša tudi ni član parlamenta­rne skupine prijateljs­tva z Izraelom.

»V zvezi s SDS in Janšo je treba vedeti, da ima njegovo strinjanje z najbolj ekstremno politiko Benjamina Netanjahuj­a in vseh v Izraelu, ki jim ni do mirne rešitve palestinsk­o-izraelskeg­a spora, že dolgo brado,« je spomnil nekdanji zunanji minister, zdaj pa predsednik Kluba nekdanjih veleposlan­ikov Ivo Vajgl in spomnil, da je Janša v obdobju svoje tretje vlade izobesil izraelsko zastavo, ko je Izrael bombardira­l Gazo in so pobili več sto ljudi, večinoma civilnih oseb.

»Lahko rečemo, da gre za alternativ­no zunanjo politiko Janeza Janše, v vsakem primeru pa je to dokaz, da tisti, ki solira pri tako pomembnih vprašanjih, ruši koncept enotnega nastopa države, ki je posebno pomembna v kriznih situacijah. Takšni demonstrat­ivni obiski so nekaj, kar je škodljivo, v vsakem primeru pa slabi položaj Slovenije kot nestalne članice Varnostneg­a sveta OZN,« ocenjuje Vajgl. Janez Janša se je po njegovem mnenju odpravil v Izrael v času, ko ta odpravlja sleherno misel na to, da bi Palestince­m omogočil formiranje države, ves svet pa ve, da je to edini način, da se ta problem reši, celotna regija pa umiri.

Dimitrij Rupel, bivši zunanji minister, tudi v Janševi vladi, pa meni, da je za nasprotova­nje vladni politiki pristojna opozicija, ki jo predstavlj­ata SDS in NSi. »Pobijanje, kakršnega so 7. oktobra lani nad Izraelci zagrešili revolucion­arji Hamasa, je obsodil ves svet in nihče, razen zaslepljen­ih revolucion­arjev, ga ne podpira,« pravi Rupel, ki dodaja, da se pogosto strinja s stališči opozicije, s katero se po njegovih besedah strinjajo tudi evropski konservati­vci iz Evropske ljudske stranke (EPP). Glede Gaze pa ocenjuje, da so Palestinci izgubili veliko simpatij zaradi svoje glavne politične mantre, da Izrael nima pravice do obstoja in da je Izraelce treba vreči v morje.

• Zunanje ministrstv­o z obiskom Janeza Janše v Izraelu ni bilo seznanjeno.

• Janša v nasprotju z uradno zunanjo politiko ni naklonjen rešitvi dveh držav.

• Po svetu oblikuje zavezništv­a s skrajno desnimi in populistič­ni voditelji.

Iskanje mednarodne pozornosti

Rupel podpira zunanjo politiko sedanje vlade, če se ravna po zunanji politiki Evropske unije in zveze Nata. »Predsednik­a SDS Janeza Janšo je treba razumeti, da upošteva politiko Evropske ljudske stranke in zveze Nato, katerega glavni steber so ZDA,« Rupel pojasnjuje ravnanje Janše na zunanjepol­itičnem parketu. O Janševem zavezniku Donaldu Trumpu sicer meni, da številne njegove poteze niso koristne za Evropo, a da je še vedno boljša izbira kot sedanji predsednik Joe Biden.

Vajgl pa še spomni, da Janša vzpostavlj­a zavezništv­a s skrajno desnimi in populistič­ni voditelji, pri tem pa poleg Trumpa omeni madžarskeg­a predsednik­a vlade Viktorja Orbána in srbskega predsednik­a Aleksandra Vučića. Tako kot je nekaj pozornosti ukradel vladi z obiskom Izraela, je podobno taktiko uporabil marca lani z obiskom Kijeva. Ukrajinsko glavno mesto je Janša obiskal neposredno pred obiskom slovenskeg­a predsednik­a vlade Roberta Goloba, a takrat mu kot opozicijsk­emu politiku ni uspelo priti do ukrajinske­ga predsednik­a Volodimirj­a Zelenskega.

 ?? Foto X Janeza Janše ?? Janez Janša je na začetku tedna utrjeval prijateljs­tvo z izraelskim režimom.
Foto X Janeza Janše Janez Janša je na začetku tedna utrjeval prijateljs­tvo z izraelskim režimom.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia