Delo (Slovenia)

Ukrajina prvi korak k eurobasket­u, Izrael drugi

Slovenska reprezenta­nca danes začenja niz šestih tekem v kvaliikaci­jah za EP 2025 – Ukrajinci so prišli v Koper brez številnih adutov

- Eduardo Brozovič

Naključje je hotelo, da bodo slovenski košarkarji ob začetku kvaliikaci­j za evropsko prvenstvo 2025 gostili v Kopru reprezenta­nci iz vročih žarišč, ki ne moreta prirejati mednarodni­h dvobojev v domovini: danes ob 18. uri Ukrajino, v nedeljo ob isti uri še Izrael. Tekmeca bosta pri obiskovalc­ih dvorane Boniika bržkone naletela na povsem različen odziv, zato pa izbranci selektorja Aleksandra Sekulića ne bodo delali razlik. Z dvema zmagama na domačem parketu želijo narediti velik korak proti 15. zaporedni uvrstitvi na eurobasket. »V zadnjih dneh smo kakovostno vadili in smo pripravlje­ni. Z Ukrajinci se pogosto srečujemo, zato dobro poznamo njihove košarkarje. Resda imajo zdaj novega selektorja in drugačne igralne sisteme, a smo jih dobro proučili. Neznank je zelo malo, na koncu pa bosta odločali želja in požrtvoval­nost. Verjamem, da nam bodo navijači dali dodaten zagon,« se nadeja Jaka Blažič, z 78 nastopi na uradnih tekmah četrti na večni lestvici slovenske izbrane vrste.

Pred njim so le upokojena Goran Dragić (90) in Jaka Lakovič ter poškodovan­i Edo Murić (oba 86). V tem času je Blažič dosegel 682 točk in zaseda 8. mesto. Od na Poljskem in Madžarskem, branilec Oleksandr Kovljar in 218 cm visoki Artem Pustovij pri Obradoiru v Španiji.

V reprezenta­nci tokrat ni poškodovan­ih Oleksandra Kobzistega, Oleksandra Lipovija, Ilje Sidorova in kapetana Slave Kravcova, a tudi nekdanjega Olimpijine­ga branilca Jusufa Sanona in nekaterih drugih. Ker se zdravi niso odzvali vabilu, so

Ukrajinci imajo novega selektorja in drugačne igralne sisteme, a smo jih dobro proučili.

 ?? Foto KZS ?? V Boniiki sta pridno vadila tudi rekonvales­cent Žiga Samar (Alba, z žogo) in Mike Tobey (Crvena zvezda, ob njem), evroligašk­a aduta slovenske reprezenta­nce.
Foto KZS V Boniiki sta pridno vadila tudi rekonvales­cent Žiga Samar (Alba, z žogo) in Mike Tobey (Crvena zvezda, ob njem), evroligašk­a aduta slovenske reprezenta­nce.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia