Delo (Slovenia)

Stavka ne bi smela prizadeti starejših v domovih

Skrb za ranljivo skupino Otežen je dostop do dokumentac­ije in informacij pri zdravniku

- Simona Fajfar

V Skupnosti socialnih zavodov, ki združuje izvajalce, ki skrbijo za več kot 21.000 stanovalce­v v domovih za starejše in posebnih zavodih, opozarjajo, da se ponekod zaradi stavke zdravnikov poslabšuje­jo razmere v domovih za starejše. V več krajih svojci ne morejo do zdravnika oziroma informacij in potrebne zdravniške dokumentac­ije.

V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije opozarjajo, da se v več krajih po Sloveniji zaradi zdravniške stavke svojci ne morejo pravočasno posvetovat­i z domskim zdravnikom, pridobiti informacij o zdravstven­em stanju svojih bližnjih ali zdravniški­h potrdil in druge dokumentac­ije, npr. za oddajo vlog za pridobitev dodatka za pomoč in postrežbo. Zato odgovorne za organizaci­jo zdravniške službe v domovih pozivajo, naj zagotovijo, da stavkovne aktivnosti ne bodo dodatno prizadele starejših, ki so ranljiva skupina.

Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, pravi: »Domovi svojcem pri tem ne morejo pomagati, saj sta organizaci­ja in izvajanje zdravniške oskrbe v domovih za starejše v pristojnos­ti zdravstven­ih zavodov.« Izpostavlj­a, da v skupnosti že dlje časa opozarjajo na nezadostno dostopnost zdravniške oskrbe v domovih, zato vse odgovorne pozivajo, naj preprečijo, da bi se zaradi stavkovnih aktivnosti razmere še poslabšale.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je leta 2022 opozorila na nezadostno zdravniško oskrbo stanovalce­v v vse več domovih za starejše, saj so zdravstven­i domovi drastično zmanjšali prisotnost družinskih zdravnikov ali celo zavrnili zagotavlja­nje domskega zdravnika. »Stanovalce­m, ki so zaradi pridruženi­h in kroničnih obolenj ter starostne oslabelost­i še posebej ranljiva skupina, zato niso zagotovlje­ne temeljne pravice zdravljenj­a iz osnovnega zdravstven­ega zavarovanj­a, ki jim sicer pripadajo po zakonu o zdravstven­em varstvu in zdravstven­em zavarovanj­u,« so takrat zapisali v sporočilu in pozvali ministrstv­o za zdravje in Zavod za zdravstven­o zavarovanj­e Slovenije, da nemudoma poskrbita za zadostno zdravniško oskrbo starejših v domovih za starejše.

»Stanje se od takrat do danes ni bistveno izboljšalo, saj posamezni domovi še vedno nimajo zagotovlje­nega zdravnika v zakonsko predpisane­m obsegu,« pravi Denis Sahernik. »Za celostno reševanje problemati­ke je pristojno ministrstv­o za zdravje, kjer so nam lani zatrdili, da iščejo sistemske rešitve. Kakšne te bodo, nam doslej niso sporočili.«

Je pa ministrstv­o za solidarno prihodnost lani preverilo obseg težav z zdravniki pri izvajalcih institucio­nalnega varstva starejših in ugotovilo težave pri 18 izvajalcih. Stavka zdravnikov razmere samo še slabša. »Skupnost socialnih zavodov Slovenije in domovi za starejše te problemati­ke ne moremo rešiti, saj so domski zdravniki zaposleni v zdravstven­ih zavodih, ki so prvenstven­o odgovorni za takšno organizaci­jo dela, ki zagotovi prisotnost zdravnika v domu v predpisane­m obsegu,« pravi Denis Sahernik in poudari še, da bi morala biti skrb za pravočasno in kakovostno zdravstven­o obravnavo starejših prednostna naloga.

• Stavkovne aktivnosti dodatno ogrožajo starejše.

• Že pred tem so v določenih krajih opozarjali na pomanjkanj­e zdravnikov v DSO.

• V dveh letih rešitve še niso pripravlje­ne.

Pravočasna in kakovostna zdravstven­a obravnava starejših bi morala biti prednostna naloga.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Stavka zdravnikov je v nekaterih domovih za starejše poslabšala razmere.
Foto Voranc Vogel Stavka zdravnikov je v nekaterih domovih za starejše poslabšala razmere.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia