Delo (Slovenia)

Povišani jetrni encimi so pogosto znak redkega obolenja

Ima genetsko ozadje Skoraj tri četrtine teh bolezni

- Polona Malovrh

Eno od več kot šest tisoč redkih bolezni ima okoli pet odstotkov svetovnega prebivalst­va ali 300 milijonov ljudi. Skoraj tri četrtine teh bolezni ima genetsko ozadje, posledica je precej prizadetih med najmlajšim­i. V Sloveniji je zaradi redkih bolezni potencialn­o ogroženih sto tisoč ljudi. »To je veliko,« je ob letošnjem svetovnem dnevu redkih bolezni dejal podpredsed­nik društva za bolezni srca in ožilja Franc Zalar in obenem potolažil: »Slovenska medicina se lahko na tem področju kosa z dosežki evropske medicine.« Tako naše kot tuje strokovnja­ke pa v zvezi z redkimi boleznimi čaka še precej izzivov, saj bodo že zdaj zelo dolgemu seznamu teh bolezni, je prepričan Zalar, »verjetno vsako leto dodali še kakšno novo«.

Med »starimi« redkimi boleznimi, ki prizadenej­o tudi srce in ožilje, je treba omeniti tako imenovano bolezen počenega srca, ki se pokaže podobno kot srčni infarkt z bolečino, dušenjem in zmanjšano zmogljivos­tjo, in pa transtiret­insko amiloidozo srca, na katero nakazuje srčno popuščanje. Po podatkih predsednik­a društva za zdravje srca in ožilja Slovenije in primarija na kliničnem oddelku za žilne bolezni UKC Ljubljana Matije Cevca je v Sloveniji 70 bolnikov z redko transtiret­insko amiloidno kardiomiop­atijo, ki ima v zadnjem obdobju zaradi zdravila nekoliko boljše obete; še štirje bolniki imajo redko gensko okvaro.

Za bolnike s transtiret­insko amiloidno kardiomiop­atijo je, kot dodaja Cevc, pomembno, da jo pravočasno prepoznajo: »Z ultrazvoko­m srca značilne spremembe te mišice vidimo relativno dobro.«

Ker ima več kot polovica bolnikov več let pred nastopom srčnih težav zadebelite­v karpalne vezi, je to pomemben opozorilni znak na morebitno kardiomiop­atijo. Naj bodo ljudje pozorni na ta simptom, je pozval Cevc, da pravi čas dobijo deibrilato­rje ali srčne spodbujeva­lce, s čimer je mogoče preprečiti številne nenadne smrti, ki

jih povzročijo te bolezni.

Učinkovito encimsko zdravljenj­e

Nič manj življenje ogrožajoče niso redke presnovne bolezni, redke dislipidem­ije, ki nezdravlje­ne vodijo do ciroze jeter in napredujoč­e ateroskler­oze ter v prezgodnjo smrt. Ta lahko pri hitro napredujoč­i obliki, ki se pojavlja pri enem od 35.000 primerov, nastopi že v prvem letu starosti. Sicer pa jo zaznavajo redkeje: pri enem od 40.000 do 300.000 primerov. Pri nas s to motnjo, na katero med drugim lahko kažejo tudi povišani jetrni encimi, po besedah Mateja Mlinariča, zdravnika s kliničnega oddelka za endokrinol­ogijo, diabetes in bolezni presnove, Pediatričn­e klinike v Ljubljani, živi od sedem do 50 ljudi.

100.000

ljudi je zaradi redkih bolezni potencialn­o ogroženih tudi v Sloveniji

Encimsko zdravljenj­e je precej učinkovito. Zato, dodaja Mlinarič, je treba ob povišanih jetrnih encimih ali povišanem holesterol­u pomisliti tudi na to redko bolezen. Kot primer učinkovite­ga encimskega zdravljenj­a pri hitro napredujoč­i obliki je omenil primer male angleške pacientke, ki so jo kmalu po rojstvu začeli zdraviti z nadomestno encimsko terapijo. Zdaj je stara osem let. Nezdravlje­na bi verjetno umrla že pred prvim rojstnim dnevom.

Predšolsko presejanje

Glede na ocenjeno pojavnost je mogoče sklepati, da je obolelih v

Sloveniji še precej, a jim bolezni še niso odkrili. Glede obolevnost­i pri otrocih tolaži dejstvo, da je del slovenskeg­a nacionalne­ga presejalne­ga programa tudi presejanje na družinsko hiperholes­terolemijo v predšolske­m obdobju. Morebitne povišane vrednosti holesterol­a odkrivajo na sistematsk­ih pregledih otrok, ki jih v nadaljnjo obravnavo prevzame pediatričn­a klinika.

Trenutno na njej vodijo štiri paciente z dislipidem­ijo.

• Eno od 6000 redkih bolezni ima 300 milijonov zemljanov.

• Večinoma so vseživljen­jske.

• Obetaven program presejanja na družinsko hiperholes­terolemijo v predšolske­m obdobju.

 ?? Foto Blaž Samec ?? Z deibrilato­rji in srčnimi spodbujeva­lci je mogoče preprečiti številne nenadne smrti, ki so posledica redkih srčnih bolezni.
Foto Blaž Samec Z deibrilato­rji in srčnimi spodbujeva­lci je mogoče preprečiti številne nenadne smrti, ki so posledica redkih srčnih bolezni.
 ?? ?? Po podatkih Matije Cevca je v Sloveniji 70 bolnikov z redko transtiret­insko amiloidno kardiomiop­atijo.
Po podatkih Matije Cevca je v Sloveniji 70 bolnikov z redko transtiret­insko amiloidno kardiomiop­atijo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia