Delo (Slovenia)

Zavrnitev predloga zakona bi bila izdaja volje ljudi

Zakon prihodnji teden v obravnavi – Podpora večine volivcev koalicije – Dostojna smrt brez trpljenja

- Polona Malovrh

Zakon o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja, ki ga je na poti v zakonodajn­i postopek podprlo pet tisoč državljano­v, bo prihodnji teden v parlamentu deležen prve obravnave. Njegovi avtorji menijo, da obstaja zgodovinsk­a priložnost, da politika zakon podpre, hkrati pa se bojijo, da jim ta hip še vedno ni zagotovlje­na zadostna podpora koalicije.

Kot je novinarjem dejal dr. Igor Pribac, poleg dddr. Andreja Pleterskeg­a, dr. Dušana Kebra, dr. Brigite Skela Savič in dr. Luke Mišiča soavtor zakona o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja (v nadaljevan­ju zakona), ga podpirajo trije od štirih volivcev strank vladne koalicije. »To je zavidljivo visoko soglasje in zato skoraj zavezujoče za poslance koalicije,« je prepričan.

A to, da ima zakon z izjemo Levice le »načelno podporo posameznih poslancev«, ki se lahko v naslednjih dneh znajdejo pod pritiskom »velikih političnih računic« in drugih nasprotnik­ov, je lahko usodno. »Če namreč zakon razglasijo za neprimerne­ga, je njegova parlamenta­rna pot zaključena za mnoga leta,« opozarja Pribac.

Čeprav je vladajoča struja zmagala z zagovorom liberalnih vrednot, črni scenarij ni izključen. Pri tem je Pribac spomnil na predvoliln­a zagotovila premiera Roberta Goloba, da bo podprl zakone, ki jih podpirajo tudi njegovi volivci. Žal pa je ravno Golobova vlada po besedah dr. Kebra že dokazala, da »nima dovolj posluha za državljane«. Podpora slednjih zakonu in uzakonitvi pomoči pri končanju življenja pa nezadržno raste že deset let. »Gre za interes vseh državljano­v – ne glede na to, ali bodo pravico iz zakona izkoristil­i ali ne,« zatrjuje Keber in dodaja, kako »na stotine ljudi trpi neznosne muke, ki jih niti sodobna medicina s paliativno oskrbo ne more odpraviti«.

V prid morebitni Golobovi podpori zakonu pa vendar govori dejstvo, da je »zakon brez dvoma reformni«, poudarja Pribac, saj »strah pred trpljenjem zadeva slehernega«.

Predolgo molk o trpečem umiranju

Še desetletje nazaj je bilo, se spominja Pleterski, »nespodobno omenjati trpeče umiranje, kaj šele pomoč pri tem«: »Zdaj ljudje vedo, da je to problem in tudi, da ga je mogoče rešiti«.

Poleg tega je v zakonu – tako Pleterski – toliko varovalk kot v nobenem drugem. Ne samo, da zakon uveljavlja pacientovo voljo, v največji možni meri preprečuje tudi zlorabe, so prepričani njegovi avtorji.

Tudi zdravstven­im delavcem, ki ga ne podpirajo in ki pri pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja ne bi želeli sodelovati, omogoča pravico do ugovora vesti. V zvezi z njimi je zlasti kritičen dr. Keber. Sklicevanj­e na »starodavno etično zavezo«, ki izhaja iz premise »ne ubijaj, ampak zdravi«, je za zdravnike po njegovem »velika moralna ovira«: »Tudi smrt je sestavni del življenja in dolžnost zdravnika je, da omili trpljenje umirajočih.« Kar v bistvu v primerih paliativne sedacije počnejo že zdaj.

Strokovni ugovori različnih zdravniški­h skupin tudi po mnenju Andreja Pleterskeg­a pomenijo le »slabo branje zakona«, razprave o domnevnih določilih v zakonu pa »nerazumeva­nje (pod)zakonskih aktov«.

Lahko tudi brez psihiatra v zadnjih trenutkih

V postopkih, ki zakon o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja čakajo v prihodnje, so avtorji pripravlje­ni sprejeti vse predloge, s katerimi bi še lahko izboljšali postopek – kot denimo, da pri izvedbi pomoči ni nujna prisotnost psihiatra, pravi Pleterski, ki v prvi obravnavi v parlamentu pričakuje »glasovanje na individual­ni ravni«, medtem ko bi morali v končni fazi o zakonu po mnenju avtorjev pravzaprav »odločati volivci na referendum­u, kajti državljank­e in državljani Slovenije pričakujej­o, da se bodo o tem lahko izrekli«.

Zlasti koalicijsk­i poslanci naj jim to omogočijo, pozivajo avtorji zakona, ki ga glede na opravljeno javnomnenj­sko anketo podpira 79,5 odstotka volivcev Gibanja Svoboda, 85,7 odstotka volivcev Levice in 70,6 odstotka volivcev Socialnih demokratov.

Zato bo, dodajajo, izglasovan­je sprejemlji­vosti zakona v prvi obravnavi »potrditev volje državljank in državljano­v«, samo sprejetje zakona pa bi Slovenijo uvrstilo v skupino naprednih držav, kjer je pomoč pri svobodnem končanju življenja že uzakonjena. Slovenija bi to storila kot prva država nekdanje Vzhodne Evrope.

Nasprotno bo zavrnitev predloga zakona »izdaja volje ljudi«.

Zakon za zdravstven­e delavce uvaja novo storitev »pomoč pri prostovolj­nem končanju življenja«, pri kateri pa lahko uporabijo ugovor vesti.

Brigita Skela Savič

• V parlament prvič prihaja zakon o pomoči pri prostovolj­nem končanju življenja.

• Morebitna zavrnitev bi zakon zapečatila za dolga leta.

• Večina državljano­v želi o njem odločati na referendum­u.

 ?? Foto Voranc Vogel ?? Še desetletje nazaj je bilo nespodobno omenjati trpeče umiranje, kaj šele pomoč pri tem.
Foto Voranc Vogel Še desetletje nazaj je bilo nespodobno omenjati trpeče umiranje, kaj šele pomoč pri tem.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia