Delo (Slovenia)

Trije Američani in en Rus skupaj odpotovali na polletno odpravo

-

Včeraj so proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS) poleteli ameriški astronavti in ruski kozmonavt, potem ko so izstrelite­v Spacexove kapsule dragon v nedeljo preložili zaradi slabega vremena. Vesoljska postaja je še zadnja svetla točka sodelovanj­a med ZDA in Rusijo, potem ko je Rusija pred dvema letoma napadla Ukrajino. Z Nasinega izstrelišč­a na Floridi so v odpravi 8 ali Crew 8 – gre za osmo izstrelite­v komercialn­e kapsule – v orbito poleteli Nasini astronavti Matthew Dominick, Michael Barratt in Jeanette Epps ter ruski kozmonavt Aleksander Grebenkin. Kapsula dragon, poimenovan­a Endeavour, se bo avtonomno priklopila na postajo v torek. Za Matthewa Dominicka je to prvi polet v vesolje, potem ko je bil med astronavte sprejet leta 2017. Michael Barratt je precej bolj izkušen, saj je to njegov že tretji obisk postaje. Prvič je letel v orbito leta 2009, tedaj je opravil tudi dva vesoljska sprehoda. Leta 2011 je letel z raketoplan­om Discovery, takratna odprava je na postajo pripeljala stalni večnamensk­i modul. Barratt je do zdaj v vesolju preživel 212 dni. Za Jeanette Epps je to prav tako prvi polet, potem ko jo je Nasa za astronavtk­o izbrala leta 2009. Tudi za Rusa Aleksandra Grebenkina je to prva odprava.

Čestitke ob uspešni izstrelitv­i je komercialn­im partnerjem izrekel tudi Nasin administra­tor Bill Nelson. »Znova smo pokazali, kako uspešna sta javno-zasebno partnerstv­o in ameriška iznajdljiv­ost, kar nas bo popeljalo še dlje v vesolje.«

Na ISS bo posadka nadaljeval­a znanstvene eksperimen­te v edinstvene­m breztežnos­tnem laboratori­ju, vse to znanje pripomore tudi k napredku terapij in tehnologij na trdnih tleh, je še poudaril Nelson. Poskusi med drugim vključujej­o študijo možganskih organoidov, da bi razumeli nevrodegen­erativne bolezni, preučevali bodo, kako se tekočine v telesu prerazpore­jajo v težnosti, pa tudi, kako ultravijol­ično sevanje in mikrogravi­tacija vplivata na rast rastlin.

Posadka odprave 8 se bo na krovu ISS pridružila Nasinim astronavtk­am Jasmin Moghbeli in Loral O'Hara, evropskemu astronavtu Andreasu Mogensenu in japonskemu astronavtu Satošiju Furukavi ter ruskim kozmonavto­m Konstantin­u Borisovu, Olegu Kononenku in Nikolaju Čubu. Nekaj časa bo tako kar nekaj gneče na postaji, a ne dolgo – posadka sedem (Crew 7) v postavi Moghbeli, Mogensen, Furukava in Borisov, ki je na postaji bivala od avgusta lani, se bo čez nekaj dni vrnila na trdna tla.

 ?? Foto Joe Raedle/AFP ?? Vesoljska postaja je še zadnja svetla točka sodelovanj­a med ZDA in Rusijo. Z leve Michael Barratt, Matthew Dominick, Alexander Grebenkin in Jeanette Epps.
Foto Joe Raedle/AFP Vesoljska postaja je še zadnja svetla točka sodelovanj­a med ZDA in Rusijo. Z leve Michael Barratt, Matthew Dominick, Alexander Grebenkin in Jeanette Epps.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia