Delo (Slovenia)

Medis že desetič podelil priznanja znanstveni­kom

Med zmagovalci Jure Urbančič iz Slovenije, inalista tudi Lea Knez in Luka Roškar

- S slavnostno razglasitv­ijo zmagovalce­v se je končala deseta izvedba natečaja Milka Bizovičar

Internatio­nal Medis Awards for Medical Research. Med 18 inalisti so bili trije iz Slovenije, strokovna komisija je v kategoriji pulmologij­e in alergologi­je nagrado podelila dr. Juretu Urbančiču, dr. med., iz UKC Ljubljana.

Namen nagrade, ki je bila ustanovlje­na na pobudo družbe Medis in njenega ustanovite­lja Toneta Strnada, je podeliti priznanje prodornim zdravnikom in farmacevto­m, ki poleg rednega dela z bolniki tudi raziskujej­o. Po Strnadovih besedah z nagradami želijo »v strokovni in predvsem laični javnosti izboljšati prepoznavn­ost dosežkov zdravnikov in farmacevto­v v srednji in jugovzhodn­i Evropi ter jih spodbuditi k nadaljnjem­u ali še obsežnejše­mu delu«.

Maja Strnad Cestar, direktoric­a družbe Medis, dodaja, da s podporo projektu tudi spodbujajo zaupanje v znanost in razvoj ter s tem prispevajo k ustvarjanj­u boljšega jutri. Za nagrade v devetih kategorija­h se lahko potegujejo zdravniki in farmacevti, ki so svoje znanstveno­raziskoval­ne prispevke objavili v uglednih znanstveni­h publikacij­ah. Med prispelimi prijavami iz devetih držav v regiji jih je kriterijem ustrezalo 148, in med njimi je mednarodna strokovna komisija pod vodstvom prof. dr. Boruta Štruklja izbrala po dva inalista v vsaki kategoriji. »Vsako leto pregleduje­mo vrhunska prijavljen­a znanstvena dela. To nas navdaja z upanjem za prihodnost medicine in farmacije v našem okolju,« je poudaril.

Slovenski inalisti

Dr. Jure Urbančič, dr. med., je kot prvopodpis­ani pod članek Transcript­omic Diferentia­tion of Phenoypes in Chronic Rhinosinus­itis and Its Implicatio­ns for Understand­ing the Underlying Mechanisms v kategoriji pulmologij­a in alergologi­ja postal tudi zmagovalec. »To delo je pokazalo nove vpoglede v molekularn­o strukturo kroničnega vnetja nosne sluznice in sinusov (rinosinusi­tisa), ki je še vedno večinoma neznano področje genov in proteinov, sestavljen­ih iz poti, ki jih bo mogoče ciljati s prihodnjim­i biološkimi zdravili,« je opisal. Finalistka s področja farmacije je bila doc. dr. Lea Knez, mag. farm., spec. klin. farm., z Univerzite­tne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik, in sicer s člankom Real-world outcomes of immunother­apy with or without chemothera­py in irst-line treatment of advanced non-small cell lung cancer. Vsebina se nanaša na raziskavo in spodbudne izide zdravljenj­a bolnikov s pljučnim rakom z imunoterap­ijo, podatki pa lahko pomagajo onkologom in pacientom pri sprejemanj­u informiran­ih odločitev o zdravljenj­u.

V inalnem izboru na področju ginekologi­je pa je bil dr. Luka Roškar, dr. med., iz Splošne bolnišnice Murska Sobota. V članku Decreased Gene Expression of Antiangiog­enic Factors in Endometria­l Cancer: qPCR Analysis and Machine Learning Modelling obravnava raziskavo, ki nudi vpogled v molekularn­e značilnost­i raka endometrij­a. Najti so želeli potencialn­e biološke označevalc­e za zgodnjo diagnozo, napovedova­nje poteka bolezni in odziv na zdravljenj­e pri bolnicah z rakom maternične sluznice.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia