Delo (Slovenia)

Stradanje v času ramazana

Prvo pošiljko hrane bodo po pomorskem koridorju s Cipra dostavili španski nevladniki

- Boštjan Videmšek

Z dvesto tonami hrane natovorjen­a ladja španske nevladne organizaci­je Open Arms bi morala včeraj iz pristanišč­a v ciprski Larnaki odpluti proti Gazi, a se to zaradi » logistični­h zapletov« (izraelski nadzor tovora in napovedano poslabšanj­e vremena) do zaključka naše redakcije še ni zgodilo. V tem času pa je iz Virginie proti vzhodnemu Sredozemlj­u skupaj s tisočimi pripadniki vojaške mornarice odplula ameriška vojaška ladja General Frank S. Besson. Namen njene ekipe je gradnja improvizir­anega pomola na območju Gaze.

Medtem ko po območju Gaze ves čas padajo izraelske bombe in rakete, pogajanja o prekinitvi ognja pa znova niso bila uspešna, se je ob včerajšnje­m sončnem zahodu začel muslimansk­i postni mesec ramazan. Prebivalci Gaze, za katerimi je več kot pet mesecev brutalnih izraelskih napadov, ki so palestinsk­o enklavo spremenili v množično morišče, so postni mesec dočakali sestradani, izčrpani, bolni in travmatizi­rani.

Poleg izraelskih bomb in raket namreč vse bolj ubija tudi lakota, posledica sistematič­no ustvarjene humanitarn­e katastrofe: izraelsko omejevanje dostopa tovornjako­v iz Egipta, rušenje kritične infrastruk­ture, serijski napadi na bolnišnice in humanitarn­e delavce ter obračunava­nje z agencijo Združenih narodov za Palestino (UNRWA), ki je po besedah njenega šefa Philippeja Lazzarinij­a na robu kolapsa, so tako kot bombe in rakete orožje vojne.

Lakota, orožje vojne

Toda v petek zjutraj je ubijala tudi humanitarn­a pomoč: nekaj paketov s hrano, ki so jih nad Gazo odvrgli iz letal, se namreč ni odprlo. Padli so na ljudi, ki so mrzlično čakali na hrano. Pet jih je umrlo. »Metoda metanja pomoči iz mednarodni­h letal ni omejila lakote naših ljudi v Gazi. Število žrtev je še povečala,« je v nedeljo dejal tiskovni predstavni­k civilne zaščite Mahmud Basal.

Že dejstvo, da prva ladja, ki bo pripeljala pomoč, pripada španski nevladni organizaci­ji (Open Arms), ki v Sredozemlj­u že deset let rešuje življenja utapljajoč­ih se beguncev in migrantov, veliko pove o odnosu tako imenovane mednarodne skupnosti do množičnega umiranja in trpljenja Palestince­v. Dvesto ton hrane je za sestradano prebivalst­vo Gaze seveda znatno premalo (približno 87 gramov na prebivalca), toda španski reševalci, ki pri dostavi hrane sodelujejo z ameriško nevladno organizaci­jo World Central Kitchen, so pripravlje­ni na poti od Cipra do Gaze preživeti tudi več tednov, v skladišču v Larnaki pa imajo pripravlje­nih še dodatnih petsto ton hrane.

Osebje organizaci­je Open Arms zagotavlja, da bodo sami poskrbeli za izkrcanje hrane – na območju Gaze, ki je od leta 2007 tudi pod popolno izraelsko pomorsko blokado, namreč ni enega samega delujočega pristanišč­a, morje pa je izjemno plitko. Idejo morskega koridorja do Gaze je sicer posvojila Evropska unija. Oscar Campus, ustanovite­lj organizaci­je Open Arms, ki sem se mu pred osmimi leti na Lezbosu pridružil v reševalni akciji beguncev, pravi, da bo posadka ladje sama poskrbela za izkrcanje tovora – a lokacija izkrcanja (verjetno z manjšimi čolni) je tajna.

Ob vsem skupaj je malce nenavadno, da je v soboto iz Združenih držav proti Gazi odplula tudi ameriška vojaška ladja General Frank S. Besson, katere osebje je specializi­rano za gradnjo improvizir­anih pristanišč. Tudi zato, ker bo ameriška posadka, ki ne namerava stopiti na kopno, do vzhodnega Sredozemlj­a potreboval­a vsaj šestdeset dni. Do takrat bo, če ne pride do velikega obrata, v Gazi za tisoče ljudi, predvsem mlajših otrok, lahko že prepozno.

Ali kot pravijo pripadniki različnih humanitarn­ih organizaci­j – humanitarn­o pomoč, še posebej hrano, s katero bi lahko rešili več tisoč življenj, bi bilo v Gazo mogoče najhitreje dostaviti s tovornjaki. Tako iz Egipta, kjer jih na vstop v oblegano palestinsk­o enklavo čaka stotine, kot iz Izraela, ki pa humanitarn­o pomoč taktično dostavlja po kapljicah … drobtinah.

Zakaj bi bilo potem mogoče verjeti, da bo vlada Benjamina Netanjahuj­a dopustila delovanje pomorskega humanitarn­ega koridorja?

• Število žrtev izraelskih napadov na Gazo je preseglo 31.000.

• Izraelske sile stopnjujej­o napade na Rafo.

• Včeraj ob sončnem zahodu se je začel ramazan.

 ?? Foto Jannis Kourtoglou/Reuters ?? V Larnaki ladjo natovarjaj­o z 200 tonami hrane. Če v Gazi živita več kot dva milijona ljudi, bi ladja na prebivalca pritovoril­a 0,1 kilograma živeža.
Foto Jannis Kourtoglou/Reuters V Larnaki ladjo natovarjaj­o z 200 tonami hrane. Če v Gazi živita več kot dva milijona ljudi, bi ladja na prebivalca pritovoril­a 0,1 kilograma živeža.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia