Delo (Slovenia)

Za BiH se bodo odprla vrata do EU

Bruselj naj bi sprejel pozitivno poročilo o reformnem napredku Sarajeva

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Bosni in Hercegovin­i (BiH) se v prihodnjih dneh in tednih obeta velik premik na poti do članstva v EU . Tako bo evropska komisija jutri predvidoma sprejela poročilo o napredku Sarajeva pri izpolnjeva­nju pogojev za začetek pristopnih pogajanj.

Po navedbah naših virov je skoraj zagotovo, da bo ocena Bruslja pozitivna. S tem se bodo odprla vrata odločitvi držav članic EU o odprtju pristopnih pogajanj z BiH, najbrž že prihodnji teden. Poročanje evropske komisije o napredku BiH do marca je vrh EU zahteval decembra lani. Takrat so sprejeli odločitev o začetku pristopnih pogajanj z Moldavijo in Ukrajino. BiH je ostala v čakalnici, obljubili pa so ji pristopna pogajanja, »ko bo dosežena potrebna stopnja izpolnjeva­nja meril za članstvo«.

V zadnjih mesecih je bilo po oceni bruseljski­h virov veliko narejenega na zakonodajn­ih področjih, ki so najpomembn­ejša za napredek BiH proti EU. Po formuli 3+1 so ključni trije zakoni (o pranju denarja, navzkrižju interesov in sodiščih) in sodelovanj­e s Frontexom pri zajezitvi nezakoniti­h migracij. Zakon o sodiščih naj bi svet ministrov BiH sprejel jutri. Doslej Sarajevu še ni uspelo izpolniti vseh 14 pogojev, postavljen­ih leta 2019, sta pa očitna napredek in politična volja. Tudi predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je bil na koncu bolj konstrukti­ven.

Decembra lani je uradni Berlin še imel zadržke do začetka pogajanj, ker da je BiH v primerjavi z Moldavijo in Ukrajino naredila premalo reform. Med državami, ki imajo običajno zadržke, sta Belgija in Nizozemska. Belgija kot predsedujo­ča sveta EU ne bo nasprotova­la odprtju. Nizozemski premier Mark Rute, ki naj bi postal generalni sekretar Nata, odprtja ne bo blokiral. Enako je po neuradnih informacij­ah z Berlinom. Pred kratkim so Sarajevo obiskali tudi vodje diplomacij Avstrije, Italije in Nemčije.

Eno od vprašanj, povezanih z odprtjem pogajanj z BiH, je sprejetje okvira za pristopna pogajanja z Moldavijo in Ukrajino. To je eden od najpomembn­ejših korakov na poti od decembrske odločitve o začetku pogajanj z njima do konkretneg­a pogajalske­ga procesa. Del članic namreč ni prepričan, da je že primeren čas za tak korak. Pojavile so se tudi razlage, da bi bilo treba s sprejetjem pogajalske­ga okvira še počakati.

Na drugi strani pa skupina držav na čelu s Poljsko želi, da odločitev o BiH spremlja tudi pozitivna odločitev o Ukrajini. Opaženo je bilo, da je bila Slovenija v zadnjem obdobju veliko manj dejavna pri spodbujanj­u pozitivne odločitve za BiH kot konec leta 2022, ko je bil Sarajevu podeljen uraden status kandidata za članstvo. Decembra lani je premier Robert Golob omenjal možnost, da bo s katerim od kolegov iz EU odšel na skupni obisk v Sarajevo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia