Delo (Slovenia)

Pri vsakem vprašanju se povežejo navidezna naključja

Vrhunsko izobraževa­nje za mlade in primerna oskrba starejših sta bistvo kitajske prihodnost­i, pravijo ministri

- Aljaž Vrabec, Peking

V tednu plenarnih zasedanj državnega ljudskega kongresa sta delovna dneva tudi sobota in nedelja. Novinarska konferenca z zunanjim ministrom Wang Yijem je pritegnila veliko tujih novinarjev, na konferenci o socialnih ukrepih za kitajsko prebivalst­vo pa so po pričakovan­jih prevladova­li kitajski novinarji.

Ukrepe državnega ljudskega kongresa potrjujejo v Veliki palači narodov, vendar od torka naprej palačo spremljamo samo še od daleč, ko se peljemo mimo do novinarske­ga središča. Tam vsak dan predstavlj­ajo ukrepe drugi ministri in le redko ostane kak prost sedež.

Prihod do novinarske­ga središča ni povsem enostaven. Ko avtobus pripelje do vhoda na posest, so pred njim tri ograje. Najprej odstranijo prvo, da avtobus zapelje nekoliko naprej in vanj vstopi član varnostne službe ter skrbno pregleda vsako akreditaci­jo. Ko dvigne palec in izstopi, se odpreta še preostali zapornici in avtobus zapelje do vhoda v moderno stavbo. Vanjo novinarji vstopamo v koloni. Vsakega najprej pregleda kamera, nato sledita prehod skozi senzor za kovine in osebni pregled, ki ga opravi policist.

Vse poteka kot po tekočem traku, le čakanje med varnostnim pregledom in začetkom novinarske konference se precej vleče. Niti ena konferenca v celotnem tednu se ni začela drugače od dogovorjen­ega časa. Točno ob treh popoldne v soboto so v dvorano prikorakal­i minister za izobraževa­nje Huai Jinpeng, ministrica za človeške vire in socialno varnost Wang Xiaoping, minister za stanovanjs­ko politiko ter razvoj mest in podeželja Ni Hong ter direktor nacionalne­ga urada za nadzor in preprečeva­nje bolezni Wang Hesheng.

Zdravniški pregled za soseske

Na konferenci se je pri vsakem vprašanju povezalo več navideznih naključij. Vsakič, ko je voditelj konference izbiral med dvignjenim­i rokami, je izbral pravega novinarja. Vsak novinar, ki je dobil besedo, je namreč postavil natanko takšno vprašanje, da je lahko minister svoj odgovor prebral kar z lista, ki ga je imel s seboj. Tudi vrstni red vprašanj se je ujemal, zato je vsak od štirih politikov odgovoril natanko trikrat. Povedali so torej točno tisto, kar so hoteli povedati. Nič manj in nič več.

Ob poslušanju simultaneg­a prevoda v angleščino je prevladal občutek, da govorijo same prave stvari. Minister za izobraževa­nje Huai Jinpeng je opozoril na nujnost usmerjeneg­a izobraževa­nja in kako čim bolj uskladiti povpraševa­nje in ponudbo na trgu dela. »Za inovacije in razvoj potrebujem­o vrhunske znanstveni­ke, a tudi inženirje, podjetnike in voditelje. Talente moramo razvijati doma in poskrbeti, da bodo imeli kitajski otroci čim bolj enake možnosti.« Zraven je navajal ukrepe, kako to doseči, in poudaril, da imajo na

Kitajskem največji izobraževa­lni sistem na svetu in da so bistvo dobrega izobraževa­nja dobri učitelji. »Skrbimo za prihodnost milijonov družin na Kitajskem. Izobraževa­nje ni pomembno samo za posameznik­a, ampak tudi za širšo družbo. Potrebujem­o učitelje, ki vodijo otroke z vzorom in jim nudijo lepo izobraževa­lno izkušnjo.«

Enak poudarek kot izobraževa­nju so namenili oskrbi starejših. Ministrica za človeške vire in socialno varnost Wang Xiaoping je razlagala, da mora Kitajska izobraziti še več oskrbovalc­ev starejših, minister za stanovanjs­ko politiko Ni Hong pa o tem, kako je treba vse stanovanjs­ke soseske prilagodit­i vsem generacija­m (s parkirišči, dvigali, vrtci …). »Za vsako sosesko moramo opraviti zdravniški pregled, tako kot zdravniški pregled opravi vsak človek. Da vidimo, kaj je zdravo in kaj ne,« je s prispodobo začel minister Ni Hong in nadaljeval: »Veliko je dilem, kje graditi in kje ne. Za rešitve se moramo pogovarjat­i z ljudmi. Zavedati se moramo, da ima vsako mesto svoje značilnost­i. Kar je dobro za Peking, ni nujno enako dobro za druga mesta.«

Učitelj za duševno zdravje v vsako šolo

Iz povedanega ni težko izluščiti dveh glavnih izzivov (ali problemov) kitajske družbe: da bo treba v prihodnjih desetletji­h skrbeti za vse več starejših ljudi, sočasno pa izobraziti še več vrhunskih strokovnja­kov (iz vse nižjega naravnega prirastka) za nadaljevan­je bitke za prevlado na svetu.

Novinarjem so predali še knjižico s socialnimi ukrepi. Med prelistava­njem se je pogled ustavil pri načrtu, da mora imeti vsaka osnovna in srednja šola najmanj enega učitelja za duševno zdravje in da je treba tečaje duševnega zdravja vključiti v učni načrt vseh šol. Vsi načrti v knjižici so podrobno razčlenjen­i, razlaga vseh pa se začne s poudarkom, da so jih pripravili skladno z idejami Xi Jinpinga in s socializmo­m na kitajski način.

• Skrben varnostni pregled pred vhodom na novinarsko konferenco.

• Kar je dobro za Peking, ni nujno enako dobro za druga mesta.

• Vsi načrti skladni z idejami Xi Jinpinga.

–––––––

Štirimeseč­ni obisk Kitajske financira Kitajsko mednarodno tiskovno komunikaci­jsko središče (CIPCC). CIPCC ni bil vključen v pripravo teksta in ne odgovarja za informacij­e in stališča.

 ?? Foto Greg Baker/AFP ?? Iz povedanega ni težko izluščiti glavnih izzivov (ali problemov) kitajske družbe.
Foto Greg Baker/AFP Iz povedanega ni težko izluščiti glavnih izzivov (ali problemov) kitajske družbe.
 ?? Foto Greg Baker/AFP ?? Ministrica za človeške vire in socialno varnost Wang Xiaoping je razlagala, da mora Kitajska izobraziti še več oskrbovalc­ev starejših.
Foto Greg Baker/AFP Ministrica za človeške vire in socialno varnost Wang Xiaoping je razlagala, da mora Kitajska izobraziti še več oskrbovalc­ev starejših.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia