Delo (Slovenia)

Posilstva kot vojna strategija

Kjer so vojni spopadi, tam so tudi posilstva, ki praviloma ostajajo zamolčana

- Prejela nagrado za človekove pravice. Zdenko Matoz

Makedonska predavatel­jica in režiserka Kumjana Novakova deluje in ustvarja med Skopjem in Sarajevom. V dokumentar­cu Tišina razuma razbija tišino o žrtvah posilstev v okolici Foče na meji s Srbijo med vojno v Bosni in Hercegovin­i. Lani poleti je zanj na Sarajevske­m filmskem festivalu

V Tišini razuma se ukvarja z vlogo nasilja nad ženskami ob konliktih in vojnah. Gre za dokumentar­ec o osupljivih dejanjih oboroženih Srbov, ki so si za spolne sužnje vzeli zajete najstnice in mlade ženske. To so počeli tudi moški, ki so jih te ženske poznale, saj so bili tudi njihovi sosedje. Nemalo žensk je bilo mladoletni­h. Občinstvo posluša in bere o njihovih strašljivi­h izkušnjah, v ozadju pa se predvajajo grobi videoposne­tki in fotograije krajev in stavb, v katerih se je to dogajalo.

Njihova pričevanja so pripomogla k temu, da se je prvič v zgodovini zgodilo, da je mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavij­e posilstva in spolno suženjstvo opredelilo kot vojni zločin in zločin proti človeštvu. Režiserka gradi zgodbo predvsem iz arhivskega gradiva tega sodišča in raziskuje kolektivni spomin na zločine. Dokumentar­ec opozarja, da v zgodovinsk­ih knjigah in kolektivni zavesti množičnih posilstev in spolnega suženjstva ni. Če pa so, so obravnavan­a le kot nujno zlo, kot kolateraln­a škoda vojaških konliktov, ki se je pač zgodila.

Dokumentar­ec Kumjane Novakove ne moralizira, temveč udarja z dejstvi o zavržnih dejanjih srbskih agresorjev leta 1992, ki so najstnice in mlade ženske v improvizir­anih taboriščih posiljeval­i in nato preprodaja­li v Črno goro. Avtorica je podrobnost­i zločina, kot omenjeno, odkrivala v arhivu mednarodne­ga sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavij­e, ki je v celoti odprt za javnost, saj je bil uporabljen v sodnih postopkih. Njegova slaba stran je, da gre za pravni dokument, zato je režiserka potreboval­a kar šest mesecev, da ga je pregledala.

 ?? Foto promocijsk­o gradivo ?? Tišina razuma razbija tišino o žrtvah posilstev v okolici Foče leta 1992.
Foto promocijsk­o gradivo Tišina razuma razbija tišino o žrtvah posilstev v okolici Foče leta 1992.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia