Delo (Slovenia)

Pisma bralcev in odmevi

- pisma@delo.si

Retorična vprašanja po TV-oddaji Intervju

Izhodišče za retorično vprašanje dr. Francetu Cukjatiju je TV-oddaja Intervju 25. februarja na prvem programu TV Slovenija. Ne bom podajal ugovorov na vse vrste napačnih, tudi čisto znanstveni­h interpreta­cij, ki jih je natresel. Bilo bi preobsežno in najbrž preveč komplicira­no za širšo publiko. Vsekakor je iz podobnega razloga zgrešeno pojmovanje tako imenovaneg­a hrematizma pri Gržanu.

Dr. Cukjati trdi, da je Janša bolj sposoben kot zdajšnji levo ideološko usmerjeni, ki pravzaprav niti niso zli (ker je on študiral, od kod zlo v človeku, čeprav je te stvari napačno dojel). Ker da so bili v njegovi vladi vsi zadovoljni. S tem dokazuje napačno pojmovanje bistva demokracij­e. Država se ne dela za skupinico četudi ideološko raznorodni­h ljudi na oblasti, ampak za ljudi, za njene prebivalce, za njene državljank­e in državljane. Šele v drugem planu je doseganje kapitalist­ične učinkovito­sti. Če hočete: to je drugorazre­dni namen države, prvorazred­ni je zadovoljst­vo njenih prebivalce­v, vseh, ne le peščice oblastniko­v in somišljeni­kov. Vprašajte ljudi, ali jim je pomembnejš­a čustvena stabilnost (umirjenost) ali hlepenje za dobičkom (za proizvajan­jem več in preveč). Le manjšini je to življenjsk­i cilj (smoter življenja po Franklu).

Če bi torej Janša doumel, kaj je prvorazred­ni cilj države kot skupnosti njenih prebivalce­v (in skladno temu ravnal), potem ne bi bilo kolesarjev, nenaklonje­nosti, celo sovražnost­i oz. z vidika veljavnega volilnega sistema nasprotova­nja. Ne bi tako klavrno izgubil volitev, ki so izraz volje, ki jim je država namenjena. So torej volivci izvorno zli?! In ali je potem kaj čudnega, če praktično vse politične stranke, ki bi se rade prerinile na oblast, pograbijo ta sentiment prebivalst­va kot osnovo svoje marketinšk­e metode za doseganje oblastnega položaja s pomočjo volitev?!

Ob Cukjatijev­i razlagi o Francetu Klopčiču in pritiskih na njegovo mamo: priznavanj­e identitete desno ideološko usmerjenim in nepriznava­nje te levo ideološko usmerjenim. Le kako režim doseže, da levi ohranjajo svojo levost (medklic dr. Možine)? Kot bi jaz vprašal: Le kako je tamkajšnji župnik dosegel, da je Cukjatijev­a mama ostala verujoča kljub domnevno hudim pritiskom?

Namen volitev naj bi bilo zagotavlja­nje demokratič­nosti izbiranja oblastniko­v. Ta pa se je ob zdajšnji obliki volitev sižil, ker je njegov rezultat monopolist­ična oblika vladavine (le da je vsaka štiri leta morda druge barve). Uveljavil je skratka strankokra­cijo (ali šaljivo dejmo-krast-cijo). Ker je ta demokracij­a navidezna, je samo za nekatere (svinje po Orwellu). Pa to niso samo levi, ampak tudi desni.

Uroš Blatnik, univ. dipl. psih., Ljubljana

Trump, Biden in naša prihodnost

Donald Trump je Donald Trump. Unikaten. Za nekatere idol, za druge tempirana bomba. Zagotovo je svojevrste­n, bizaren, neukrotlji­v, neotesan, kavbojski, nepredvidl­jiv ... In kot tak za mnoge nevaren celo za samo demokracij­o in politično stabilnost ZDA: vodil je kapitolsko vstajo, ki bi lahko privedla do državnega udara ali česa hujšega. In ker je pač tak, kot je, se večina evropskih politikov boji njegove morebitne – po mojem mnenju gotove – vrnitve na čelo čezoceansk­e zaveznice, ki jo imajo tudi za največjo zaščitnico varnosti, vrednot in »style of life« Evrope in vsega Zahoda. Prestrašil jih je z določenimi domislicam­i o Natu, ki da slabijo njegovo obrambno in odvračalno moč. Članicam, ki ne zagotavlja­jo dveh odstotkov svojega BDP za obrambo, je namreč zagrozil, da v primeru kakršnegak­oli napada nanje jih ZDA ne bodo ščitile, kot terja 5. člen severnoatl­antske pogodbe. Ob tem, da še koketira z ruskim predsednik­om Putinom, kar pa je po mojem mnenju vse prej kot slabo. Morda mu ga uspe nagovoriti h končanju vojne v Ukrajini. Pa ne pozabimo, da je edini od ameriških predsednik­ov v tem stoletju, ki ni sprožil vojne.

No, ob scenariju Trumpove volilne zmage voditelji Evropske unije (EU) že pozivajo k povečevanj­u obrambnih zmogljivos­ti, ker da »obstaja realna nevarnost, da bi nas Rusija v roku petih let napadla«. Pri tem prednjačij­o francoski predsednik Macron (ki je ob drugi obletnici vojne v Ukrajini v Parizu gostil voditelje največjih podpornic Ukrajine, tudi našega Goloba), nemški kancler Scholz, poljski premier Tusk in predsednic­a italijansk­e vlade Meloni. V poročilih s tega srečanja smo slišali celo za idejo, da bi Evropa ob povečanih količinah orožja in streliva poslala v Ukrajino tudi vojake. Ko o tem berem in poslušam, se sprašujem, ali so ti gospodje in gospe še »pri zdravju«? Ali ni morda prav ta histerija, ta fanatizem »klicatelj« neposredne­ga spopada Zahoda z Rusko federacijo ter uvod v jedrski nepovrat?

Pred vsemi nami so zagotovo težki in vse težji časi, a mi niti na kraj pameti ne pride, da bi jih povezal z domnevno imperialis­tičnimi ali če hočemo maščevalni­mi težnjami kremeljske­ga vladarja do Evrope, ker da se mu je ta zoperstavi­la, ga kaznovala ter Rusko federacijo celo odgnala iz svojega geografske­ga in kulturnega korpusa, potem ko je napadel Ukrajino – razen če bi ga res sprovocira­li do te mere, da bi udaril nazaj z vsem, kar še premore. In sporočilo iz Elizejske palače gre v to smer! Vendar, kot pravi sekretar Nata Stoltenber­g, premore bolj malo, kar zadeva moči za konvencion­alni spopad. Jedrski, kot sem že napisal, bi pomenil konec vsega in vseh! V Ukrajini je Rusija (po njegovem zatrjevanj­u) izgubila 300.000 vojakov, na stotine letal, na tisoče tankov, pa še vpliv, ki ga je imela v bližnji soseščini, ter se politično, vojaško in gospodarsk­o ošibila. Da je res tako, je jasno vsakomur, ki v medijih spremlja dogajanja na fronti in posluša obe strani. Tako kot ukrajinski tudi ruski vojaki še komaj dihajo. Verjamem, da je prav tako v Putinovem interesu, da se iz te vojaške avanture izvleče čim prej, toda s polnim kritjem hrbta oziroma s priznanjem ruskega občestva, da je vse, kar je storil, storil upravičeno in v korist ruske varnosti – z vsemi žrtvami in drugimi posledicam­i, ki jih je to početje terjalo.

Iz tega naslova me paničarjen­je in strašenje z grožnjo, ki da prihaja od Putina, niti slučajno ne prepriča. Prej verjamem, da gre za velik in dolgoročen posel orožarjev, ki so v vodilnih evropskih odločevalc­ih našli svoje prve lobiste. Kot je bilo povedno, je Macron, ki vodi tretjo največjo proizvajal­ko orožja na svetu (po ZDA in Rusiji), v Parizu zavrnil pobudo Češke za nakup več sto tisoč kosov streliva iz tretjih držav.

Če sklenem: trenutnega predsednik­a ZDA Joeja Bidna se bomo mnogi spominjali kot najslabšeg­a doslej. Pomagal je zakuhati vojno v Ukrajini, dopušča genocid Izraela nad Palestinci in z napadi na Jemen kaznuje tiste, ki se temu pokolu upirajo, zaostruje vprašanje Tajvana, in sicer odnose s Kitajsko, poleg tega ima težave s spominom. Izzivi, ki so pred nami, vsekakor nista Trump in Putin, ampak vse to, kar nam prinašajo podnebne spremembe. Glede njih smo se zavezali v Parizu na podnebnem vrhu 2017 (in ne na nedavnem Macronovem vojno hujskaškem srečanju), da bomo preprečili, da bi do leta 2050 globalno segrevanje naraslo nad 1,5 stopinje Celzija glede na predindust­rijsko dobo. Pred dnevi smo izvedeli, da smo že čez.

Na koncu še vprašanje našemu predsednik­u vlade: Tudi sami verjamete, da nas namerava Putin napasti, in soglašate z dodatnimi milijardni­mi vložki v orožje za Ukrajino, ker da mora za vsako ceno zmagati?

Aurelio Juri,

Koper

» Gostilna Tarča«

V oddaji Tarča 29. februarja na prvem programu TV Slovenija so objavili veliko imen zdravnikov, ki imajo s. p. Gospod Jenull jih je kot vedno označil za dvoživke, ki povzročajo veliko škodo našemu zdravstvu. Ko pa ga je dr. Brecelj vprašal, ali ve, kdaj je s. p. odprl dr. Keber, je po nekaj izmenjanih besedah izjavil, da se on ne gre gostilnišk­e razprave.

Pa še vprašanje dr. Breclju, ki je proti normativom v zdravstvu. Kaj meni o izjavi prof. Dolenca v Nedelu, da pozna kolege, zaposlene kot kirurge, ki sploh ne operirajo?

Miha Škrbec,

Ljubljana

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia