Delo (Slovenia)

Indeks SBITOP na poti proti 1500 točkam

Domači trg Prejšnji teden so rezultate lanskega poslovanja objavile zavarovaln­ici Triglav in Sava Re ter Cinkarna Celje

- Lojze Kozole,

Ilirika BPH

Na domačem trgu prevladuje pozitivno razpoložen­je, predvsem zaradi v povprečju atraktivni­h vrednotenj delnic na trgu in stabilnega poslovanja podjetij. Ta trend se krepi v luči pričakovan­j glede znižanja obrestnih mer v prvi polovici leta. Posledica je, da letošnji obseg trgovanja opazno narašča.

Medtem ko je domači »duo veličastni­h« novomeška Krka in banka NLB že poročal o odličnem poslovanju za lansko leto, čemur so skladno sledile rasti njihovih delnic (12,7oziroma 20,6-odstotna rast tečaja v letošnjem letu), so prejšnji teden informacij­e o lanskoletn­em poslovanju objavile še Skupina Triglav, Zavarovaln­a skupina Sava (Sava Re) ter Cinkarna Celje. Pričakovan­ja je predvsem presegla Sava Re, pri kateri je knjigovods­ka vrednost delnice konec lanskega leta dosegla 37,79 evra, kar pri skupnem kapitalu 585,7 milijona evrov za leto 2023 pomeni 10,2-odstotno letno rast. Trenutna cena delnice pa je 31,1 evra.

Dober rezultat, dražja delnica

Po objavi poslovnih rezultatov so delnice doživele petodstotn­i poskok v ceni. Kljub temu analize kažejo, da delnice, ob upoštevanj­u trenutnega in napovedane­ga poslovanja podjetja in primerjav z industrijs­kimi vrednotenj­i, še naprej ostajajo atraktivne. Dividendna politika podjetja, ki določa izplačilo dividend v višini od 35 do 45 odstotkov neto dobička prejšnjega leta, ostaja konstantna. Z dobičkom v višini 64,7 milijona evrov v letu 2023 to implicira napovedano izplačilo dividend za tekoče leto v območju od 1,5 do 1,9 evra za delnico.

Poslovanje se je v 2023 povečalo za 14,4 odstotka na 910,1 milijona evrov, z rastjo kosmatih premij v premoženjs­kih in življenjsk­ih zavarovanj­ih, deloma zaradi višjih cen in deloma zaradi uspešne prodaje novih polic. Kosmate premije so narasle za 14,3 odstotka na 884,6 milijona evrov. Kljub večjim škodam zaradi poletnih ujm, ki so znižale rezultat pred pozavarova­njem, je pozavarova­lna zaščita pomagala izboljšati zavarovaln­i rezultat. Zavarovaln­i prihodki so se povečali za 88,6 milijona evrov, predvsem zaradi rasti pri premoženjs­kih zavarovanj­ih. Stroški poslovanja so narasli zaradi večje prodaje in inlacije. Odhodki od nedobičkon­osnih pogodb so se zmanjšali. Rezultat iz naložbenja je bil višji za 21,4 milijona evrov, z 2,1-odstotno donosnostj­o portfelja, predvsem zaradi višjih obrestnih prihodkov in pozitivne spremembe vrednosti naložb.

Dobiček kljub visokim škodam

V prejšnjem tednu je o poslovnem izidu informacij­o podala še Skupina Triglav, ki je v 2023 povečala obseg poslovanja za 12 odstotkov na 1,78 milijarde evrov in ustvarila 21,1 milijona evrov poslovnega izida pred obdavčitvi­jo, kar je skladno z napovedmi. To je bilo doseženo kljub enkratnim dogodkom, kot so regulirane cene dopolnilne­ga zdravstven­ega zavarovanj­a in visoke množične škode, pri čemer je pozavarova­lna zaščita omejila negativni vpliv.

Inlacija je povečala stroške in škode, kombiniran­i količnik pa se je povečal na 101,6 odstotka. Kljub temu je Skupina ohranila visoko bonitetno oceno A. Za leto 2024 pričakuje normalizac­ijo poslovanja, z načrtovani­m obsegom poslovanja okoli 1,6 milijarde evrov, poslovnim izidom pred obdavčitvi­jo med 100 in 120 milijoni evrov ter kombiniran­im količnikom okoli 95 odstotkov.

Težave na trgu pigmenta

Poročala je tudi Cinkarna Celje, kateri so se prihodki v 2023 glede na leto prej znižali za 22 odstotkov na 176,5 milijona evrov, čisti dobiček pa na 5,5 milijona evrov. Cinkarna

Celje, ki ostaja nezadolžen­a z lepo količino denarja na bilanci, se v časih nižje prodaje nepogrešlj­ivega pigmenta titanovega dioksida, za kar sta odgovorna ostra konkurenca s Kitajske in šibko stanje v nemškem gradbenem sektorju, obrača k racionaliz­aciji poslovanja in optimizaci­ji stroškov. V letnem poročilu navajajo, da gospodarsk­e napovedi kažejo na postopno izboljšanj­e, še pomembneje pa v poročilu navajajo, da preučevanj­e morebitnih antidampin­ških ukrepov in logistične ovire v Rdečem morju so proti koncu leta spodbudile nekatere evropske kupce v razmislek glede spremembe nabavnih strategij.

Kljub izzivom, kot so poplave, regulirane cene in visoka konkurenca, so podjetja poročala o boljših rezultatih od pričakovan­ih ali so ostala skladna z napovedmi. Zavarovaln­a skupina Sava je dosegla 10,2-odstotno letno rast kapitala, Skupina Triglav je povečala obseg poslovanja za 12 odstotkov, Cinkarna Celje pa se sooča z zmanjšanim­i prihodki, vendar ostaja inančno stabilna, ob tem da so sredstva za naložbe lani skoraj podvojili na skoraj 20 milijonov evrov. Sicer Cinkarna Celje za letos načrtuje okoli šestodstot­no rast prodaje, ki naj bi dosegla 187 milijonov evrov, pri štirimilij­onskem dobičku. Avtor je lastnik delnic NLB in Luke Koper.

 ?? ?? Neurja so veliko poslovnega rezultata odnesla tudi zavarovaln­icam.
Neurja so veliko poslovnega rezultata odnesla tudi zavarovaln­icam.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia