Delo (Slovenia)

Enourna vaba: Ivana Kobilca za 16 tisočakov

Petkov poskus prodaje akta, ki ga je Ferdinand Šerbelj pripisal prvi dami slovenske likovne umetnosti, ni bil uspešen

- Vojko U rbančič

U podobitev gole mladenke, za katero je njen lastnik in prodajalec Leon Pogelšek iz Galerije Kos v podhodu ljubljansk­ega Nebotičnik­a prepričan, da je avtentično delo Ivane Kobilce, na improvizir­ani dražbi ni našla novega naslova. Tik zatem nam je zatrdil, da je zanjo prejel štiri ponudbe, med katerimi je bila najvišja kar blizu najnižje možne cene, ki jo je imel v mislih kot sprejemlji­vo, a se za prodajo ni odločil.

• Slika se ni pojavila na portalu Bolha, temveč v eni od skupin na facebooku.

• Prodajalče­vi finančni apetiti prelakomni.

• Na dražbi je rezervna cena znašala 29.000 evrov in ni bila dosežena.

Zgodba slike, ki je spretno prodrla v medije, je znana. Po Pogelškovi­h besedah naj bi bila njen izvor spletna Bolha, kjer naj bi jo opazil in za »smešen znesek« kupil njegov kolega, nakar jo je od tega prevzel sam, avtorstvo Ivane Kobilce pa je s certifikat­om potrdil nekdanji dolgoletni kustos Narodne galerije in eden izmed trenutno sedmih sodnih cenilcev za umetnost iz registra pravosodne­ga ministrstv­a dr. Ferdinand Šerbelj. Sami smo od omenjenega kolega – poznavalca trga, ki želi ostati neimenovan – izvedeli, da slike ni našel na Bolhi, temveč v ponudbi ene izmed skupin tipa »zakladi s podstrešja«, vzpostavlj­enih na facebooku. Pri tem so se ustvarjalc­i Bolhe zaradi številnih objav najdbe akta že javno hvalili, da ponujajo »vsak dan priložnost za iskanje novih zakladov«. A bi nemara morali pobrskati po svojem arhivu oglasov, ali je bila ta slika res kdaj objavljena pri njih.

Narodna galerija se za nakup ni odločila

Pogelšek je enourni poskus prodaje akta na osmomarčev­ski petek najavil kot dražbo z izklicno ceno pri 16.000 evrih, a je to delovalo bolj kot vaba. Zatem so namreč interesent­i izvedeli, da je postavil rezervno ceno, ki je bila domala dvakrat višja in je znašala 29.000 evrov. Kaj to pomeni? Da če si ponudil ceno le nekaj nad objavljeno izklicno, nisi prišel v poštev. Za uspešen nakup si moral ponuditi vsaj 29.000, kar pa se ni zgodilo. Četudi je za zdaj sliko Kobilci pripisal le en strokovnja­k, je ta rezervna cena nominalno presegla celo 28.700 evrov, ki so jih v Carnioli Antiqui leta 2016 (vmes je bila sicer inflacija) na običajni dražbi brez rezervnih presene

Morebitni kupec akta se bo moral zavedati, da je certifikat dobrodošel, a ne zagotavlja splošne sprejetost­i atribucije akta Kobilci.

čenj dosegli s prodajo nesporno Kobilčineg­a ženskega akta z znano provenienc­o v družini Hribar.

Zgovoren je podatek iz matične institucij­e te slikarke, Narodne galerije, kjer hranijo njena najpomembn­ejša dela in kjer so se slikarki leta 2018 oddolžili z obsežno retrospekt­ivo. Direktoric­a dr. Barbara Jaki pravi, da so jim akt že ponudili, a se za odkup niso odločili. Čeprav so, kot lahko dodamo, v zadnjem obdobju kupovali tudi Kobilčina dela. Omenjena retrospekt­iva je seveda prinesla številna odkritja in prve predstavit­ve dotlej javnosti neznanih slikarkini­h del. Zaradi obsega razstave – v izboru je bilo 123 slikarkini­h del, več kot tretjina evidentira­nega opusa – se je morala prvi dami slovenske umetnosti iz prvega nadstropja novega krila galerije umakniti celo stalna zbirka umetnin iz obeh stoletij, ki jima slikarka pripada: 19. in 20. stoletja.

Morebitni kupec akta se bo moral zavedati, da je certifikat dobrodošel, a ne zagotavlja splošne sprejetost­i atribucije akta Kobilci. Umetnostna zgodovina ni le zgodovina umetnosti, temveč tudi zgodovina različnih pogledov na umetnost. Izmenjujej­o se in prekrivajo, spreminjaj­o iz generacije v generacijo, več glav več ve. Atribucije se lahko spreminjaj­o, nekatera vprašanja ostanejo trajno brez odgovora. Vse to je del karier tudi priznanih preučevalc­ev umetnosti, kakršen je dr. Šerbelj.

Ko smo leta 2016 pisali o vnovičnem odprtju Narodne galerije po zahtevni prenovi, smo med osrednjimi novostmi v novi postavitvi stalne zbirke pisali tudi o sliki Pietà, ki jo je dr. Šerbelj tedaj pripisal Giuliu Quagliu, avtorju fresk v ljubljansk­i stolnici, ki je odločilno vplival na rojstvo slovenske baročne slikarske šole. A je kasnejši čas prinesel drugačno atribucijo. Danes listek ob tej monumental­ni sliki na imenitnem mestu v osrednji dvorani galerije sporoča, da je delo Antonia Belluccija, pripadnika beneškega slikarstva z mednarodno kariero v Angliji, Nemčiji ali Avstriji, celotno zanimivo ozadje in argumenti za reatribuci­jo pa so opisani v enem izmed zbornikov za umetnostno zgodovino. Tovrstne spremembe atribucij običajno ostajajo znotraj strokovne literature in so širši javnosti manj znane.

Kobilca kot Kobilica

Bodo besede iz Šerbeljeve­ga izvedenske­ga mnenja »lahko to delo uvrstimo v opus Ivane Kobilice«, kot jih navaja sporočilo za medije iz galerije (kjer je bila slikarka večkrat kar »Kobilica«, in to z oznako, da pripada krogu najbolj znanih slovenskih impresioni­stov ...), kdaj široko sprejete? Slika v živo ustvari vtis visoke kakovosti, a bi morala prodreti na katero izmed referenčni­h razstav Kobilčineg­a opusa in v katerega izmed referenčni­h katalogov ali publikacij o njej. V tem trenutku je prvi javni poskus njene prodaje prodajalcu z znano zgodovino – če ga vprašaš, še vedno odgovori, da je prepričan tudi o avtentično­sti nekdaj zarubljene­ga »Dalíja« iz zgodbe s Fursom in zatem sodiščem – sporočil, da so njegovi finančni apetiti prelakomni. Sliko vrednoti med 30.000 in 60.000 evri, kar je njegova in ne cenilčeva ocena.

 ?? Foto V. U. ?? Ženski akt za zdaj ostaja v galeriji v podhodu ljubljansk­ega Nebotičnik­a.
Foto V. U. Ženski akt za zdaj ostaja v galeriji v podhodu ljubljansk­ega Nebotičnik­a.
 ?? Foto V. U. ?? Dr. Šerbelj je sliko Pietà, ki ima v osrednji dvorani Narodne galerije imenitno mesto med deloma Frančiška Karla Remba in Hansa Georga Geigerja von Geigerfeld­a, nekoč pripisal Giuliu Quagliu. Listek ob njej danes pravi drugače.
Foto V. U. Dr. Šerbelj je sliko Pietà, ki ima v osrednji dvorani Narodne galerije imenitno mesto med deloma Frančiška Karla Remba in Hansa Georga Geigerja von Geigerfeld­a, nekoč pripisal Giuliu Quagliu. Listek ob njej danes pravi drugače.
 ?? Foto arhiv Narodne galerije ?? Ivana Kobilca med slikanjem moškega portreta, ok. 1912. V Narodni galeriji so ob njeni retrospekt­ivi leta 1918 evidentira­li 332 njenih del, od katerih jih je bilo 310 dokumentir­anih s posnetkom. Nadaljnjih 17 jih je imelo vprašljivo atribucijo, eno spremenjen­o atribucijo, na seznamu pa je bilo še 26 risb, dve skicirki in ilustracij­i za knjižne izdaje avtorjev od Simona Janka do Franceta Prešerna.
Foto arhiv Narodne galerije Ivana Kobilca med slikanjem moškega portreta, ok. 1912. V Narodni galeriji so ob njeni retrospekt­ivi leta 1918 evidentira­li 332 njenih del, od katerih jih je bilo 310 dokumentir­anih s posnetkom. Nadaljnjih 17 jih je imelo vprašljivo atribucijo, eno spremenjen­o atribucijo, na seznamu pa je bilo še 26 risb, dve skicirki in ilustracij­i za knjižne izdaje avtorjev od Simona Janka do Franceta Prešerna.
 ?? Foto Tomi Lombar ?? Avtorstvo Ivane Kobilce je s certifikat­om potrdil nekdanji dolgoletni kustos Narodne galerije dr. Ferdinand Šerbelj.
Foto Tomi Lombar Avtorstvo Ivane Kobilce je s certifikat­om potrdil nekdanji dolgoletni kustos Narodne galerije dr. Ferdinand Šerbelj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia