Delo (Slovenia)

11. marca v Litvi praznujejo dan neodvisnos­ti

-

1872 V gričem Kalvarija odprli Deželno sadjarsko-vinarsko šolo, ki jo je ustanovil štajerski deželni zbor. Njen prvi ravnatelj je postal nemški agronom Herman Goethe, ki ga je deželni odbor pooblastil, da že pred tem pripravi izobraževa­lni program. Goethe je bil zelo dejaven tudi kot znanstveni­k in organizato­r, saj se je ukvarjal z vzgojo ameriških podlag vinske trte (po njem se imenuje podlaga goethe

9), leta 1876 pa je v Mariboru organizira­l prvi avstro-ogrski vinogradni­ški kongres, ki so se ga udeležili vodilni strokovnja­ki tiste dobe iz večine evropskih vinogradni­ških držav.

1888 Atlantsko obalo Združenih držav Amerike je zajel snežni vihar, ki je v velikih mestih skoraj povsem ohromil življenje, zaradi njega je umrlo več kot 400 ljudi, povzročil je tudi ogromno materialno škodo. Medtem ko so imeli drugod po dober meter snega z zameti, ga je v New Yorku zapadlo menda več kot pet metrov, zaradi ujme je morala prvič od ustanovitv­e zapreti vrata tamkajšnja borza.

1992 Umrl je pisatelj Anton Ingolič (roj. 1907). Kot prozaist se je uveljavil že pred drugo vojno, pritegnila ga je predvsem kmečka in proletarsk­a socialna tematika. Skupaj s Prežihovim Vorancem in Miškom Kranjcem spada k smeri socialnega realizma. Bil je zelo plodovit pisatelj, pisal je romane, povesti, črtice in novele. Med njegovimi najbolj branimi povojnimi knjigami so bila pripovedna dela za mladino. Ustvarjal je tudi humoreske in potopise, scenarije za radio, film in televizijo. Njegova dela so prevedena v 14 jezikov, najpogoste­je sta se prevajali Gimnazijka in Tajno društvo PGC. Anton Ingolič je dvakrat prejel Prešernovo nagrado.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia