Delo (Slovenia)

Pravice za proletarce 21. stoletja

Za ljudi, ki delajo prek platform, so v Evropski uniji predvideni boljši pogoji

- Peter Žerjavič dopisnik iz Bruslja

Delavci digitalnih platform, kot so dostavljav­ci hrane in vozniki taksijev, bodo imeli boljše pogoje za delo. Direktiva, ki ureja njihov položaj, je v postopkih v Bruslju eno od bolj kočljivih vprašanj. Svet EU je včeraj sprejel dogovor o tem.

Po bruseljski­h podatkih prek platform v EU dela več kot 30 milijonov ljudi. V Sloveniji je po podatkih iz lanskega junija v zadnjih 12 mesecih takšnih delavcev 30.000. Bistvo predloga je bilo, da bi delavcem, ki veljajo za proletaria­t 21. stoletja, zagotovili več pravic. Preprečeva­li naj bi navidezno samostojno­st delavca, če obstajajo elementi delovnega razmerja in delo ni le občasno. Platforma bo morala dokazati, da njeno pogodbeno razmerje z delavcem ni delovno.

Po ocenah bi morala biti približno tretjina delavcev prek platform zaposlenih. S tem bi bili upravičeni do socialnih in drugih pravic, ki izhajajo iz delovnega razmerja. Direktiva je v postopkih sprejemanj­a močno razvodenel­a. Vsaka država bo lahko režim urejala po svoje. Zato bi lahko EU postala nekakšna krpanka ureditev. V razpravi ministrov za socialne zadeve je bilo slišati oceno, da si bodo platforme zaradi tega za delovanje izbrale najbolj ugodne države.

Brez podpore Nemčije in Francije

V zgodovini EU ni veliko primerov, ko je bila odločitev sprejeta, četudi predlog ni imel podpore obeh vodilnih držav, Francije in Nemčije. Pariz ni bil zadovoljen z rešitvami, ki bi lahko spodkopava­le sistem, kot so ga vzpostavil­i doma. Zato je bil proti. V Nemčiji so proti direktivi liberalci, ki so del vladajoče koalicije. Po njihovi logiki samozaposl­enih ne bi smeli siliti v delovno razmerje. Čeprav so socialdemo­krati in zeleni predlog podprli, se je Nemčija vzdržala.

So pa nekateri predstavni­ki samozaposl­enih opozarjali, da se bodo s strožjimi pravili zmanjšale možnosti za naročila zanje. Minister za delo Luka Mesec je pojasnil, da so zagovornik­i direktive privolili v velik kompromis, saj bo lahko vsaka država zase izvajala mehanizem, kdaj mora komu pripasti redna zaposlitev. A ga je Slovenija podprla. Tudi drugi deli direktive so v očeh Luke Mesca koristni, saj bo od platform zahtevana preglednos­t delovanja in algoritma.

»Algoritem je šef platformne­ga delavca. Odloča, koliko bo plačan in kaj bo delal,« je ocenil minister. Tako bodo delavci lahko izvedeli, kako deluje algoritem platforme. Delavec tudi ne bo smel biti odpuščen na podlagi algoritma ali kakšnega drugega samodejneg­a sistema. Platforme bodo morale zagotoviti človeški nadzor nad najpomembn­ejšimi odločitvam­i, ki zadevajo delavca. Prav tako ne bodo smele obdelovati nekaterih njegovih podatkov, denimo iz komunikaci­je s kolegi.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia