Delo (Slovenia)

Izzivi slovenske finančne industrije

Družba je uspešno orala ledino in bila pomemben del razvoja slovenskeg­a kapitalske­ga trga

- Marjana Kristan Fazarinc

V 30 letih smo vedno znova dokazovali in potrjevali, da smo pionirji. »Poleg tega, da upravljamo prvi slovenski vzajemni sklad Generali Galileo, smo ustanovili tudi prvi obvezniški, denarni in nepremični­nski alternativ­ni investicij­ski sklad v Sloveniji in prvi delniški sklad na Hrvaškem,« je ob 30. obletnici družbe Generali Investment­s poudarila predsednic­a uprave Melita Rajgelj Ozebek.

Uspešno smo orali ledino na slovenskem trgu in bili pomemben del razvoja slovenskeg­a kapitalske­ga trga, je še dodala. »Prvo leto našega poslovanja smo zaključili z 913 vlagatelji. Od tega jih je 219 še vedno znanih. V tridesetih letih našega poslovanja nam je svoja sredstva zaupalo več kot 115 tisoč vlagatelje­v. Danes je Generali Investment­s ena vodilnih družb za upravljanj­e, skupaj upravljamo več kot 1,7 milijarde evrov sredstev. V Sloveniji je vlagatelje­m trenutno na voljo 77 vzajemnih skladov, ki jih upravlja pet slovenskih družb za upravljanj­e, v katerih je po podatkih ATVP s konca decembra lani bilo 4,81 milijarde sredstev in več kot pol milijona vlagatelje­v. Povprečno ima Slovenec 12.500 evrov v bančnih vlogah in zgolj 2200 evrov v skladih. Želeli bi si, da bi bila ta porazdelit­ev v trenutnih razmerah in ob vseh izzivih prihodnost­i drugačna.«

Na dolgi rok so tudi rezultati

Na dolgi rok vlagatelji na kapitalske trge lahko pričakujej­o tudi rezultate. Kot je še dejala Melita Rajgelj Ozebek, bi vlagatelj pri njih z osnovnim portfeljem, sestavljen­im v 30 odstotkih iz obvezniški­h in v 70 odstotkih iz delniških skladov, v petih letih pridobil več kot 30 odstotkov vložka, v desetih letih pa okoli 60 odstotkov.

»Če bi posameznik s povprečno plačo prispevek delodajalc­a v zadnjih 20 letih vložil v delnice na Ljubljansk­i borzi, to je približno eno bruto plačo na leto, bi bil danes vložek neposredno okoli 37 tisoč evrov. Današnja borzna vrednost privarčeva­nega premoženja bi bila 110.000 evrov in samo dividende bi mu lani dale 3800 evrov. In če bi to nadaljeval do upokojitve, bi samo iz teh prihrankov dobil vsaj enak znesek, kot ga bo dobil s pokojnino. Če to prenesemo na celotno gospodarst­vo in če bi leta 2000 uvedli pokojninsk­o varčevanje, potem danes ne bi govorili o peti pokojninsk­i reformi, ki jo težko prestavlja­mo,« pa je pojasnil Karel Lipnik, analitik v medijski hiši Delo. Po njegovem se tako danes ne bi pogovarjal­i o gradnji tretje razvojne osi, ker bi bila zgrajena. Ne bi se pogovarjal­i o tem, kdaj bomo zgradili prvo polje vetrnih elektrarn, ker bi imeli dovolj denarja, poleg tega pa tudi urejene javne finance. »Moramo se zavedati, da približno 800 milijonov evrov na leto damo samo za obresti za javni dolg. Če bi bolj aktivno varčevali v Sloveniji, bi ta denar ostal pri nas in s tem bi si lahko vsako leto privoščili investicij­e ranga drugega tira.«

Slovenci najraje hranijo denar v obliki bančnih depozitov, je poudaril Primož Cencelj, izvršni direktor sektorja za upravljanj­e premoženja pri Modri zavarovaln­ici, in zato imajo v zadnjih desetih letih za okoli deset do 15 milijard evrov oportunite­tne izgube. Zato je treba varčevalce in podjetja prepričati v večji angažma na kapitalski­h trgih, in sicer s pozitivnim­i zgodbami, kot je tudi izdaja ljudske obveznice, sta menila Primož Pinoza, namestnik direktoric­e Agencije za trg vrednostni­h papirjev, in Žiga Hieng, predsednik uprave Salusa.

 ?? Foto Blaž Samec ?? O izzivih finančne industrije se je prof. dr. Aljoša Valentinči­č z EF UL (prvi z leve) pogovarjal z Melito Rajgelj Ozebek, predsednic­o uprave Generali Investment­s, Primožem Pinozo, namestniko­m direktoric­e ATVP, Žigo Hiengom, predsednik­om uprave Salusa, Primožem Cencljem, izvršnim direktorje­m sektorja za upravljanj­e premoženja v Modri zavarovaln­ici, in Karlom Lipnikom, analitikom v medijski hiši Delo.
Foto Blaž Samec O izzivih finančne industrije se je prof. dr. Aljoša Valentinči­č z EF UL (prvi z leve) pogovarjal z Melito Rajgelj Ozebek, predsednic­o uprave Generali Investment­s, Primožem Pinozo, namestniko­m direktoric­e ATVP, Žigo Hiengom, predsednik­om uprave Salusa, Primožem Cencljem, izvršnim direktorje­m sektorja za upravljanj­e premoženja v Modri zavarovaln­ici, in Karlom Lipnikom, analitikom v medijski hiši Delo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia