Delo (Slovenia)

Boj z inflacijo na plečih naftnih trgovcev

Vlada zvišala trošarine na dizelsko gorivo in kurilno olje, ohranja pa znižane marže trgovcev

- Karel Lipnik

Sezonsko nihanje borznih cen pogonskih goriv je vladi omogočilo, da je brez spremembe končnih cen odpravila decembrsko znižanje trošarin. To bo še zaostrilo spor s trgovci, saj njihove marže ob regionalni­h cestah vsaj še dva tedna ostajajo znižane za petino.

Vlada je ob tokratni uskladitvi cen za slabega pol odstotka znižala trošarine na bencin, za osem odstotkov pa zvišala trošarine na dizelsko gorivo in za kar 30 odstotkov trošarine na kurilno olje. Kombinacij­a sprememb po naših izračunih pomeni, da je država skoraj v celoti odpravila znižanje trošarin na bencin in dizelsko gorivo, sprejetih v začetku decembra z namenom zmanjšati inflacijsk­e pritiske. To pa bo gotovo še povečalo nezadovolj­stvo prodajalce­v naftnih derivatov, ki imajo, sodeč po oceni Petrola, še vedno tako omejene marže, da z njimi ne pokrijejo stroškov maloprodaj­e. Tako Petrol kot Mol sta vložila pobudo za presojo ustavnosti decembrske­ga znižanja marž. Zdajšnja uredba sicer velja do 25. marca.

Cene surove nafte vrste brent že od sredine januarja vztrajajo nad 80 dolarjev za sod. Analitiki vzroke pripisujej­o predvsem nevarni vožnji skozi Adenski zaliv. Vojna med Izraelom in Hamasom sicer decembra ni zatresla cen surove nafte, zato pa so precej bolj boleči napadi hutijevski­h upornikov v Jemnu na ladje, ki plujejo proti Sueškemu prekopu in obratno. Pomen ožine se je v zadnjih dveh letih še povečal, saj je Rusija zaradi odpovedi evropskih naročil preusmeril­a izvoz nafte v Azijo. Organizaci­ja držav izvoznic nafte (Opec) v novi napovedi ohranja optimistič­no rast povpraševa­nja po nafti, predvsem Kitajske, Indije in Združenih držav Amerike.

Medtem ko vlada v boju z inflacijo ohranja petino znižane regulirane marže trgovcev, pa je trošarine že zvišala toliko, da je nadomestil­a izpad zaradi decembrske­ga znižanja. Pri tem je izkoristil­a sezonska nihanja cen, ki se pojavijo ob koncu kurilne sezone. Če prilagodit­ve ne bi bilo, bi se bencin nekoliko podražil, dizelsko gorivo pa opazno pocenilo. Vlada je tako za slabega pol odstotka znižala trošarine na bencin, za osem odstotkov zvišala trošarine na dizelsko gorivo in za kar 30 odstotkov zvišala trošarine na kurilno olje. Kombinacij­a sprememb po naših izračunih pomeni, da je država skoraj v celoti odpravila znižanje trošarin na bencin in dizelsko gorivo, sprejeto v začetku decembra, da bi zmanjšala inflacijsk­e pritiske. To pa bo gotovo še dodatno povečalo nezadovolj­stvo prodajalce­v naftnih derivatov, ki imajo, sodeč po oceni Petrola, še vedno tako omejene marže, da z njimi ne pokrivajo stroškov maloprodaj­e.

Boj z inflacijo na plečih naftnih trgovcev

Vlada je v začetku decembra za zajezitev inflacijsk­ih pritiskov pri pogonskih gorivih znižala trošarine in marže trgovcev za tri cente pri litru goriva. Na prvi pogled uravnoteže­n ukrep je dejansko drastično posegel v marže trgovcev. Trošarine na bencin so se s tem znižale za šest odstotkov, na dizelsko gorivo pa za sedem odstotkov. Dovoljene marže trgovcev na črpalkah zunaj avtocest pa so se znižale za 30 odstotkov.

Vlada je pred dvema tednoma dovolila višje marže pri regulirani­h cenah, ki pa so tako še vedno za petino nižje kot pred decembrsko omejitvijo. Petrol je ob tem popravku marž zapisal: »Še naprej onemogočaj­o pokritje vseh stroškov, povezanih z opravljanj­em dejavnosti maloprodaj­e naftnih derivatov na območju Slovenije ter negativno vplivajo na poslovanje družbe.« Največji naftni trgovec v Sloveniji bo v petek objavil lansko poslovanje in razkril tudi vpliv decembrske­ga posega v marže trgovcev. Petrol in Mol sta sicer zaradi grobega posega v marže vložila tudi pobudi za presojo ustavnosti.

A če so marže trgovcev opazno nižje, je drugače s trošarinam­i. Vlada sicer ob tokratni spremembi zneskov trošarin še ni javno razkrila vpliva na proračun. Ob decembrske­m znižanju pa je ocenila, da bodo za tri cente nižje trošarine zmanjšale proračunsk­e prihodke za 4,6 milijona evrov na mesec.

S tokratno spremembo so se trošarine na bencin znižale še za pol odstotka. Zato pa so se trošarine na dizelsko gorivo zvišale za osem odstotkov in so s tem že višje kot pred decembrsko spremembo. Trošarine na kurilno olje, ki se decembra niso spremenile, so se tokrat zvišale za 30 odstotkov in so najvišje po letu 2022. Ob upoštevanj­u strukture prodaje energentov bo vlada, po naših izračunih, s tokratnimi spremembam­i pretežno ali celo v celoti nadomestil­a proračunsk­i izpad, izračunan decembra.

Nevarni zaliv viša cene nafte

Cene surove nafte vrste brent že od sredine januarja vztrajajo pri ceni nad 80 dolarjev za sod. Analitiki vzroke pripisujej­o predvsem nevarni vožnji skozi Adenski zaliv. Vojna med Izraelom in Hamasom sicer decembra ni zatresla cen surove nafte, zato pa so precej bolj boleči napadi hutijevski­h upornikov v Jemnu na ladje, ki plujejo proti Sueškemu prekopu. Povračilni ukrepi ameriške in britanske mornarice za zdaj niso uspeli v celoti preprečiti teh napadov. Toda povečano črpanje, predvsem nečlanic kartela Opec, in razmeroma skromna rast povpraševa­nja po nafti in izdelkih iz nafte preprečuje­jo opaznejši dvig cen. Poleg tega tudi ni pričakovat­i motene oskrbe v Evropi in še manj v drugih v azijskih državah, kjer so bistveno večje porabnice nafte iz bližnjevzh­odnih držav.

Največji uvoznici sta predvsem Indija in Kitajska. Obe sta po izbruhu vojne v Ukrajini izkoristil­i izvozne težave Rusije in povečali nakupe ruske nafte. Državi sta pred vojno kupili manj kot desetino ruskega izvoza nafte, kažejo podatki inštituta Bruegel. Zdaj pa prevzameta več kot polovico ruskega izvoza. Nevarna vožnja po Adenskem zalivu, za zdaj, ni vplivala na te nabave.

Tokratna sprememba na naših črpalkah, bolje povedano spremenjen­o davčno breme, je predvsem povezana s sezonskimi vplivi. S koncem zimske sezone se zmanjša povpraševa­nje po kurilnem olju, ki ima identičen proces destilacij­e kot dizelsko gorivo. Posledično se cena teh dveh energentov na evropskih blagovnih borzah praviloma zniža. Obratno pa se zgodi s povpraševa­njem po bencinu, tudi zato, ker so blizu velikonočn­i prazniki in prvi sezonski turistični val migracij evropskih prebivalce­v.

• Vlada je zvišala trošarine na dizelsko gorivo in kurilno olje.

• Znižane regulirane marže trgovcev ne pokrivajo stroškov poslovanja.

• Nemirni Bližnji vzhod viša ceno surove nafte.

 ?? Foto Geir Olsen/AFP ??
Foto Geir Olsen/AFP
 ?? Foto Amr Abdallah Dalsh/Reuters ?? Cene surove nafte vrste brent že od sredine januarja vztrajajo nad 80 dolarjev za sod. Analitiki vzroke pripisujej­o predvsem nevarni vožnji skozi Adenski zaliv.
Foto Amr Abdallah Dalsh/Reuters Cene surove nafte vrste brent že od sredine januarja vztrajajo nad 80 dolarjev za sod. Analitiki vzroke pripisujej­o predvsem nevarni vožnji skozi Adenski zaliv.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia