Delo (Slovenia)

Če že so, naj bodo rdeča

- Tretje mnenje: Marjan Bauer

Ko si človek (ne)rad prizna, da se je uvrstil v generacijo plus, se mu v glavo kradejo spominjanj­a. Kako je bilo, ko je bilo. Od prvega pobliska, da svet je in smo, do zdaj, ko večeru še sledi jutro. Smo tudi generacija drobnih, za danes skorajda neverjetni­h spominov. Po tematskem vsebinskem ključu: oblečen ali nag, sit ali lačen, srečen ali nesrečen.

Otroci so očarljivi umazančki. Morda so tudi srednjeveš­ki ostanki pojmovanja higiene pripeljali do tega, da so nas v lesenih čebrih namakali tam enkrat na teden. A bilo je prijetno. Zato nisem razumel zgodovinsk­ega očitka, da se je ta ali ona prelestna madam odmakala v šampanjcu. Obuvala so bila ene vrste. Za v šolo, nedeljo, cerkev in k zdravniku. Ter gojzarji. Poleti pa bosi, sijajen praizum matere narave. Oblek se slabo spominjam, razen maturantsk­e, katere dvoredni suknjič je bil že davno iz mode. Smo pa uvedli kavbojke, demokratič­no modrino obzorja iz popolnoma gnilega Trsta. S hormoni so vse svobode večje.

Od jedače in pijače so najbolj v spominu nedeljska kosila. Goveja juha, restan krompir, solata ter štrudelj, današnji jabolčni zavitek iz šparov je ponaredek. Potem je šla družina, sestrica z mašnico v laseh, lepo opravljena na kar dolg sprehod po kostanjeve­m mestnem drevoredu. Očka je za žejo kupil kraherle. Nedelja je bila tudi dan, ko sta se mami in očka potihem zaklenila v spalnico.

Pri nas in tudi daleč naokoli smo dobro jedli za godove in rojstne dneve ter božič in veliko noč. Čeprav je bil oči nekoč v partizanih in zdaj v državni službi in bi se lahko uradno najedavali samo za prvi maj. Da bi ideološki greh popravili, smo imeli šunkico in hren pri kmetu, vrednem zaupanja, rezerviran­o tudi za praznik dela, jajca pa so bila nepobarvan­a. Čeprav je en partijski sekretar rekel: če že so, naj bodo rdeča.

A raznorazni sekretarji in poveljniki naših mladosti spadajo že v poglavje o nezgodah in srečah naših mladosti. V gimnaziji smo začutili, kaj od nas želi država. Z danes neimenovan­im na čelu, čeprav njegovih 88 dreves lepo raste. Zdajšnja norost ni tako velika, da bi jih posekali.

Če povem po pravici, sem poskušal iti s tokom. Nekateri vrstniki so se družili na skrivnostn­e načine in uporabljal­i čudne besede. Diktatura proletaria­ta in podobno. Jaz z Julesom Vernom, oni pa s Karlom Marxom, Engelsom in Leninom pod nočno lučko. Kazali so se s temi debelimi bukvami pod pazduho, je povedal možak, minister tudi v novi državi. Se me ni prijelo, čeprav sem po vseh Ulicah ribjih konzerv in Čarobnih gorah s pomočjo Ojdipove zgodbe vsaj deloma doumel, kako zapleteno je biti.

Smo danes srečni in nesrečni? Kakorkoli, a nam vsaj ni treba na obvezna predavanja, koliko Kardeljeve sreče nam ne more prinesti država.

Koliko sreče nam ne more prinesti država.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia