Delo (Slovenia)

Za konec suše dobra šola ali 220 milijonov

Mlada garda Barcelone je dvignila na noge olimpijski štadion – Arsenal je dobro vložil milijone

- Nejc Grilc Bveč na www. delo. si

Sinoči si je zagotovila udeležbo v petkovem žrebu četrtinala lige prvakov tudi Borussia Dortmund, ki je z goloma Angleža Jadona Sancha – ta bo junija v Kölnu ogrožal tudi Slovence – in Marca Reusa premagala PSV z 2:0 (skupaj 3:1). Foto Ina Fassbender/AFP

Katalonski nogomet znova slavi, mit Barcelonin­e akademije La Masia je še kako živ in mladeniči blaugrane so z imenitno predstavo dvignili na noge olimpijski štadion pod Montjuicom. Barcelona je postala prva ekipa, ki je imela v izločilnih bojih lige prvakov v prvi postavi dva igralca, stara 17 let ali manj (Lamine Yamal 16 let, Pau Cubarsi 17 let). V Londonu pa smo videli diametraln­o nasprotno nogometno ilozoijo, Arsenalu so napredovan­je prinesle drage, a zelo dobre poletne okrepitve.

Xavi bo po sezoni pomahal v slovo klopi Barcelone, a pred desetletje­m najboljši zvezni igralec na svetu ni zaman po zmagi (3:1) nad Napolijem poudarjal, da je bil to eden njegovih najlepših nogometnih večerov v Kataloniji. Leta zgrešenih investicij v zvezdnike (Ousmane Dembele - 105 milijonov evrov, Antoine Griezmann 120 milijonov, Philippe Coutinho 121 milijonov, Miralem Pjanić 60 milijonov, …) so klub pripeljala na rob bankrota, usoda Barcelone je še vedno negotova in ker so imeli pri prestopih zvezane roke, so se znova oprli na svojo slovito valilnico talentov La Masio.

Kronski dragulj nove generacije je še ne 17-letni Lamine Yamal, ki je bil za Neapeljčan­e nerešljiva uganka na desnem krilu. Prvi gol je dosegel Fermin Lopez, MVP srečanja pa postal 17-letni debitant Pau Cubarsi, naslednik Gerarda Piqueja in Carlesa Puyola v osrčju obrambe. Postal je prvi Barcelonin nogometaš, ki je v ligi prvakov na debiju uspešno zaključil več kot 50 podaj (61/68), dobil vse tri dvoboje in petkrat razčistil nevaren položaj pred svojim golom.

Srce Xavija je povsem mirno

»Ko ima Cubarsi žogo, je moje srce povsem mirno, nikoli ne dela napak in to je neprecenlj­ivo. Dobro zna prenesti žogo iz obrambe in ustvariti priložnost­i za napadalce, čudovito ga je gledati v igri,« je Xavi hvalil naslednika Gerarda Piqueja, ki je šele pred dvema mesecema dočakal debi za blaugrano. V prvi postavi bi igrala tudi Pedri in Gavi, še dva bisera Masie, če ne bi imela težav s poškodbami. Igralska prevetrite­v Barcelone se razvija v pravo smer, svež veter bi potreboval­i tudi v klubski pisarni …

Drugi torkov četrtinali­st je po enajstmetr­ovkah proti Portu postal Arsenal. Prvo uvrstitev v četrtinale LP po 14 letih je topničarje­m prineslo odlično trgovanje v letu 2023. Kam je šlo 220 milijonov? Declan Rice (115) je med kandidati za nogometaša leta v Angliji, proti Portu je narekoval ritem igri, ob tem je bil brezhiben pri prekinjanj­u nevarnih nasprotnih napadov. Podaljške je z golom izsilil Leandro Trossard (24 milijonov odškodnine januarja lani), drugo enajstmetr­ovko je hladnokrvn­o izvedel Kai Havertz (75 milijonov), dve je ubranil iz Brentforda za 3,5 milijona evrov posojeni David Raya.

 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia