Delo (Slovenia)

Sloveniji 800.000 evrov kazni

Zamuda pri prenosu direktive v slovenski pravni red

- STA, K. S.

Sodišče Evropske unije je Sloveniji prisodilo 800.000 evrov kazni, ker ni pravočasno v svoj pravni red prenesla direktive o elektronsk­ih komunikaci­jah. Državni zbor je zakon o elektronsk­ih komunikaci­jah, s katerim je v naš pravni red prenesel omenjeno evropsko direktivo, sicer sprejel septembra 2022, a prepozno. Direktiva bi morala biti prenesena do decembra 2020.

Slovenija se kazni v višini 800.000 evrov, ki ji je treba prišteti še stroške evropske komisije, tako ni ognila, visoka kazen pa naj bi poskrbela, da v prihodnje zamud pri prenosu evropskega pravnega reda v slovensko zakonodajo ne bo več. Se je pa ognila drugemu delu globe, ki je predvideva­l kazen za vsak dan zamude. Ta bi znašala 1930 evrov na dan.

Številne prednosti direktive

Kot je ob sprejetju zakona povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ta prinaša številne prednosti na področju elektronsk­ih komunikaci­j. Spodbuja povezljivo­st in uporabo visokozmog­ljivih omrežij, omogoča cenovno ugoden dostop do širokopaso­vnega interneta in postavlja omrežje za javno obveščanje in opozarjanj­e. Prav tako omogoča lažjo zamenjavo ponudnikov internetni­h storitev in izboljšuje varnost komunikaci­jskih omrežij, saj preverja opremo pri komunikaci­jskih omrežjih.

Cilj novega zakona je med drugim potrošniko­m olajšati zamenjavo ponudnikov storitev, ki je po novem brezplačna.

Predlog zakona je kmalu po začetku dela vlade Roberta Goloba v svežnju številnih zakonskih predlogov vložila skupina poslancev s prvopodpis­anim Brankom Grimsom (SDS), v prejšnjem mandatu pa je v državnem zboru z njim dvakrat neuspešno poskušala vlada Janeza Janše.

Kot je ob sprejetju zakona še pojasnila ministrica, je bilo v takratnem zakonskem predlogu tudi nekaj nepravilno­sti, na katere so opozarjali v evropski komisiji, na agenciji za komunikaci­jska omrežja in storitve ter v zakonodajn­opravni službi državnega zbora. Te nepravilno­sti so nato odpravili s 73 dopolnili koalicijsk­ih poslanskih skupin.

Cilj novega zakona je skladno z evropsko direktivo povečati povezljivo­st in uporabo visokozmog­ljivih omrežij po vsej Sloveniji, potrošniko­m olajšati zamenjavo ponudnikov storitev, ki je po novem brezplačna, in postaviti javni sistem obveščanja in alarmiranj­a ter okrepiti varnost elektronsk­ih storitev.

 ?? Foto Črt Piksi ?? Zakon prinaša celo vrsto prednosti na področju elektronsk­ih komunikaci­j, je ob njegovem sprejetju poudarila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.
Foto Črt Piksi Zakon prinaša celo vrsto prednosti na področju elektronsk­ih komunikaci­j, je ob njegovem sprejetju poudarila ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia