Delo (Slovenia)

Matkov šov za dvojni vrh

Celjani po zmagi v 26. kolu v Kopru znova na +10

- Gorazd Nejedly

Kakšna drama – v boju za obstanek! V bitki za prvaka je Celje v 26. kolu 1. SNL naredilo velik korak proti šampionski zvezdici. Strelsko razpoložen­i Aljoša Matko, ki bi lahko zabil še gol ali dva več, je s trojčkom zadetkov (37., 48./11-m, 68.) pometel z razglašeni­mi Koprčani, za katere je gol za rahel popravek klavrne podobe dosegel Luka Vešner Tičić (77.). Glavni vrhunec in zadnje dejanje kola bo preloženi in morda le še prestižni največji derbi med Olimpijo in Mariborom.

Igro mačke z mišjo so uprizorili Celjani v Kopru. Glavni junak Matko je bil krivec, da že v prvem polčasu ni bilo vsega konec, a je 24-letni Belokranje­c v drugem polčasu popravil svoj izkupiček ter »nadomestil« še eno slabo tekmo Luke Menala in Edmilsona. Spremenil je vrh lestvic: Celjani s tekmo več pred Olimpijo bežijo za 10 točk, Matko pa je prevzel vodstvo med strelci (12 golov).

Celjski trener Damir Krznar je z izbiro zvezne vrste izpeljal ključno taktično nalogo. Tekalni, dinamični in agresivni Tamar Svetlin, Mark Zabukovnik in Mario Kvesić so bili z drugega planeta za neustvarja­lne gostitelje, ko je svoje dodal še Žan Karničnik, je bil slabe volje tudi »domači navijač« na Boniiki iz Ljubljane, Olimpijin trener Zoran Zeljković.

Aljoša Matko je zabil trojček za ducat golov.

»Bili smo agresivni, vedno korak naprej, ukradli smo več žog že na tekmečevi polovici. Veliko razlogov za zadovoljst­vo smo imeli na težkem igrišču, ampak vse moramo narediti, da bomo mi narekovali šampionsko pot,« je povedal Krznar, Matko pa je dodal: »Vselej si želim biti na vrhu strelcev in upam, da bom to ostal. A najpomembn­ejše je moštvo in naslov prvaka.«

Med zadnjim in šestim le tri točke

Na obzorju je najbolj srhljiv zaključni šprint ligaškega maratona v 33-letni zgodovini 1. SNL. Med žive so se vrnili Radomljani, Slatinčani so pobegnili z dna, Sobočani so se pridružili Domžalčano­m in Kidričanom v biti za obstanek. Med zadnjeuvrš­čenimi Radomljami in šestouvršč­eno Muro so le tri točke razlike. Prvake iz leta 2021, Sobočane, bo deloma rešila in jim krepko izboljšala izhodišče odločitev disciplins­kega sodnika, da bo prekinjeno tekmo proti Mariborčan­om potrdil z zmago za zeleno mizo s 3:0.

Sodeč po formi in izkupičku v drugem delu sezone najbolje kaže po prvem delu zadnjeuvrš­čeni Rogaški. Slatinčani so v neposredne­m dvoboju s Kidričani ubili dve muhi na en mah, z drugo zmago imajo boljši medsebojni izkupiček. Senzaciona­lno so v sedmih tekmah osvojili največ točk med vsemi (14), dve več kot Olimpija in Celje, tri več kot Maribor. Tudi Radomljani so v lokalnem dvoboju proti Domžalčano­m v zmagah boljši z 2:1.

Ob upoštevanj­u medsebojni­h tekem nasprotnik­ov iz drugega dela lestvice, bi bil »veliki inale« za obstanek med Aluminijem in Radomljani. Kidričani imajo le proti Radomljano­m boljši medsebojni izkupiček (2:1, 2:0, 0:2). Obe zmagi so dosegli v gosteh, še zadnjo v tej sezoni bodo gostitelji. Prvo domačo so izgubili.

Bravo – Olimpija, Domžale – Aluminij (oba 16. t. m.), Rogaška – Mura, Celje – Radomlje, Maribor – Koper (vsi 17. t.m.).

Pari 27. kola:

 ?? Foto Aleksander Golob/areafoto.si ??
Foto Aleksander Golob/areafoto.si

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia